Tietokoneen toiminta (4 op, 2 ov), Syksy 2005
Computer Organization I (4 cr, 2 sw), Autumn 2005
Tämä aikataulu- ja sisältösivu päivittyy aina tarpeen tullen eli siis aika usein. Tarkkailkaa tätä sivua ainakin viikoittain kurssin aikana. Kurssin sisältö voi vielä jonkin verran muuttua aika myöhäänkin. Uutta kurssimateriaalia on runsaasti ja sinne on varmaankin jäänyt muutama virheellinen tai epäkonsistenssi tieto. Olen kiitollinen kaikista ilmoituksista koskien materiaalin puutteita. Kiitos.
CSMoodle'n salasanan Tietokoneen toiminta kurssille saa kurssin vastuuhenkilöltä.
Kurssin rakenne on kokonaan uusi, ja sitä voidaan kurssin aikana vielä muokata. Erityisesti, uusien oppimismenetelmien käyttö on vielä kokeiluasteella, joten niiden käyttöä voidaan dynaamisesti muokata vielä kurssin aikanakin. Toivottavasti tähän kuitenkaan ei olisi tarvetta.
Ryhmätapaamiset alkoivat heti kurssin ensimmäisellä viikolla (viikko 44, 1-3.11.2005). Opintopiirit muodostettiin tuossa ensimmäisessä tapaamisessa. Poissaolijoiden tilalle otettiin uusia opiskelijoita. Jos ette vielä kuulu mihinkään opintopiiriin ja aiotte silti osallistua tähän kurssiin, teidän tulisi ensi tilassa ottaa yhteys omaan ohjaajaanne. Opintopiireihin kuulumattomat opiskelijat poistetaan kurssin listoilta viikon 45 jälkeen.
Jos keskeytätte kurssin, niin olisi kohteliasta ilmoittaa omalle opintopiirille asiasta, jotta muille opintopiiriläisille ei koituisi keskeyttämisenne vuoksi turhaa haittaa. Muihin opintopiiriläisiin saa helposti yhteyden sähköpostitse, puhelimitse tai CSMoodlen kautta. Jos opiskelijasta ei ole vähään aikaan (pariin päivään? viikkoon?) kuulunut mitään, niin opintopiiri voi katsoa kyseisen opiskelijan keskeyttäneeksi ja toimia sen mukaisesti. Opintopiirin ei kannata lykätä uudelleenjärjestäytymistä turhan pitkään, koska kurssi on vain 6 viikkoa pitkä!
Kirjanpitolistalta on poistettu ilmeisesti passiiviset opiskelijat näkyviltä. Jos osallistutte edelleen kurssille, vaikka nimeänne ei näy tarkistuslistalla, ottakaa yhteys luennoitsijaan. Kirjanpitolistan lisäksi näkyvillä on nyt myös aika ajoin päivitettävä pistelista, josta näkyy eri suorituksista ja yhteensä tähän asti saadut arvosanaan vaikuttavat pisteet.
Titokoneesta on tarjolla uusi versio, jossa toivottavasti myös DS-valekäskyt toimivat oikein! Viite Kirjallisuus-kohdassa alla.
Ryhmätapaamisen 5 (to 14-16) tapaamispaikka on muuttunut. Uusi sali on A318 .
Itsenäisyyspäivän vuoksi 6.12 ei ole ryhmätapaamista. Ryhmän 1 opiskelijat voivat joko vierailla muissa ryhmätapaamisissa sillä viikolla tai palauttaa harjoitustehtävät sähköpostitse ohjaajalle (jari.suominen (at) helsinki.fi) torstaihin 8.12 klo 14:15 mennessä.
Huom 1: Kaikilla oppilailla tulee olla TKTL:n käyttäjätunnus laitoksen Linux- ja Windows-järjestelmien käyttämistä varten.
Sivuaineopiskelijoilla tulee olla ensin haettuna Tietotekniikkaosaston UNIX-tunnus eli ns. cc-tunnus. Mikroverkkotunnus ei käy. UNIX-tunnus haetaan oman pääainelaitoksen kautta. Tämän jälkeen voit hakea TKTL-tunnusta vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostin kautta osoitteesta tktl-luvat (AT) cs.helsinki.fi. Muista mainita sähköpostissasi cc-tunnuksesi. (Ks. ohjeet http://www.cs.helsinki.fi/compfac/ohjeet/Luvat/uusi.html#sivuainelupa). Yleensä tunnus alkaa toimimaan pyynnön käsittelyä seuraavana päivänä.
