Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Institutionen för datavetenskap
 

Årsberättelse 2005

Distribuerade system och datakommunikation

web-Pilarcos (Production and integration of large-scale systems in web service environments)

Tidsperiod: 1/2004-12/2005

Forskare: Lea Kutvonen, Toni Ruokolainen, Janne Metso

Finansiering: samarbetsprojekt med VTT, finansierat av Tekes, Elisa, SysOpen och Tellabs

Företag använder informationssystem för att effektivera sin verksamhet och främja kontrollen av sina egna affärsprocesser. Olika teknologier används för integreringen av systemen för affärsverksamheten: för integrering av företagets interna system kan man t.ex. använda komponentmellanprogram (J2EE, CORBA) eller EAI-teknik (Enterprise Application Integration). I den moderna nätverksekonomin räcker det inte med integrering av företagens interna system för att säkra konkurrenskraften, utan man måste också kunna ansluta sig till andra företags datasystem.

Utmaningarna för samarbetet mellan företag är

- den tekniska och semantiska heterogeniteten hos elektroniska tjänster,

- företagens och systemens autonomi,

- dynamiken hos affärsnätverken, samt

- behovet att fungera i flera affärsnätverk samtidigt.

Målet hos projektet web-Pilarcos är att skapa en mellanvaruplattform för tjänsteinriktade affärsnätverk. I medelvarutjänsterna ingår omgivningen som behövs för att skapa ett samarbetsnätverk samt verktyg för att övervaka och hantera den kontraktsenliga verksamheten i omgivningen.

Projektet förverkligades som ett samarbete mellan Helsingfors universitet och VTT Informationsteknik. Projekt inom Elisa Communications Abp och SysOpen ingick också i konsortiestrukturen. Under projektets gång anordnades 13 gemensamma seminarier för parterna. Temat varierade från verktyg till arkitektur- och tekniköversikter till modellering av samarbetsprocesser. Därtill anordnades vid universitetet våren 2004 en kurs på laudaturnivå med rubriken "Sovellusintegraatio verkostotaloudessa ja sähköisen liiketoiminnan standardit" (programintegrering i nätverksekonomin och standarder för elektronisk affärsverksamhet) förutom seminarierna på temat.

Projektgruppen vid Helsingfors universitet har fortsatt med att konstruera en prototyp av mellanprogram som baserar sig på tidigare forskning. Syftet är att sammanställa en egen forskningsmiljöprogramvara med vilken man kan testa enskilda tjänster mera detaljerat. Mellanvaran innehåller för tillfället en populator, ett erbjudandelager, början till ett typlager, en omgivning för kontraktshantering samt övervakningsverktyg.

 

TuBE (Trust based on evidence)

Tidsperiod: 1/2004- 8/2005

Forskare: Lea Kutvonen, Lea Viljanen, Sini Ruohomaa

Finansiering: Tekes, Nixu, Stonesoft

TuBE-projektet studerade hanteringen av förtroende inom autonoma tillämpningstjänster och samarbetet mellan dem. De autonoma tillämpningstjänsterna har att göra med begreppet affärstjänster (business service) och ibruktagande av tjänster som producerats med såkallade webbtjänstteknologier. Forskningen om samarbetshantering skapar verktyg för att delvis automatisera utformningen av samarbetskontakt och uppföljningen av dem. Väsentliga delar av dessa verktyg är skapandet av förtroendedata, användningen i det delvis automatiserade beslutfattandet, livstiden för förtroendedata som baserar sig på observationer, samt mekanismerna för att reagera på förändringar i förtroendedata.

En lägesanalys av projektet framlade en omfattande överblick av modellerna och systemen för förtroendehantering, samt av olika sätt att observera orsaker till att misstroende uppstår då tjänsterna används. Dessutom har man systematiskt studerat ryktessystem.

Arkitekturen som skapats inom projektet är baserad på global ryktesförmedling och lokala förtroendebeslut samt på insamlingen av förtroende- och missförtroendeerfarenheter i samband med användningen av tjänster.

Projektet TuBE har arbetat i nära samarbete med projektet web-Pilarcos och har därmed förenat arkitekturplaneringen med begreppsformuleringen.

InterOP NoE (Interoperability Research for Networked Enterprises Applicationa and Software)

Tidsperiod: 11/2003 – 12/2006

Forskare: Lea Kutvonen, Toni Ruokolainen, Sini Ruohomaa. Dessutom ingår partners från ca 50 organisationer i nätverket.

Finansiering: EU:s sjätte ramprogram

INTEROP NoE är ett spetsforskningsnätverk som stöds av EU, och som har som målsättning att förbättra forskningen och experternas mobilitet inom området för interoperabilitet mellan företagstillämpningar och –programvara. Ontologier, modellering och arkitekturer har specificerats som delområden. Vår insats i nätverkets arbete har koncentrerat sig till arkitekturer för distribuerade tillämpningar och behovet av nya tjänster. Under sitt första verksamhetsår har nätverket åstadkommit några överblickar över forskningens tillstånd idag, gemensamma riktlinjer för forskningen samt arrangerat konferenser. Vi har deltagit aktivt i denna verksamhet bl.a. genom att koordinera vissa teman, med teman som rör förtroende, och genom att organisera workshopar.

Middleware for Network Eccentric and Mobile Applications (MiNEMA)

Tidsperiod: 9/2003 – 8/2008

Finansiering: European Science Foundation/Finlands Akademi

Den europeiska vetenskapsstiftelsens projekt MiNEMA samlar europeiska universitet som forskar i mellanvara. Projektet främjar det europeiska kunnandet på området genom att stöda utbytet av doktorander och forskare samt genom att arrangera högklassiga sommarskolor. Projektet fokuserar mellanvara för mobila ad hoc-nätverk. Professor Kimmo Raatikainen företräder Finland i ledningsgruppen för projektet.

