me@tktl 04/08

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen verkkolehti

Etusivu

Mitä teet työajallasi?

How do you spend your working hours?

Oliiviöljyhylly ilmestyi HIITiin

Kimmo Raatikainen in memoriam

Kuulumiset

New faces

Aiemmat numerot

Toimitus

Oliiviöljyhylly ilmestyi HIITiin

Patrik Floréenin Adaptiivisen laskennan tutkimusryhmä sukelsi päivittäistavaroiden maailmaan PUPS-projektin (Personalised Ubiservices in Public Spaces) kautta. PUPSissa ovat mukana CoSCo, HIITin Spektrissä toimiva Ubiquitous computing –ryhmä ja VTT. Projektissa kehitetään erilaisia sulautetun tietotekniikan (ubiquitous computing) sovelluksia, joissa yhdistyy tilannetietoisuus ja personoitavuus. PUPSin sovellukset on tarkoitettu julkisiin tiloihin, esimerkiksi kauppakeskuksiin.

Patrik Floréen HIITin sokerihyllyllä.

Patrik kertoo, että yksi projektin yhteistyökumppaneista onkin Kesko, ja isoja rahoittajia ovat myös Elisa ja Nokia. Myös suuri joukko pienempiä yrityksiä ja Näkövammaisten keskusliitto osallistuvat Tekesin Ubicom-ohjelmaan kuuluvaan projektiin.

Yksi PUPSin sovellusalueista, Massive, on kuluttajille tarkoitettu kauppapalvelu. Tutussa kaupassa se tunnistaa tuotteita kamerakännykän välityksellä, auttaa suunnistamaan maustehyllylle, vinkkaa että mielijuustosi on tarjouksessa ja välittää tuotetietoja. Ravintosisältötietoja saadaan projektin yhteistyökumppanina toimivalta Tuulia Internationalilta, ja järjestelmä kertoo niiden avulla minkä verran rasvaa, kuitua ja C-vitamiinia tuli kannettua kotiin. Koska Massive kommunikoi käyttäjän suuntaan puheella, myös Näkövammaisten keskusliitolla on kiinnostusta sen kehittämiseen.

Massive tekee hakuja myös reseptitietokannasta, joten se osaa päätellä mitä kauppalistan sisällöstä luultavasti syntyy: jos listalla on vehnäjauhoja, maitoa, munia, voita ja kardemummaa, palvelu kysyy että unohtuiko hiiva. Ja vinkkaa illalla kaupassa, että olit juuri vähällä kävellä hiivapakettien ohi.

Monipuolista tutkimusta

Massivea kokeillaan Itäkeskuksen Citymarketissa, jonka aulassa myös kerättiin asiakkaiden kauppalistoja viime syksynä. Citymarketin asiakkaiden tieteelle luovuttamien kauppalistojen avulla syntyi Maku-tiedonhakusovellus etsimään tavaroita luonnollisella kielellä.

Se HIITin käytävältä löytyvä oliiviöljyhylly on testeihin käytettävä luonnollisen kokoinen valokuva Itäkeskuksen Citymarketin hyllystä.

- Työ on haastavaa, koska sen lisäksi että tuotetaan uutta, projektissa yhdistetään olemassa olevaa teknologiaa. Tämä tuottaa rutkasti käytännön haasteita, sekä teknologisia että hallinnollisia, Patrik sanoo.

PUPS on projekti, jonka sovellusalueilla tarvitaan monien alojen ja palveluntuottajien yhteistoimintaa, ja myös tutkimus on monipuolista. Käyttäjien kokemuksia tutkitaan empiirisesti. Sovellusten personoitavuuden ja tilannetietoisuuden yhdistämiseen tarvitaan probabilistista mallinnusta. Palveluja ja prototyyppejä kehitetään erilaisille mobiililaitteille, japaikannusteknologiat ja käyttöliittymäsuunnittelu ovat mukana. Liiketoimintamallitkin liittyvät projektiin, jonka tuloksista odotetaan kaupallisia sovelluksia muutaman vuoden päästä.

PUPSin kotisivu: https://www.hiit.fi/ada/pups

Sanna Kettunen