Huom 2: Kaikkien tulee olla ilmoittautunut kurssikirjanpitoa varten tälle kurssille TKTL:n ILMO järjestelmään. Jos et ole tehnyt sitä vielä, niin tee se ystävällisesti nyt heti. Kiitos.
Huom 3: Kaikilla tulee olla opintopiirityöskentelyä varten CSMoodle'n käyttäjätunnus, mikä on sama kuin TKTL-tunnus . Kiitos. Muista myös kirjautua CSMoodle'ssa Tietokoneen toiminta -kurssille (salasana kurssin vastuuhenkilöltä) ja pyytää ohjaajaasi sijoittamaan sinut omaan opintopiiriisi CSMoodle'ssa.
Tavoite
Päätavoitteena on ymmärtää tietokonejärjestelmän keskeiset piirteet suoritettavan ohjelman näkökulmasta: miten tietokonejärjestelmä on rakennettu ja miten se suorittaa sille annettua ohjelmaa. Pääpaino on yhden ohjelman suorituksella konekielen tasolla.
Tavoitteena on ymmärtää suorittimen toiminta konekielen tasolla. Suorittimen toimintaa konekielen tasolla tarkastellaan sekä yleisesti että käytännönläheisesti yksinkertaisen opetustarkoitukseen kehitetyn esimerkkikoneen (ttk-91) avulla. Esimerkkikone on toteutettu simulaattorina ja sitä ohjelmoidaan (symbolisella) konekielellä.
Tavoitteena on ymmärtää käyttöjärjestelmän perustoiminnot ja rooli ohjelman suorituksen kannalta.
Tavoite on tarkemmin kuvattu kurssikuvauksessa.
Kurssin muoto: opintopiiri- ja verkkokurssi
Kurssi toteutetaan opintopiirejä käyttäen. Tämä tarkoittaa sitä, että ns. tavallisten laskuharjoitusten asemesta opiskelijat jaetaan pienryhmiin (opintopiireihin), joissa tehdään sekä tavanomaisia laskuharjoituksia että suurempia projekteja. Kantavana ajatuksena ja ideana opintopiireissä on se, että yhdessä opiskellen oppii paremmin. Kun selittää asiaa toiselle, niin oppii itsekin ja/tai huomaa aukkoja omassa osaamisessaan. Opintopiirit kokoontuvat viikoittain yhden pakollisen kerran ohjaajan kera. Sen lisäksi opintopiirit voivat tavata itse sopiminaan aikoina eri tiloissa yliopistolla tai verkossa opintopiirin omassa chat-huoneessa. Lisäneuvontaa tulee saataville verkossa Moodlen keskusteluryhmien, chat-huoneiden ja kahdenkeskisten verkkokeskustelujen muodossa.
Tämä kurssi toteutetaan verkkokurssina. Siihen sisältyy siten tiedotuksen lisäksi merkittävä määrä verkossa olevan materiaalin käyttöä ja verkon käyttöä suunnitelmalliseen kurssin sisäisen kommunikointiin. Esimerkiksi, pääosan luennoista korvaa tällä kurssilla itseopiskelumateriaalina verkossa olevat verkkoluennot ja kuhunkin luentoon liittyy verkossa olevia itsearviointiin sopivia kertaustehtäviä, joiden avulla opiskelija saa jonkinlaisen kuvan omasta kyseisen materiaalin hallinnasta. Kurssiin sisältyy myös keskustelutehtäviä, joita käydään CSMoodle-keskusteluryhmissä.
Kurssin toteutus verkkokurssina ei tarkoita, että kurssin voisi suorittaa puhtaasti etäopiskeluna. Suuri osa oppimisesta tapahtuu itsenäisen työskentelyn ja ryhmätyöskentelyn avulla, mutta läsnäolo kampuksella kurssin aikana on silti aika ajoin välttämätöntä.
Tavallisina luentoina pidetään aloitusluento, yhteenvetoluento ja kurssin aikana pidettävät erityiset valinnaiset tukiluennot.
Oppiminen tapahtuu verkkoluennoilla, opintopiirityöskentelyssä harjoitustehtävä ratkaistaessa, keskusteluissa ja projekteja tehtäessä sekä kurssikuulustelussa.
