Teksti ja välistykset

Tavallista leipätekstiä kirjoitetaan Latexia käytettäessä lähes samoin kuin millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla. Suurin ero on siinä, miten Latex käsittelee tyhjää tilaa kuten välilyöntejä ja rivinvaihtoja (engl. whitespace).

Esimerkistä huomataan seuraavat seikat:

Latex vaihtaa riviä ja sivua automaattisesti sopivaksi katsomassaan paikassa. Tämä tapahtuu yleensä sanojen välissä, mutta Latex myös tavuttaa sanoja automaattisesti valittujen kieliasetusten mukaan. (Kieliasetuksista ja tavutuksesta lisää seuraavassa luvussa.)

Jos et halua Latexin tekevän rivinvaihtoa tiettyjen sanojen välissä, käytä tildemerkkiä (~) välilyönnin sijaan. Tämä aikaansaa ladottaessa ns. yhdistävän välilyönnin (non-breaking space), joka ei katkea rivin lopussa.

Älä yritä vaihtaa riviä käsin vaan anna Latexin huolehtia rivinvaihdoista. Vain kappaleenvaihdot tehdään käsin.

Tekstin tehosteet

Tekstin tehostaminen hoituu sille varatuilla komennoilla.

Kun halutaan korostaa tekstiä kursivoimalla, käytetään yleensä komentoa \emph. Esimerkistä nähdään, että kyseinen komento ei kuitenkaan aina kursivoi tekstiä, vaan Latex päättää itse, mikä on sopiva tapa korostaa tekstiä kussakin tilanteessa. Tämä on Latexia käytettäessä tyypillistä: kirjoittaja ei päätä suoraan tekstin ulkoasusta, vaan kuvailee Latexille tekstin loogisen rakenteen ja antaa Latexin päättää sopivasta ulkoasusta. (Jos kuitenkin halutaan nimenomaan kursivoida teksti, voidaan käyttää komentoa \textit.)

Erikoismerkit

Latex osaa latoa tekstin sekaan joukoittain erikoismerkkejä sopivilla komennoilla. Tässä esitellään niistä vain tärkeimmät. Osa erikoismerkeistä korvaa näppäimistöstä saatavia merkkejä ja osa täydentää niitä.

Muutamia huomioita edellisestä esimerkistä:

Aina kun tarvitset edellä esiteltyjä erikoismerkkejä, käytä niitä vastaavia komentoja äläkä korvaa niitä näppäimistöstä saatavilla merkeillä. Näppäimistöstä saatavat vastineet eivät ole typografisesti niin korkealaatuisia kuin Latexin käyttämät merkit. Varo erityisesti kirjoittamasta lainausmerkkejä (”) näppäimistön lainausmerkillä tai ellipsiä (…) kolmella pisteellä.

Englannin kielessä lainaukset aloitetaan käänteisillä lainausmerkeillä, jotka näyttävät tältä: ‘ tai “. Latexilla ne saadaan aikaan kirjoittamalla yksi tai kaksi graaviaksenttimerkkiä (` tai ``). Kirjoitettaisiin siis: ``This is a quotation.'' Graaviaksenttinäppäin sijaitsee yleensä backspace-näppäimen vasemmalla puolella, ja aksentti saadaan aikaan pitämällä shift-näppäintä pohjassa aksenttinäppäintä painettaessa ja painamalla näppäimen jälkeen välilyöntiä.

Kommentit

Kommentit ovat tekstinosia, jotka Latex jättää kokonaan käsittelemättä. Niitä voi lisätä tekstin lomaan muistuttamaan itseä tai kirjoittajatovereita jostain tekstiin liittyvästä seikasta. Kommentointi tehdään prosenttimerkillä (%). Latex jättää käsittelemättä kaiken sen tekstin, mikä jää rivillä prosenttimerkin oikealle puolelle.

Kommentteja käytetään myös, kun halutaan muokata tekstiä mutta ei haluta kokonaan hävittää vanhaa versiota. Jos haluaa kommentoida useamman rivin yhtä aikaa, voi käyttää comment-ympäristöä. Tätä varten on ladattava pakkaus nimeltä verbatim. (Pakkauksista puhutaan lisää myöhemmässä luvussa.)