|
VIIMEINEN PALAUTUSPÄIVÄ: pe 3.11.2006
TAVOITTEET
Osion tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva virtuaalimuistimekanismin toiminnasta.
Lisäksi tarkoituksena on hahmottaa virtuaalimuistitoteutuksen keskeiset algoritmit ja niident toiminta.
Avainsanat: looginen osoite, fyysinen osoite, MMU ja osoitemuunnos, virtuaalimuisti, sivutus ja segmentointi, sivutaulu ja segmenttitaulu, osoitemuunnospuskuri (TLB)
MATERIAALIA
- OPPIKIRJA: Stallings: Operating Systems - luvut 7-8
- Luentokalvot (katso syksyn 2006 kurssin pääsivu)
- See also Stallings's pages
Muuta materiaalia: Tanenbaum A.S.: Modern Operating Systems. 2nd ed. 2001. Luku 4, sivut 189-262. Kirja löytyy myös TKTL:n kirjastosta.
OPINTOPIIRITOIMINTA
Osion 2 raportti tulee palauttaa kirjallisena joko luennolla tai huoneen D225 vieressä olevaan lokeroon. Raportin voi palauttaa myös luennolla tai harjoituksissa. Viimeinen palautusajankohta on pe 3.11.
Palautettavassa raportissa pitää olla:
- Kansilehti, jolla on opintopiirin jäsenten nimet ja laskuharjoitusryhmän numero (tai tapaamisajankohta).
- Varsinaisen tehtävän 'ratkaisu'
- sekä itsearviointiosio
A - OPINTOPIIRITEHTÄVÄ
Käykää raportissanne läpi sivuttavan virtuaalimuistin toiminta mahdollisimman yksityiskohtaisesti esimerkin valossa. Kuvatkaa siis järjestelmän rakenne ja tietojen tallennuspaikat, sekä kertokaa mitä ja missä tapahtuu, kun vuorottaja valitsee suoritukseen uuden prosessin ja prosessi viittaa suorituksensa aikana seuraaviin virtuaalisiin muistiosoitteisiin (ei siis sivunumeroihin) 0, 1 .. 200, 3001, 3002, 180 .. 190, 5000, 5001, 150..170, 6300, 6302, 10, 11. Olettakaa, että sivut, jolla osoitteet 5000 ja 6300 sijaitsevat ovat vielä levyllä, vaikka kaikki muut prosessin sivut on ladattu muistiin prosessin suorituksen alkaessa. Olettakaa lisäksi, että sivu, jolla osoite 6300 sijaitsee, ei mahdu muistiin ilman, että joku aiempi sivu siirretään pois. Kuvatkaa valitsemanne siirtomekanismi ja sen päätöksen perusteet. (Tehkää tarvittavat lisäoletukset). Voitte olettaa, että järjestelmä käyttää yksitasoista sivutaulua, 16 alkion assosiatiivista osoitemuunnospuskuria (TLB, translation lookaside buffer) ja että sivun koko on 1024 tavua. Huomatkaa, että joudutte 'arvaamaan' todellisten käytettävien sivutilojen numerot. Älkää olettako, että sivu päätyy samannumeroiseen sivutilaan. Jos haluatte, niin voitte käyttää kirjan tehtävän 8.1. sivutaulua apunanne noiden sivutilanumeroiden määräämisessä. Huomatkaa kuitenkin, että kuvattu taulu ei täysin vastaa teidän ohjelmanne suorituksen mitään tilannetta. Pohtikaa myös miksi puhdas sivuttava virtuaalimuisti ei aina ole paras vaihtoehto. Pohdinnassa voi käyttää apuna seuraavan kaltaisia lähestymistapoja:
|
B - ITSEARVIOINTI Tiimityönä: Pohtikaa ryhmänne toimintaa seuraavien kysymysten valossa. Kirjatkaa pohdintanne raportin yhteyteen.
Muuta palautetta / kommentteja olisi kiva saada mukaan. Niitä voitte lähettää milloin tahansa kurssin uutisryhmään hy.opiskelu.tktl.kj (toivottavasti saamme keskustelua aikaiseksi), tai kertoa suoraan kurssin vetäjille suullisesti, sähköisesti tai kirjallisesti. |
|