Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Institutionen för datavetenskap
 

Årsberättelse 2005

Programvaruproduktion

FAMILIES (Fact-based Maturity through Institutionalisation Lessons-learned and Involved Exploration of System-family Engineering)

Tidsperiod: 6/2003-6/2005

Forskare: Antti Tevanlinna, Raine Kauppinen

Finansiering:

Programvarufamiljer är grupper av programvara som erbjuder liknande funktioner och baserar sig på liknande arkitekturer. De erbjuder användaren en möjlighet till omfattande återanvändning av programvarudelar. Det är utmanande att planera produktfamiljer eftersom man måste kunna förutsäga och abstrahera de ännu okända egenskaperna hos framtida programvara. Det europeiska ITEA-projektet FAMILIES är en fortsättning på tidigare ITEA-projekt som har forskat i de tekniska egenskaperna hos programvarufamiljer och utvecklat deras arkitektoniska grundlösningar. Inom projektet FAMILIES ligger tyngdpunkten delvis på det inledande skedet i utvecklingsprocessen, där man studerar produktfamiljen ur en ekonomisk synvinkel, och delvis på slutskedet, då man försäkrar sig om produktfamiljens kvalitet. Inom FAMILIES-projektet har forskningsgruppen ROOSA vid institutionen koncentrerat sig på den senare aspekten genom att utveckla metoder och verktyg för att testa programvarufamiljer på basen av deras arkitektur och komponenter.

SERIOUS (Software Evolution, Refactoring, Improvement of Operational & Usable Systems)

Tidsperiod: 9/2005-9/2007

Forskare: Juha Gustafsson

Finansiering: Nokia

Många programvaruintensiva system underhålls och utvecklas under hela deras livstid. I planeringsskedet byggs önskade funktioner och kvalitetsegenskaper in i programvaran. Efter att programvaran tagits i bruk kan den utvecklas bl.a. genom att tillföra nya egenskaper. Detta leder till att kvaliteten småningom försämras om evolutionen inte har tagits i beaktande då programvaran utvecklats. För att förhindra försämringen av kvaliteten måste man ta kvalitetsaspekterna i beaktande under hela programvarans livstid. Å ena sidan förminskar sammanjämkandet av kvalitet och förändringsbehov underhållsutgifterna, å andra sidan förlänger de programvarans livstid. Det viktigaste målet för projektet är att specificera kvaliteten hos programvaruarkitekturen så att den kan tas i beaktande från början av planeringen till slutet av varans livstid. Kvalitetsmetrik hos programvarufamiljer ligger speciellt i fokus.