Kurssiin sisältyy ylimääräinen opintopiiriprojekti, jossa reflektoidaan (mitä tehtiin, havaittiin, koettiin) kurssikuulustelua ja koko kurssia kokonaisuutena. Jos opintopiiri ei halua tehdä tätä projektia, sen voi tehdä myös itsenäisesti tai opintopiirin osan ryhmätyönä. Kurssista voi saada hyvän arvosanan myös ilman tätä ylimääräistä projektia. Toisaalta, läpikäytyjen asioiden reflektoiminen on tunnetusti hyvä oppimismenetelmä.
Kurssin rakenne ja kurssimateriaali
- Luennot
- aloitusluento (luento 0)
- tukiluennot
- joka viikko (2t) minkä tahansa kurssiin liittyvän asian käsittelyyn
- vaikea opittava asia
- Moodlen tai Titokone simulaattorin käyttö
- opintopiirit, keskusteluryhmien käyttö,
- ruusuja, risuja, etc etc
- joka viikko (2t) minkä tahansa kurssiin liittyvän asian käsittelyyn
- yhteenvetoluento (luento 12)
- Luentokalvot pdf ??
- Torrent VCG Tito05 8.12.2005 (Call Password ti05s)
(Luennon voi katsoa realiaikaisesti tai tallenteena)
- Ryhmätapaamiset
- viikottainen pakollinen kokoontumisaika opintopiireille
- harjoitustehtävien läpikäynti (jos tarvitaan)
- projektien esittely
- Verkkomateriaali
(Internet, Intranet)
- aikataulusivu (tämä sivu)
- kaikki kurssimateriaali on linkitetty tänne
- opintopiirityöskentelyn kuvaus
- tavalliset luennot (Powerpoint kalvot verkossa)
- aloitusluento (luento 0) + yhteenvetoluento (luento 12)
- luento 0 pdf mv2 mv6 vä1 (Lecture notes, pdf bw2 bw6 co1 )
- verkkoluennot: lu01 lu02 lu03 lu04 lu05 lu06 lu07 lu08 lu09 lu10 lu11 (lu10 proto)
- web lectures in English: lu01e lu02e
- kertaustehtävät kuhunkin verkkoluentoon liittyen
- opintopiirien harjoitustehtävät (vastaukset käydään läpi ryhmätapaamisessa, jos tarvetta)
- opintopiirien keskustelutehtävät (keskustelu käydään CSMoodlen opintopiirikohtaisessa keskusteluryhmässä)
- opintopiirien projektit (raportti tehdään yhdeksi tiedostoksi, joka palautetaan CSMoodlen kautta ja paperikopiona)
- aikataulusivu (tämä sivu)
- CSMoodle materiaali
tälle kurssille
- kaikki kurssimateriaali on linkitetty tänne
- keskusteluryhmät, kaikille avoimet ja opintopiirin sisäiset
- chat-huoneet, kaikille avoimet ja opintopiirin sisäiset
- opintopiiriprojektien palautukset
- Moodlen Wiki ohje (Sami Palhomaa)
- Kurssikuulustelu
- kurssikuulustelu on siis yksi kurssin oppimismenetelmä muiden joukossa
- normaalin palautetilaisuuden lisäksi kurssikuulustelua reflektoidaan ylimääräisessä 4. projektissa
- Ohjaajan neuvontaa verkossa
- keskusteluryhmässä vastaillaan aukioleviin kysymyksiin silloin tällöin
- elleivät vertaisopiskelijat ole jo hoitaneet asiaa kuntoon
- ohjaajille varattu aikaa yhteensä n. 4 tuntia / viikko tällaiseen neuvontaan
- keskusteluryhmässä vastaillaan aukioleviin kysymyksiin silloin tällöin
Oppikirja ja konekielisen ohjelmoinnin simulointiympäristö
Suosittelen, että hankitte oheislukemistoksi käyttöönne Stallingsin kirjan ([Stal06] tai [Stal03]), vaikka se ei olekaan ihan välttämätön. Tanenbaum'in kirjaa ([Tane06] tai [Tane99]) tuskin kannattaa vain tätä kurssia varten ostaa.
