Tutkimusprojektit
Ohjelmistotekniikka
FAMILIES (Fact-based Maturity through Institutionalisation Lessons-learned and Involved Exploration of System-family Engineering)
Ajankohta: 9/2005-9/2007 <0}
Tutkijat: Juha Gustafsson
Rahoitus: Nokia
Ohjelmistotuoteperheet ovat samanlaisen päätoiminnallisuuden tarjoavien ja samantyyppiseen arkkitehtuurien perustuvien ohjelmistojen joukkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden laajamittaiseen ohjelmisto-osien uudelleenkäyttöön. Tuoteperheiden suunnittelu on haasteellista, koska siinä on kyettävä ennakoimaan ja abstrahoimaan toistaiseksi vielä tuntemattomia tulevien ohjelmistotuotteiden ominaisuuksia. Eurooppalainen ITEA-hanke FAMILIES on jatkoa aiemmille ITEA-hankkeille, joissa on tutkittu ohjelmistotuoteperheiden teknisiä ominaisuuksia ja kehitetty niiden arkkitehtonisia perusratkaisuja. FAMILIES-hankkeessa pääpaino on toisaalta kehitysprosessin alkupäässä, jossa tarkastellaan tuoteperhettä liiketoiminnan näkökulmasta, ja toisaalta sen loppupäässä, jossa varmistetaan tuoteperheen laatu. Laitoksen ROOSA-tutkimusryhmä on FAMILIES-hankkeessa keskittynyt jälkimmäiseen aspektiin kehittäen menetelmiä ja työkalustoa ohjelmistotuoteperheiden testaamiseen arkkitehtuuri- ja komponenttipohjaisesti.
SERIOUS (Software Evolution, Refactoring, Improvement of Operational & Usable Systems)
Ajankohta: 6/2003-6/2005
Tutkijat: Antti Tevanlinna, Raine Kauppinen
Rahoitus:
Monia ohjelmistointensiivisiä järjestelmiä ylläpidetään ja kehitetään koko niiden elinkaaren ajan. Suunnitteluvaiheessa ohjelmistoon rakennetaan haluttu toiminnallisuus ja laatuominaisuudet. Käyttöönoton jälkeen ohjelmistoja laajennetaan mm. lisäämällä uusia ominaisuuksia. Tästä seuraa laadun vähittäinen rapautuminen, mikäli evoluutiota ei huomioida ohjelmistoprosessissa. Pysyvä ratkaisu rapautumisen aiheuttamiin ongelmiin edellyttää laatuominaisuuksien huomioonottamista läpi koko elinkaaren. Laadun ja muutostarpeiden yhteensovittaminen pienentää toisaalta ylläpitokustannuksia ja toisaalta pidentää ohjelmiston elinkaarta. Projektin tärkeimpänä tavoitteena on ohjelmistoarkkitehtuurien laatuominaisuuksien määrittely siten, että ne voidaan huomioida varhaisesta suunnittelusta aina elinkaaren loppuun. Painopisteenä ovat erityisesti ohjelmistotuoteperheiden laatumetriikat.