Bioinformatiikka
Bioinformatiikka on uusi monitieteinen ala, joka keskittyy laskennallisten mallien, menetelmien ja työkalujen kehittämiseen bio- ja lääketieteellisiin sovelluksiin. Biotieteellisen tutkimuksen siirtyessä yksittäisten geenien tutkimuksesta systeemibiologiaan ja kokeellisen datan määrän jatkuvasti kasvaessa myös bioinformaatikoiden tarve lisääntyy koko ajan.
Vuonna 2006 käynnistyi bioinformatiikan maisteriohjelma (Master's Degree Programme in Bioinformatics, MBI) yhteistyössä Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun kanssa. Tietojenkäsitelytieteen laitoksen lisäksi ohjelmaan osallistuvat Kumpulan kampukselta matematiikan ja tilastotieteen laitos, Viikistä bio- ja ympäristötieteiden laitos ja soveltavan biologian laitos sekä Meilahdesta biolääketieteen laitos.
Bioinformatiikan maisteriohjelma kouluttaa korkeatasoisia ammattilaisia biologian ja lääketieteen laskennallisten ja tilastotieteellisten menetelmien tutkimus- ja kehitystehtäviin. Ohjelma antaa lisäksi erinomaisen pohjan bioinformatiikan ja muiden menetelmätieteisten lähialojen alojen jatko-opintoihin.
Ohjelman järjestäjät kuuluvat menetelmätieteisen bioinformatiikan kansainvälisesti tunnettuihin tutkimusryhmiin, mukana on esimerkiksi kolme Suomen Akatemian huippuyksikköä, yhtenä näistä tietojenkäsittelytieteen laitoksen FDK-yksikkö.
Mahdollisia erikoistumisaloja MBI-ohjelmassa ovat esimerkiksi biosekvenssien analyysi, biotiedonlouhinta, geenien paikantaminen, geenien toiminnan ennustaminen, laskennallinen systeemibiologia sekä populaatioiden dynamiikka ja evoluutio.
Kevään 2006 erillisvalinnassa maisteriohjelmaan valittiin opintonsa aloittamaan 12 opiskelijaa. Ohjelman ensimmäinen kansainvälinen haku on keväällä 2007.
Yhteyshenkilöt: professori Juho Rousu
Bioinformatiikan maisteriohjelma: http://www.cs.helsinki.fi/bioinformatiikka/mbi
Helsingin yliopiston bioinformatiikkasivut: http://www.helsinki.fi/bioinfo/