- [Stal06], luvut 1-2, 3-3.1, 4.1, 5-5.2, 6-6.1, 7-7.5, 8-8.2, 9-9.2, 10
- [Tane06], luvut 4.2, 7.3-7.4
- Esimerkkitietokoneen ttk-91 konekielisimulaattori TITOKONE
- Ttk-91 -tietokoneen yleiskuva ja toiminta: verkkoluennot lu02, lu03 ja lu04 [Häkk98]
Yleistä
- Kurssiin liittyvät yleiset asiat (siis muut kuin erityisesti tähän verkkokurssiin liittyvät asiat) ovat kurssin kotisivulla http://www.cs.helsinki.fi/teemu.kerola/tito/index.html.
- Jos haluatte (nopeaa) reagointia (esim. jokin verkkosivu ei aukea tms) luennoitsijalta, niin käyttäkää sähköpostia. Kaikkia kurssilaisia kiinnostavat asiat julkaistaan luennoitsijan puolesta tällä sivulla ja/tai CSMoodle'n kurssin yleisessä keskusteluryhmässä.
Ohjausajat
Ohjausajoilla tarkoitetaan niitä aikoja, jolloin kurssin vastuuhenkilö tai ohjaaja on henkilökohtaisesti paikalla.
Luennot |
1.11.2005 |
ti 12-14 (B123) | Teemu Kerola |
3.11.2005 - 1.12.2005 |
to 12-14 (B123) | Teemu Kerola | |
8.12.2005 | to 12-14 (B123) | Teemu Kerola | |
Ryhmätapaamiset |
1.11.-9.12.2005 |
ti 14-16 (C221) | Jari Suominen |
ke 14-16 (CK107) | Kimmo Simola | ||
to 10-12 (CK111) | Jari Suominen | ||
to 14-16 (CK107) | Kimmo Simola | ||
to 14-16 (A318 ) in English |
Teemu Kerola | ||
Verkkoneuvonta | 1.11-9.12.2005 |
CSMoodlen Yhteinen keskustelualue | Jari Suominen Kimmo Simola |
Kurssikuulustelu | 13.12.2005 | ti 9-12 (B123) |
Arviointi
Tavoitteena on päästä arviointiin, jossa (a) opintopiiriä palkitaan työn saattamisesta loppuun, (b) paljon muita enemmän työtä tehneet palkitaan paremmalla arvosalla ja (c) paljon muita vähemmän tehneet huomaavat sen myös arvosanassaan. Vaikka tämä perusidea on ärsyttävän hankala muotoilla täsmällisiksi arviointiperusteiksi, niin tähän on kuitenkin pyritty.
Pääosa arvosanasta määräytyy tentin perusteella. Tentti kattaa kurssin ydinaineksen ja on linjassa projektien kanssa.
Yhteensä jaossa yli 60 p, joista 30 p tarvitaan läpipääsyyn. Normaalit arvosanarajat ovat: 1 (30 p), 2 (35 p), 3 (40 p), 4 (45 p) ja 5 (50 p). Näitä voidaan tarpeen vaatiessa muuttaa.
Kurssin osiot ja niiden maksimipistemäärät:
- Opintopiirien harjoitustehtävät ja keskustelukysymykset: 12 p
- max 79 htp, 1 pisteen saa 16 htp'llä ja 12 pistettä 63 htp'llä (syksy 2005)
- Opintopiirien projektit: 24 p (32 p, jos ylimääräinen 4. projekti mukana)
- jokainen projektipiste (pp) vaikuttaa sellaisenaan arvosanaan (syksy 2005)
- Kursssikuulustelu max 30 p, minimivaatimus 15 p
Opintopiirien arvostelusta kerrotaan tarkemmin opintopiirityöskentelyn sivulla.
Kirjanpitolistalla näkyy kaikki kurssikirjanpito. Jos tässä on mitään puutteita tai ette halua nimeänne näkyville, ottakaa yhteys luennoitsijaan. Kirjanpitolistan lisäksi näkyvillä on nyt myös aika ajoin päivitettävä pistelista, josta näkyy eri suorituksista ja yhteensä tähän asti saadut arvosanaan vaikuttavat pisteet ja lopulta myös arvosanat.
