Networking in Open Distributed Environments - NODES
NODES-ryhmä perustettiin 1995 tehostamaan ja koordinoimaan hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen tutkimusta. Ryhmä tutkii miten järjestelmiä rakennetaan autonomisista osista sekä tällaisten osien vuorovaikutusta ja käyttäytymistä. Ryhmän mielenkiinnon kohteina ovat osien toiminnallisuus ja niiden välinen tietoliikenne sekä järjestelmien hallinta, suorituskyky ja oikeellisuus. Tällä hetkellä tutkimuksen johtavia toiminnallisia teemoja ovat tilannetietoisuus (context sensitivity), jatkuva saavutettavuus liikkuvissa järjestelmissä (mobile always-on connectivity), yhteistoiminta (interoperability) sekä tietoturva, luottamus ja yksityisyys (security-trust-privacy). Näiden toiminnallisuuksien edellytyksiä ja toteuttamista tarkastellaan käyttöjärjestelmien, Internet protokollien ja väliohjelmistojen avulla. Työvälineiden ja menetelmien tutkimus keskittyy suorituskykyanalyysiin, formaaleihin menetelmiin ja ohjelmointimalleihin.
NODESin tutkimustoiminta on organisoitu kolmeen osa-alueeseen: langaton Internet (Wireless Internet), avoimet ja hajautetut järjestelmät (Collaborative and Interoperable Computing) ja tietojenkäsittelyn arkkitehtuurit ja alustat (Computing Architectures and Platforms). Langattoman Internetin alueella tutkimuskohteita ovat jatkuva ja turvallinen saavutettavuus, spontaanit verkot ja liikkuvuuden tuki väliohjelmistoissa. Avoimien ja hajautettujen järjestelmien alueella tutkimuskohteita ovat väliohjelmistojen tukema yritysten välinen yhteistoiminta ja luottamuksen hallinta. Tietojenkäsittelyn arkkitehtuurien ja alustojen alueella tutkimuskohteita ovat Linux-käyttöjärjestelmän kehittäminen ja resurssien rajallisuuden huomioonottaminen käyttöjärjestelmissä.
Langaton Internet -alueen tutkimusprojekteissa erityisen mielenkiinnon kohteina olivat IP-protokollan palvelun laatuun liittyvät kysymykset sekä internetin istuntotason protokollat. IIP Mixture ja IIP Cross projektit keskittyivät heterogeenisen liikenteen haasteisiin. SESSI-projekti kehitti spontaaneihin verkkoihin soveltuvan version internetin SIP-protokollasta. Liikkuvuutta tukevien väliohjelmistojen tutkimus tapahtui HIIT/ARU:n Fuego Core 2005/7 ja DYNAMOS -projekteissa. Eurooppalainen yhteistyö tapahtui European Science Foundationin MiNEMA-projektin kautta. Yhteistyössä UC Berkeleyn kanssa (International Computer Science Institute, ICSI) hyödynnettiin Tekesin yhteistyösopimusta. Professori Tatsuo Nakajiman kuuden kuukauden vierailu avasi yhteistyön Wasedan yliopiston kanssa.
Avoimien ja hajautettujen järjestelmien alueella kehitettiin väliohjelmistopalveluja, jotka tukevat yritysten välistä yhteistyötä ja verkostoitumista. Yhteistyön osapuolina ovat riippumattomasti kehitetyt ja itsenäisesti hallinnoidut sovelluspalvelut, joten järjestelmiltä edellytetään valmiuksia palveluiden julkaisemiseen, automaattisiin sopimusneuvotteluihin ja oman järjestelmän sisäisiin hallintatoimiin muodostettujen sopimusten mukaisesti. Väliohjelmistopalveluiden on käsitteellisesti kyettävä hallitsemaan useita rinnakkaisia sovellusalustoja. Tutkimustyö on sekä käsitteellistä arkkitehtuureihin liittyvien tulosten kautta sekä kokeellista syntyneen kokeellisen väliohjelmisto-ympäristön myötä. Projekteina web-Pilarcos on keskittynyt yleiseen arkkitehtuuriin ja väliohjelmiston kehittämiseen, TuBE taas arkkitehtuurin edellyttämän luottamuskäsitteistön ja luottamuspäätösten välineiden kehittämiseen. Eurooppalainen yhteistyö on tapahtunut osallistumalla aktiivisesti EU:n InterOp asiantuntijaverkoston toimintaan.
Tietojenkäsittelyn arkkitehtuurien ja alustojen alueella tutkimus on keskittynyt Linux-käyttöjärjestelmään. LiSAD-projektissa tutkittiin Linuxin soveltuvuutta ympäristöön, jossa vaaditaan hyvää saatavuutta ja tosiaikaisuutta. LiSED-projektissa kehitettiin palvelukomponentteja Linux-järjestelmään.
Yhteyshenkilö: Professori Kimmo Raatikainen
Kotisivu: http://www.cs.helsinki.fi/research/nodes/
Julkaisuja
Karvi T., Tienari M. & Kaivola R.
Stepwise Development of Process-Algebraic Specifications in Decorated Trace Semantics. Formal Methods in System Design, Vol. 26, Number 3, pp. 293-317, May 2005.
Leggio S. & Manner J. & Raatikainen K.
Achieving Seamless Mobility in IP-based Radio Access Networks. IEEE Wireless Communications Magazine, Vol. 12 (1), February, 2005.
Manner J., Fu X.
Analysis of Existing Quality-of-Service Signaling Protocols. RFC 4094, Internet Society, May 2005.
Raatikainen K. (toim.)
The First Ten Years of the NODES Group. Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos, Raportti B-2005-1.
Sarolahti P. & Kojo M.
Forward RTO-Recovery (F-RTO): An Algorithm for Detecting Spurious Retransmission Timeouts with TCP and the Stream Control Transmission Protocol (SCTP). RFC 4138, Internet Society, August 2005.
Projektit
- IIP Cross
- IIP Mixture
- Interop
- LiSAD
- LiSED
- MiNEMA
- Sessi
- TuBE
- web-Pilarcos
Vierailut
Vierailut ryhmään:
Professori Tatsuo Nakajima
Wasedan yliopisto, Tokio, Japani 9.4-1.10.2005.