Tähän osioon on kerätty tavallisimpia aloittelevan Latex-kirjoittajan tekstissä esiintyviä tyylillisiä virheitä. Useimpia näistä on jo käsitelty aiemmissa osissa.

Näitä tyylivirheitä voi olla vaikea huomata, koska lähdekoodi kääntyy ja ensi näkemältä teksti saattaa näyttää oikealta. Kyse on kuitenkin yksityiskohdista, jotka tuottavat tottuneelle lukijalle epäsiistin vaikutelman. Lisäksi virheet voivat korostua joissakin tilanteissa.

Rivinvaihdot

Kuten aiemmista osioista on käynyt ilmi, Latex vaihtaa riviä automaattisesti, kun teksti saavuttaa sivun reunan. Rivinvaihtoa ei siis pidä tehdä käsin, vaikka siihen onkin olemassa Latex-komento. Tilanteissa, joissa haluaisi valita itse rivinvaihtokohdan, on yleensä jokin muu tapa hoitaa asia. Seuraavia tilanteita on jo käsitelty ohjeen aiemmissa osissa, mutta kootaan niitä vielä tähän kertauksen vuoksi.

Alla on esimerkkejä edellä kuvatuista tilanteista.

Rivinvaihdon voi kuitenkin toisinaan joutua tekemään käsin, jos tekstiä täytyy muotoilla tiettyyn muotoon, esimerkiksi osoitetta kirjoitettaessa. Tällöin rivi lopetetaan \\-komennolla, samalla tavoin kuin monirivisen yhtälön tapauksessa. Seuraavassa on tästä esimerkki.

Tekstin tehosteet

Käytä tekstin tehostamiseen komentoja \emph (kursiivi) ja \textbf (lihavointi). Komento \emph ottaa huomioon ympärillä olevan tekstin: jos korostettava teksti on jo kursiivin ympäröimä, korostettava teksti tulostuu suorana.

Jos välttämättä haluaa käyttää kursiivia ympäröivästä tekstistä riippumatta, voi käyttää \textit-komentoa. Vanhentuneita \bf- tai \it-komentoja ei pidä käyttää.

Kolme pistettä ja muut erikoismerkit

Erikoismerkit syötetään omilla komennoillaan. Tekstinkäsittelyohjelmiin tottuneelta jää helposti huomaamatta, että painetussa tekstissä kolme pistettä eli niin sanottu ellipsi (…) on oma symbolinsa. Tekstinkäsittelyohjelma korvaa yleensä automaattisesti kolme peräkkäin kirjoitettua pistettä ellipsisymbolilla. Latexissa tämän symbolin saa aikaan komennolla \dots.

Toinen asia, joka jää helposti huomaamatta ovat puoli- ja kokolainausmerkit (’ ja ”). Tekstinkäsittelyohjelma korvaa nämäkin usein automaattisesti symboleilla, jotka riippuvat dokumentin kielestä. Suomen kielessä käytetään oikealle kaartuvia lainausmerkkejä sekä lainauksen alussa että lopussa. Nämä saa aikaan yhdellä tai kahdella näppäimistön heittomerkillä (' tai '').

Alla olevasta esimerkistä voi tarkastella, miltä oikein ja väärin ladotut ellipsit ja lainausmerkit näyttävät.

Riviväli, kappaleväli, marginaalit ja muu tyhjä tila

Dokumenttityypistä riippuen Latex asettaa sivun marginaalit ja valitsee tekstiin mielestään sopivat rivi- ja kappalevälit. Kirjoittajalla saattaa olla halu poiketa näistä, mutta yleensä se ei ole tarpeellista. Muuttamalla näitä kokoasetuksia saattaa huomaamattaan poiketa tekstilajin standardeista tai pahimmassa tapauksessa jopa heikentää tekstin luettavuutta.

Alla on joitakin tavallisimpia tapauksia, joissa on syytä käyttää harkintaa ennen kuin lähtee muuttamaan Latexin oletusasetuksia.

On kuitenkin tilanteita, joissa kokoasetuksia on muutettava. Esimerkiksi raportin tai opinnäytetyön vastaanottaja saattaa vaatia tiettyä riviväliä tai marginaalikokoa. Näistä kerrotaan tarkemmin myöhemmässä luvussa.

Välit matematiikassa

Latex osaa latoa matematiikkatilassa kaavat kauniisti ottaen huomioon mm. operaattoreiden ja sulkeiden vaatimat ylimääräiset välistykset. Yhtälörivillä lisättyyn tekstiin Latex ei kuitenkaan osaa ottaa kantaa, ja tällöin väliä on lisättävä käsin esimerkiksi \quad-komennolla. Tästä on esimerkkejä matematiikan ladontaan liittyvässä luvussa.

Seuraavassa on esimerkkejä joistakin tavallisista tilanteista, joissa kirjoittajan on oltava erityisen tarkkana lähdekoodia kirjoittaessaan, jotta Latex osaa asetella välit oikein. Esimerkkejä on avattu lisää alempana.