Torrent VCG "streamatut" luennot
Aloitus- ja yhteenvetoluennot taltioidaan yliopiston Torrent VCG ( Video Conference to Streaming Gateway) palvelimelle, josta ne ovat realiaikaisesti ja jälkeenpäin katsottavissa selaimen kautta Windows-ympäristöissä. Taltioiden katselua varten laitteistossa tulee olla tarvittavat koodekit on jo valmiiksi asennettu TKTL:n laitteistoihin, mutta kotikoneisiin voitte joutua asentamaan ne itse.
Taltiot toiminevat TKTL:n laitteistolla Windowsissa seuraavien selainten ja liitospalikoiden avulla:
- Internet Explorer: QuickTime, RealPlayer, MediaPlayer
- Firefox: QuickTime, RealPlayer
- Yliopistonjakelusta saatavana oleva RealPlayer lienee helpoiten käytettävä.
Tukiluennot
Tukiluennot ovat viikottaisia yleistä neuvontaa varten olevia tilaisuuksia. Mitään varsinaista luennointia ei niissä ole, ellei sitten vastauksena johonkin opiskelijan esittämään kysymykseen. Tukiluennot toimivat siten, että opiskelijat kysyvät mistä tahansa kurssiin jollain tavoin liittyvästä asiasta ja luennoija yrittää antaa tähän vastauksen. Aihepiiri voi olla esimerkiksi kurssin sen viikkoiseen sisältöön liittyvä asia tai jokin kurssin logistiikkaan liittyvä asia. On toivottavaa kuitenkin, että opiskelijat olisivat ennen tukiluentoa tutustuneet sen viikon aihepiiriin, koska mitenkään 2 tunnin tukiluennolla ei voida käsitellä 4 luentotunnin asioita hyvin.
Tukiluennoilla läsnäolo on täysin valinnaista, eikä läsnäolosta pidetä kirjaa. Mikään kysymys ei ole "liian tyhmä" tukiluennolle.
Verkkoluennot
Verkkoluennon seuraaminen vaatii oman liitospalikan (Macromedia Authorware Web Player) selaimeen. Sen kuuluu Windows'in vakioasennukseen laitoksen opiskelijakäyttöön tarkoitetuissa tiloissa. (Sitä ei voi itse asentaa laitoksen koneisiin, kuten ei muitakaan selainten liitospalikoita.) Liitospalikka on olemassa ainoastaan Windows ja Macintosh ympäristöihin ja luotettavimmin se toimii Internet Explorer'issa. Sorry. Voitte kokeilla liitospalikan toimivuutta tästä. Järjestelmä antaa liitospalikkaa käynnistettäessä erilaisia asiaan kuuluvia varoituksia, mutta nähdäkseni liitospalikka on turvallinen käyttää.
Macintosh-ympäristöjen käyttö on täysin testaamatta, koska tekijällä ei ole Macintosh'ia käytössään.
Tietojenkäsittelytieteenlaitoksen koneilta verkkoluentoa voi seurata myös Linux-ympäristöissä Windows 2003 Terminal Server -palvelimen avulla. Palvelin mahdollistaa Windows-ympäristön käytön ohjelmistoineen etänä, jopa Linux-koneilta. Palvelimen käyttö laitoksen Linux-koneilta onnistuu yksinkertaisesti komennolla "windows". Tämä avaa ruudulle Windows-järjestelmän sisäänkirjautumisruudun. Kirjautuminen tapahtuu normaaleilla TKTL-käyttäjätunnuksilla. Palvelimen IE'ssä on valmiiksi asennettuna Authorware liitospalikka. Mikäli haluatte tarkemman kontrollin etäkäyttöohjelmistoon, voitte käyttää suoraan rdesktop (http://www.rdesktop.org) ohjelmistoa komennolla "/usr/local/bin/rdesktop winserver".
Jos Authorware Web Player -liitospalikan käytössä on ongelmia, raportoikaa niistä kurssin vastuuhenkilölle.
Verkkoluentojen käyttöön on on olemassa Käyttöohje ja Usein Kysyttyjen Kysymysten lista, jotka löytyvät verkosta ja ovat myös suoraan käytettävissä verkkoluennoista.
Opintopiirit
Opintopiirien toiminnasta on täsmällisemmät yleisohjeet opintopiirityöskentelyn sivulla.
