Kouluyhteistyö
Laitoksella on tehty tietojenkäsittelytieteen opetukseen liittyvää tiedeopetusyhteistyötä pääkaupunkiseudun lukioiden kanssa jo yli kuusi vuotta. Nykyisin laitoksella on sopimus 13 koulun kanssa. Kevään 2006 pääsykokeeseen osallistui kuusi oppilasta, jotka kaikki hyväksyttiin mukaan opetukseen. Jo aiemmin aloittaneista neljä sai luvan jatkaa opintojaan laitoksella.
Pääsykokeen suoritettuaan yhteistyökoulujen oppilaat voivat osallistua tietojenkäsittelytieteen peruskursseille. Näin he voivat tutustua yhteen akateemiseen alaan jo ennen kuin he aloittavat korkeakouluopintonsa. Ohjelma on myös tapa houkutella ja motivoida lukiolaisia valitsemaan tulevaksi opiskelupaikakseen tietojenkäsittelytieteen laitos. Sekä laitoksen että koulujen tavoitteena on tasoittaa yliopisto- ja lukio-opiskelun välistä eroa ja helpottaa siirtymistä koulusta yliopistoon. Lukiolaisen näkökulmasta tiedeopetusyhteistyö selventää tulevaisuuden opinto- ja uravaihtoehtoja, motivoi nykyisiä opintoja ja korostaa omaan opiskeluun liittyvää vastuuta. Ohjelmassa mukana oleville kouluille tarjoutuu mahdollisuus nostaa koulun profiilia, hyödyntää tieteellistä asiantuntemusta sekä lisätä lukio- ja yliopisto-opettajien välistä yhteistyötä.
Tietojenkäsittelytieteen laitos oli lukuvuosina 2002-2006 vastuussa peruskoululaisten ja lukiolaisten kansallisen Datatähti-kilpailun järjestämisestä yhdessä Opetushallituksen ja Matemaattisten aineiden opettajien liiton (MAOL ry) kanssa. Kevään 2006 loppukilpailun parhaimmistosta koottiin 14-henkinen valmennusryhmä, jolle järjestettiin kaksi leiriä laitoksella. Leirien jälkeen valittiin maajoukkueet edustamaan Suomea Itämeren alueen (Baltic Olympiad in Informatics, BOI) ja maailmanlaajuisiin (International Olympiad in Informatics, IOI) tietotekniikkaolympialaisiin.
Laitos järjesti 18.-21.5.2006 edellä mainitut Itämeren alueen tietotekniikkaolympialaiset yhdessä Opetushallituksen ja Heinolan lukion kanssa. Kisojen järjestäminen sai tukea myös yliopiston rehtorin varoista. Kisatehtävät mittasivat algoritmisia ongelmia ja niiden ohjelmointitaitoa. Näissä BOI-kisoissa maajoukkueemme sai yhden kulta- ja kolme pronssimitalia, IOI-kisoissa taas yhden hopea- ja kolme pronssimitalia.
Lukuvuoden 2006-2007 alusta Datatähti-kilpailun järjestäminen ja maajoukkuevalmennus siirtyivät Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitokselle yhteisesti sovitun kiertoperiaatteen mukaisesti. Omalle laitoksellemme jää kuitenkin Datatähti-loppukilpailun käytännön järjestelyvastuu, koska MAOLin kaikkien tiedekisojen loppukilpailut järjestetään Helsingissä.
Yhteyshenkilöt : Professori Matti Nykänen ja lehtori Arto Wikla
Kouluyhteistyö : http://www.cs.helsinki.fi/tiedeopetus/
BOI : http://www.cs.helsinki.fi/group/boi2006/