Seamless Service Interworking in Heterogeneous Mobile and Ad-Hoc Networks (SESSI)

Tidsperiod: 1/2005 – 12/2005

Forskare: Kimmo Raatikainen, Jukka Manner, Simone Leggio, Antti Hulkkonen

Finansiering: Tekes, Elisa, Finnet, Nokia

Syftet för forskningen är att göra det möjligt att använda tjänster som planerats för Internet över serverlösa nätverk som adhocnät. Det grundläggande forskningsproblemet har att göra med distribueringen av centraliserade serverbaserade protokoll. Man kan inte utgå från att hitta servrar på adhocnät, vilket leder till att varje nod samtidigt måste fungera som både klient och server för andra noder. Detta är ett utmanande problem eftersom centraliserade servrar utgör en viktig del av arkitektur och protokoll i Internet. Som ett resultat av forskningen har nya protokoll och verksamhetsmodeller skapats med vilka man har fått tidigare program och protokoll att fungera helt distribuerat. Projektet studerar och utvecklar tre huvudområden: initiering och hantering av sessioner med hjälp av SIP-protokollet, sökning av tjänster med SIP-protokollet samt datasäkerhet.

Forskningskonsortiet består av tre delgrupper: 1) institutionen för datavetenskap, Helsingfors universitet (ansvarig ledare professor Kimmo Raatikainen), 2) laboratoriet för datakommunikationsprogram och multimedia, Tekniska högskolan (ansvarig ledare professor Antti Ylä-Jääski och 3) avdelningen för informationsteknik, Tekniska högskolan i Tammerfors (ansvarig ledare professor Tommi Mikkonen).

Improving Internet Protocols for Heterogeneous Traffic on Wireless Links (IIP Mixture)

Tidsperiod: 3/2003-3/2005

Forskare: Kimmo Raatikainen, Markku Kojo, Davide Astuti, Laila Daniel, Lauri Hyttinen, Ilpo Järvinen, Aki Nyrhinen

Finansiering: Tekes, Nokias forskningscenter, TeliaSonera Finland

Projektet IIP Mixture studerar Internetlösningar med vilka man kan behandla den heterogena trafiken mellan olika tillämpningar smidigt över trådlösa länkar.

Ett centralt forskningsobjekt är hur olika, rivaliserande trafikklasser (blandtrafik) beter sig och hur beteendet kan styras med hjälp av mekanismer som differentierad behandling av paket (DiffServ) vilka påverkar servicekvaliteten hos IP-protokoll. Därtill utvecklar projektet TCP-protokoll och –algoritmer som bättre lämpar sig för en trådlös omgivning (2.5G och 3G), samt studerar hur olika Internettillämpningar borde förverkliga tillämpningsprotokollen för att få så effektiv kommunikation som möjligt. Resultaten kommer att kontribueras till standardiseringsteamen för Internetprotokoll (IETF).

Under år 2005 hade projektet tre huvudsakliga aktivitetsområden:

1) forskning i beteendet och prestanda hos rivaliserande heterogena trafikbelastningar (filöverföring, webbsökning och realtidsaudio)

2) i samarbete med forskningsenheten ICSI/ICIR (Berkeley), utveckling av samverkan mellan transport- och nätverkslagren i Internet för att effektivera prestanda hos transportprotokollen

3) kontribuering till IETF.

Improving Internet Protocols on Wireless Links using Cross-layer Design (IIP Cross)

Tidsperiod: 5/2005-2/2006

Forskare: Markku Kojo, Davide Astuti, Laila Daniel, Lauri Hyttinen, Ilpo Järvinen, Aki Nyrhinen

Finansiering: Tekes, Nokias forskningscenter, TeliaSonera Finland

Projektet studerar hur man kan förbättra prestanda hos transportprotokollen i Internet över mobila nät genom att använda ändamålsenligt samarbete mellan olika protokollager.

Internetarkitekturen och –protokollen följer en ganska rigorös indelning av protokollfunktionerna på olika protokollager. Om samarbetet mellan protokollagren förbättras kan man erbjuda nya möjligheter för att förbättra transportprotokollens prestanda. År 2005 studerade projektet beteendet hos TCP-protokollet i samband med nätbyten, då användarens terminal rör på sig och övergår till att använda en länkförbindelse med egenskaper som avviker avsevärt från den föregående. Projektet har studerat och utvecklat olika förbättringar till TCP-protokollet och dess algoritmer, bl.a. TCP Quick-Start-mekanismen, med vilken man bättre kan utvärdera den tillgängliga nätverkskapaciteten efter att ha bytt nät. Därtill har man studerat hur ett explicit meddelande från länklagret om att ett paket har försvunnit kan användas för att förbättra prestandan hos TCP-protokollet.

Resultaten kommer att kontribueras till standardiseringsteamen för Internetprotokoll (IETF). En del av arbetet har utförts i samarbete med forskningsenheten ICSI/ICIR (Berkeley).

Linux Software Analysis and Development (LiSAD)

Tidsperiod: 1/2005 – 12/2005

Forskare: Kimmo Raatikainen, Heikki Lindholm, Taneli Vähäkangas

Finansiering: Nokia

Projektet analyserar realtidsoperationssystem med öppen källkod samt analyserar klustring i Linux och tillämpningar av OpenGGSN, SCTP och DCCP.

 

Linux Service Enabler Development (LiSED)

Tidsperiod: 1/2005 – 12/2005

Forskare: Kimmo Raatikainen, Mika Karlstedt

Finansiering: Nokia

Projektet utvecklade tjänstekomponenter för forskningsprojektet MobiLife, som leds av Nokia.