Pienet tehtävät ovat samanlaisia kuin traditionaaliset laskaritehtävät. Kaikki tekevät ne itsenäisesti opintopiirin kanssa tarpeen mukaan neuvotellen. Opintopiiri esittää ne tarvittaessa ryhmätapaamisessa. Näistä annetaan pinnoja tehtyjen tehtävien mukaan tilaisuudessa läsnäoleville.
Isommat tehtävät ovat laajempia projekteja, joista laaditaan raportti. Näistä annetaan pisteitä työn laadun ja ryhmätyöhön osallistumisen perusteella. Opintopiiri arvioi itse jäsentensä osallistumisaktiviteetin.
The English schedule page has most the information above, but none of the information below.
The information in English is given with green color below.
Sisältö ja aikataulu (Contents and Schedule)
Kurssikirjat täydentävät verkkoluentoja. Jos jokin asia jäi epäselväksi tai muuten vain haluat toisenlaisen lähestymistavan sen oppimiseen, niin tarkista asia kurssikirjasta kyseisen luennonkohdalla annetusta kohdasta.
Text books give different view to the same topics as the web lectures. If anything is left unclear, please read the corresponding material in text books.
Viikko 44 (31.10.-4.11.2005) Week 44
- Aloitusluento, tiistai 1.11.2005
Hallintoa, kurssin suoritusosiot, opintopiiritoiminta, web komponentit
(Opening lecture, in Finnish: admin, course components, study circles, web components) - Itseopiskelua, luento 1: Järjestelmän rakenne
(System structure)
- Verkkoluento lu01 Windows/Macintosh (Web lecture lu01e, only in Windows/Macintosh)
- Ch 1 [Stal06] (Ch 1 [Stal03] )
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems, some in English)
- Itseopiskelua, luento 2: TTK-91 -tietokone ja sen simulaattori
(Ttk-91 and the simulator for it)
- Verkkoluento lu02 (Web lecture lu02e)
- Ch 3.1, 10.1-3 [Stal06] (Ch 3.1, 10.1-3 [Stal03] )
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- 3.11. tukiluento: kysymyksiä, vastauksia, kurssihallinto, opintopiirit, verkkoluennot, ttk-91, sää, jne. (support lecture: questions, answers, study circles, web lectures, ttk-91, weather, etc.)
- jos teillä ei ole mitään kysyttävää tai muuta juteltavaa, niin tänne ei tarvitse tulla
- Ryhmätapaaminen: opintopiirien muodostaminen, opintopiiritapaaminen
(group meeting: study circle creation, study circle meeting) - Harjoitustehtävät HT 1 jakoon (homework problems HT 1 out)
- Opintopiiriprojekti PR 1 alkaa (study circle project PR 1 begins)
Viikko 45 (7.-11.11.2005) Week 45
- Itseopiskelua, luento 3: Konekielinen ohjelmointi
(Assembly language programming)
- Verkkoluento lu03
- Ch 10.4-8 [Stal06] (Ch 10.4-8 [Stal03] )
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Itseopiskelua, luento 4: Aliohjelmien toteutus konekielen tasolla
(Assembly language subroutine implementation)
- Verkkoluento lu04
- Ch 10.4 [Stal06] (Ch 10.4 [Stal03])
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Tukiluento, torstai 10.11. (support lecture)
- Ryhmätapaaminen: opintopiiritapaaminen, HT 1 esittely
(group meeting: study circle meeting, HT 1 presentation) - Keskustelutehtävän KT 1 verkkokeskustelu (web discussion KT 1)
- Harjoitustehtävät HT 2 jakoon (homework problems HT 2 out)
- Opintopiiriprojekti PR 2 alkaa (study circle project PR 2 begins)
Viikko 46 (14.-18.11.2005) Week 46
- Itseopiskelua, luento 5: Suoritin (CPU) ja väylä
(CPU and bus)
- Verkkoluento lu05
- Ch 3.1-3 [Stal06] (Ch 3.1-3 [Stal03])
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Itseopiskelua, luento 6: Tiedon esitysmuodot
(Data presentation)
- Verkkoluento lu06
- Ch 10.1-3 [Stal06] (Ch 10.1-3 [Stal03] )
