Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 
Käyttöjärjestelmät S2006 / OSIO 1 ( )
Suomeksi in English
Prosessit, käyttöjärjestelmän tehtävät ja laitteistovaatimukset

VIIMEINEN PALAUTUSPÄIVÄ: Pe 29.9.

o TAVOITTEET

Avainsanat: käskysykli, keskeytysmekanismi, palvelupyyntö, laitteistotuki, KJ:n tehtävät, prosessi

oMATERIAALIA

Other materials: A.S. Tanenbaum: Modern Operating Systems. 2nd ed. 2001. Pages 1-70. Also in Kumpula Library.

o OPINTOPIIRITOIMINTA

Opetusohjelmaan merkityn harjoitusryhmän ensimmäisessä kokoontumisessa muodostetaan 2-4 hengen opintopiirejä, jotka työskentelevät samalla kokoonpanolla koko kurssin ajan. Kukin opintopiiri nimeää vastuuhenkilön, joka huolehtii mm. ryhmän yhteydenpidon sujumisesta ja raporttien toimittamisesta luennoijalle. Opintopiirit ratkovat yhdessä kunkin osion tehtävän ja laativat tehtävästä ratkaisusta raportin.

Osion raportti tulee palauttaa kirjallisena luennoijalle huoneen D225 vieressä olevaan lokeroon. Raportin voi palauttaa myös luennolla.

Palautettavassa raportissa pitää olla:

o A - OPINTOPIIRITEHTÄVÄ

Tehtävä on tarkoitettu kaikkien yhdessä pohdittavaksi. Laatikaa yhdessä raportti ja raporttiohje on edellä. Muistakaa kuitenkin pohtia asiaa riittävän syvällisesti: mikä / kuka tekee? (erityisesti laitteisto vs. KJ), milloin? miksi toimitaan näin? mikä voisi mennä pieleen, jos...? jne.

Työskentelytapa tällä kurssilla:

  • Osion 1. laskaritapaaminen: Opintopiiri kä yhdessä läpi tehtävät ja pohtii mitä tiedätte asiasta, mitä tietoja vielä tarvitsisitte, jne.
  • Tehtävän ratkaiseminen saattaa edellyttää tapaamisia myös viikottaisten harjoitusaikojen ulkopuolella. Voitte myös käyttää jotain yhteistyövälinettä (moodle, wiki) tuon dokumenttinne työstämiseen.
  • Tapaamisten välillä voitte järjestää oman tapanne kommunikoida keskenänne: tapaamiset laitoksella, sähköposti, irc, moodle, webCT (jos joku haluaa käyttää, niin ottakaa yhteyttä luennoijaan).

    Työstäkää raporttianne sekä viikottaisen harjoitusten yhteydessä että laskariaikojen välillä.

KÄYTTÄJÄN PYYTÄMÄN OHJELMAN SUORITTAMINEN

Laatikaa opintopiirin raportti, josta käy ilmi mitä kaikkea järjestelmässä (tämän kurssin ja TiTo-kurssien sisältöjen valossa) laitteistossa ja käyttöjärjestelmässä tapahtuu, kun järjestelmä suorittaa käyttäjän pyytämää ohjelmaa. Ohjelma on rakenteeltaan varsin yksinkertainen. Se vain haluaa kirjoittaa yhden sivun kirjoittimelle.

Kuvatkaa raportissa yksityiskohtaisesti mitä järjestelmässä tapahtuu tuohon ohjelman käynnistämiseen ja toimintaan liittyen.

Käynnistämisen yhteydessä on ainakin syytä käydä läpi ne käyttäjärjestelmä osat, jotka tähän osallistuvat. Mitä ne tekevät ja missä järjestyksessä.

Suoritusvaiheesta on syytä käydä läpi ainakin käsitteiden palvelupyyntö, keskeytys sekä käskysykli toiminta ja merkitys. Käskyn suorituksen tarkastelutasoksi soveltuu parhaiten Tietokoneen toiminta -kurssilla käytetty abstraktiotaso. Muistakaan olla erityisen huolellisia kertoessanne mitä näistä toimista tekee laitteisto ja mitkä kuuluvat käyttöjärjestelmäohjelman omaan toimintaan.

Raportissa pitää käsitellä myös seuraavia kysymyksiä: Miten tuo rakenne ja toiminta muuttuisi, jos koneessa olisi muitakin prosesseja? Lisää prosessoreja? Miksi nämä muutokset ovat välttämättömiä?

Kuvat voivat selventää asiaa.

o B - ITSEARVIOINTI

Tiimityönä: Pohtikaa ryhmänne toimintaa seuraavien kysymysten valossa. Kirjatkaa pohdintanne raportin yhteyteen.

  • Miten ryhmänne toimi? Miten voisitte vielä kehittää ryhmän toimintaa?
  • Miten pohjatiedot riittivät? Mitä piti tarkentaa?
  • Jäikö vielä jotain epäselväksi? Mitä? Miten asian voisi korjata?
  • Lyhyt kuvaus ryhmän toiminnasta: montako kertaa tapasitte, miten, osallistuivatko kaikki toimintaa aktiivisesti?

Muuta palautetta / kommentteja olisi kiva saada mukaan. Niitä voitte lähettää milloin tahansa kurssin uutisryhmään hy.opiskelu.tktl.kj (toivottavasti saamme keskustelua aikaiseksi), tai kertoa suoraan kurssin vetäjille suullisesti, sähköisesti tai kirjallisesti.


o Seuraavaan osioon

Kaiken voi tehdä hyvin - tai sitten erittäin hyvin.

Sivu on luotu 6.9.2006, Tiina Niklander