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Tukiluento, torstai 17.11. (support lecture)
- Ryhmätapaaminen: opintopiiritapaaminen, HT 2 esittely
(group meeting: study circle meeting, HT 2 presentation) - Keskustelutehtävän KT 2 verkkokeskustelu (web discussion KT 2)
- Harjoitustehtävät HT 3 jakoon (homework problems HT 3 out)
Viikko 47 (21.-25.11.2005) Week 47
- Itseopiskelua, luento 7: Tiedon muuttumattomuus ja järjestelmän sisäinen
muisti (Error recovery and internal memory)
- Verkkoluento lu07
- Ch 4.1, 5.1-2 [Stal06] (Ch 4.1, 5.1-2 [Stal03] )
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Itseopiskelua, luento 8: Ohjelman toteutus järjestelmässä (Program implementation in the system)
- Verkkoluento lu08
- Ch 8.1-2 [Stal06] (Ch 8.1-2 [Stal03])
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Tukiluento, torstai 24.11. (support lecture)
- Ryhmätapaaminen: opintopiiritapaaminen, HT 3 esittely, PR 1 esittely
(group meeting: study circle meeting, HT 3 presentation, PR 1 presentation) - Keskustelutehtävän KT 3 verkkokeskustelu (web discussion KT 3)
- Harjoitustehtävät HT 4 jakoon (homework problems HT 4 out)
- Opintopiiriprojekti PR 3 alkaa (study circle project PR 3 begins)
- Projekti PR 1 valmistuu (project PR 1 completes)
Viikko 48 (28.11.-2.12.2005) Week 48
- Itseopiskelua, luento 9: Järjestelmän ulkoinen muisti, I/O-laitteet,
I/O:n toteutus (External memory, I/O-devices, I/O implementation)
- Verkkoluento lu09
- Ch 6.1, 7.1-5 [Stal06] (Ch 6.1, 7.1-5 [Stal03])
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Itseopiskelua, luento 10: Käännös, linkitys ja lataus (Compilation, linking and loading)
- Verkkoluento lu10 (protoversio)
- Ch 7.3, 7.4 [Tane06] (Ch 7.3, 7.4 [Tane99] )
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Tukiluento, torstai 1.12. (support lecture)
- Ryhmätapaaminen: opintopiiritapaaminen, HT 4 esittely, PR 2 esittely
(group meeting: study circle meeting, HT 4 presentation, PR 2 presentation) - Keskustelutehtävän KT 4 verkkokeskustelu (web discussion KT 4)
- Harjoitustehtävät HT 5 jakoon (homework problems HT 5 out)
- Ylimääräinen opintopiiriprojekti PR 4 alkaa (extra study circle project PR 4 begins)
- Projekti PR 2 valmistuu (project PR 2 completes)
Viikko 49 (5.-9.12.2005) Week 49
- Itseopiskelua, luento 11: Tulkinta ja emulointi
(Interpretation and emulation)
- Verkkoluento lu11
- Oppikirja: Ch 4.2 [Tane06] (Ch 4.2 [Tane99])
- Kertauskysymyksiä (Practice Problems)
- Luento 12, torstai 8.12.: Yhteenveto ja kertausta (Summary lecture, in Finnish)
- Luentokalvot pdf mv2 mv6 vä1 (lecture notes, in Finnish)
- Torrent VCG Tito05 8.12.2005 (Call Password ti05s)
- Luennon voi katsoa realiaikaisesti tai tallenteena
- Luennon aikana kysymyksiä voi esittää CSMoodlen keskusteluryhmässä "Luentokysymyksiä"
- Luennon taltiointi ei onnistunut teknisesti: salin kuva puuttui alussa ja ääni puuttuu kokonaan (tai on liian hiljaisella). Sorry.
- Ryhmätapaaminen: opintopiiritapaaminen, tehtävien HT 5 esittely, PR 3 esittely
(group meeting: study circle meeting, HT 5 presentation, PR 3 presentation) - Keskustelutehtävän KT 5 verkkokeskustelu (web discussion KT 5)
- Keskustelutehtävän KT 6 verkkokeskustelu (web discussion KT 6)
- Projekti PR 3 valmistuu (project PR 3 completes)
Viikko 50 (12.-16.12.2005) Week 50
- Kurssikuulustelu (course examination)
Viikko 51 (19.-23.12.2005) Week 51
Kirjallisuutta ja muita viitteitä (References)
- [Stal06] William
Stallings, Computer Organization and Architecture - Designing for Performance,
7th Ed., Prentice Hall, 2006.
- William Stallings'in kotisivu.
- William Stallings'in oma tukisivu kurssikirjaa käyttäville opiskelijoille ja opettajille.
- Yliopistokirjakauppa Exactumissa myi kirjaa 29.9.2005 hintaan 67€.
- Otan mielelläni vastaan opiskelijoiden tietoja siitä, mistä tätä kirjaa kulloinkin on saatavana mihinkin hintaan. Välitän tietoja eteenpäin muille opiskelijoille tällä foorumilla.
- [Stal03] William Stallings, Computer Organization and Architecture - Designing for Performance, 6th Ed., Prentice Hall, 2003.
- [Häkk98] Auvo Häkkinen, Tietokoneen toiminta, opetusmoniste
D390 (vanha kurssimoniste), Tietojenkäsittelytieteen laitos, Helsingin
yliopisto, 30.1.1998. Monistetta voi ostaa TKTL:n monistemyynnistä hintaan 15€.
- Monisteen painovirhelista
- Monisteen painovirhelista
- [Tane06] Andrew S. Tanenbaum, Structured Computer Organization, 5th Ed, Prentice-Hall, 2006.
- [Tane99] Andrew S. Tanenbaum, Structured Computer Organization, 4th Ed, Prentice-Hall, 1999.
- [PaHe98] Patterson & Hennessy, Computer Organization and Design - The Hardware/Software Interface, 2nd Ed, Morgan Kaufmann, 1998.
- [Scra92] Greg
W. Scragg, Computer Organization - A Top Down Approach, McGraw-Hill,
1991.
- Ttk-91 -tietokoneen simulaattorijärjestelmä Titokone on kopioitavissa
verkosta titokone sivustolta.
Titokone, the ttk-91 simulator system, is available in web in page titokone.
- Aikaisemmin opetuskäytössä ollut ja edelleen
ainakin vanhemmissa Windows-järjestelmissä toimiva konekielisimulaattori
KOKSI (koksi.zip)
on myös kopioitavissa verkosta, tekijänsä Auvo Häkkisen sivuilta.
- KOKSIn käyttöohje
- esimerkkikoneen TTK-91 käskykannan kuvaus.
- Kimmo Palinin Linux TTK-91 simulaattori. Käyttö omalla vastuulla. Käyttö-ohjeita löytynee Kimmo Palinilta itseltään (ja uutisryhmistä).
- Heikki Lindholmin dosemu_ohje.txt
Koksin (alkup. Windows-version) käyttämiseen tehokkaassa Linux-PC:ssä
Dos-emulaattorin avulla. Käyttö omalla vastuulla.
- Luennolla käytettyjä (ja muita) ttk-91
-esimerkkejä
(ttk-91 example programs) sekä aikaisempien kurssien esimerkkejä on
myös
verkossa. Kopioikaa ne omaan käyttöönne omaan hakemistoonne.
- KOKSIa käytettäessa esimerkkiohjelmat on kopioitava samaan hakemistoon kuin mihin KOKSI on asennettu!
Koksi references in English
- KOKSI simulator: koksi.zip
- [KariA] Introduction to the KOKSI simulator by Kalle Karinen (student project)
- [KariB] A summary of TTK-91 instructions by Kalle Karinen (student project)
- [Liu] TTK-91 Memory addressing by Song Liu (student project)
- The KOKSI simulator itself (koksi.zip) can be downloaded from here. Download it into some directory (e.g., koksi) and unzip the files contained.
- KOKSI examples and older examples. To use them please make copies of them into your own koksi directory.
- Sanakirjoja
- Slides for
Principles Of Computer Architecture, Miles J. Murdocca and Vincent P.
Heuring
(vähän Titoa vastaavan kurssin luentokalvot) - Uusi suomalainen merkistöstandardi, Erkki Kolehmainen, TIEKE, linkki ok 4.2.2005
- Merkit ja koodaukset, Jukka Korpela, TTYO, linkki ok 4.2.2005
- ISO Latin 9 as compared with ISO Latin 1, Jukka Korpela, TTYO, linkki ok 4.2.2005
- The Java Virtual Machine Specification, Second Edition, Tim Lindholm, Frank Yellin, Sun Microsystems (1999), linkki ok 4.2.2005
- IEEE-754 Calculators Christopher Vickery, Computer Science Department at Queens College of CUNY (The City University of New York), linkki ok 4.2.2005
Teemu Kerola