Opiskelijajärjestö TKO-älyn FuksiWikissä on hyvä ohje sähköpostilaatikoista ja postinohjauksesta. Se kattaa myös tietotekniikkaosaston postien ohjaukset. Kannattaa tutustua.
Sähköpostiosoitteet
Tietojenkäsittelytieteen laitoksella jokaisella atk-järjestelmien käyttäjällä on sähköpostiosoite:
etunimi.(x.)sukunimi@ cs .helsinki.fi
Toisen etunimen alkukirjainta (x) käytetään, jos TKTL:lla on toinen samanniminen henkilö. Vaihtoehtoisesti voi käyttää osoitetta käyttäjätunnus@ cs .helsinki.fi , johon tuleva posti menee samaan sähköpostilaatikkoon.
Isoilla ja pienillä kirjaimilla on merkitysero sähköpostiosoitteessa. Osoitteen @-merkkiä edeltävä osa kirjoitetaan joko kokonaan pienellä tai siten, että kaikkien nimien ensimmäinen kirjain kirjoitetaan isolla ja muut kirjaimet pienellä. @-merkin jälkeisessä osassa kirjainkoolla ei ole merkitystä, mutta se suositellaan kirjoitettavaksi kokonaan pienellä.
Tietyn henkilön sähköpostiosoitteen voi tarkistaa TKTL:n kotisivulistasta tai yliopiston henkilöhakemistosta . Jokainen voi tarkistaa oman osoitteensa CS Linuxissa komennolla lupa . Sähköpostiosoitteita ei kannata arvata, koska toisen etunimen alkukirjaimen käytöstä ei voi olla varma ja TKTL:n osoite saattaa olla erilainen kuin Tietotekniikkaosaston osoite.
Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston sähköpostiosoitteet ovat muotoa
etunimi.(x.)sukunimi@helsinki.fi
Tämän ns. Helsinki-postin voi halutessaan ohjata Tietotekniikkaosastolta tietojenkäsittelytieteen laitokselle.
- Yliopiston tietotekniikkaosaston sähköposti
- Helsinki-postin ohjaus
- Uuden käyttäjän Helsinki-postit on tavallisesti ohjattu menemään tietotekniikkaosaston Mappi-järjestelmään. Postin ohjaus Mappi-järjestelmästä
- Cc-osoitteeseen ohjattu posti voidaan ohjata edelleen kirjautumalla esim. koneeseen myntti.helsinki.fi ja antamalla siellä komento postinohjaus
Postipalvelinten osoitteet
- saapuvan postin palvelin (IMAP+SSL/TLS): mail.cs.helsinki.fi, portti 993 (tai portti 143 (IMAP+TLS))
- lähtevän postin palvelin (SMTP(+SSL/TLS)): mail.cs.helsinki.fi, portti 465 (vaatii käyttäjätunnuksen ja salasanan)
- lähtevän postin palvelin (vaihtoehtoinen, kaikkialta maailmasta; suojattu, salasanan vaativa yhteys (SMTP+SSL/TLS): mail.cs.helsinki.fi, portti 587.
Postikansiot
Postipalvelimella on muutamia erikoiskansioita :
- INBOX- Uudet viestit saapuvat tänne. Kaikki muut kansiot ovat INBOXin alikansioita.
- Junk_E-mail - Ei-toivotuiksi tiedetyt viestit saapuvat tänne. Ei-toivotuiksi tiedettyjä viestejä ovat tietyt virheilmoitukset (väärennettyihin lähettäjäosoitteisiin suunnatut jakeluvirheilmoitukset) ja kaikki TKTL:n postipalvelimen tuottamat virusvaroitukset. Katso lisätietoja ei-toivotun sähköpostin torjunnasta . Junk_E-mail-kansiosta poistetaan automaattisesti 30 päivää vanhemmat viestit.
- Sent - Web-sähköpostista lähetetyistä viesteistä tallentuu kopio tänne. Muidenkin postiohjelmien lähetetyt viestit voi tallettaa palvelimen Sentiin. Web-sähköposti luo vuosille ja kuukausille alikansiot, joihin viestit siirretään automaattisesti aina kuukauden vaihtumisen jälkeen.
- Trash - Web-sähköpostilla poistetut viestit siirtyvät tänne. Muiden postiohjelmien roskakorikansioksi voi myös asettaa palvelimen Trashin. Trash-kansiosta poistetaan automaattisesti 15 päivää vanhemmat viestit.
Sähköpostiohjelmat voivat näyttää kansiot eri nimisinä . Esimerkiksi INBOXin nimenä saattaa näkyä Saapuneet.
Omia kansioita voi luoda tarpeen mukaan. (Kansioita voi käsitellä vain sähköpostiohjelmien kautta, ne eivät ole tiedostoina saatavilla.)
Postinohjaus
TKTL:n sähköpostin voi ohjata edelleen toiseen osoitteeseen. Tarvittaessa ohjatuista viesteistä voi jättää kopiot TKTL:lle. Postinohjaus tehdään postipalvelimen web-käyttöliittymän kautta seuraavasti: (Jos jokin postinohjaus on ennestään voimassa, voi vain muokata entistä lajittelusääntöä tätä ohjetta soveltaen.)
- Kirjaudu TKTL:n sähköpostijärjestelmään SqWebMail-web-liittymän kautta.
- Siirry web-käyttöliittymän "Edit Mail Filters"-toiminteeseen ylälaidan linkkiä napsauttamalla.
- Täytä "Edit/Add mail filter"-lomakkeeseen seuraavat tiedot:
- "Rule name: postinohjaus"
- Napsauta "Condition: Message is" ja kirjoita "0" (nolla). (Ehto valitsee nollaa tavua suuremmat viestit eli siis kaikki viestit.)
- Napsauta "Action: Forward to:" ja kirjoita haluamasi kohdeosoite.
- Jos haluat, että viesteistä jää kopiot TKTL:lle, valitse "and continue filtering".
- Paina "Submit".
- Paina "Save all changes". Postinohjaus on heti voimassa.
- Lopuksi voit kirjautua ulos sähköpostista oikean yläkulman "Log Out"-linkkiä napsauttamalla.
Postinohjauksia luodaan ja muokataan vain SqWebMail-web-käyttöliittymän kautta. TKTL:llä .forward-tiedostoja ei käytetä enää. Vanhojen, tammikuussa 2003 voimassa olleiden .forward-tiedostojen perusteella on luotu automaattisesti postinohjaussäännöt postipalvelimelle.
Huomaa, että näin ohjaat kaiken postin kohdeosoitteeseen, myös mahdollisen roskapostin.
Roskapostin torjunta
Kaikenlaista ei-toivottua postia torjutaan automaattisesti. Osa roskapostista torjutaan jo "rajalla" eli tietyistä IP-osoitteista tulevaa postia ei oteta lainkaan vastaan. Lisäksi käytetään tilastolliseen tekstianalyysiin perustuvaa tunnistusta (Bogofilter-ohjelmaa). Bogofilterin suodattamat viestit samoin kuin ilmoitukset torjutuista viruksista päätyvät suoraan Junk_E-mail-kansioon, josta ne poistuvat automaattisesti (nykyisin 30 päivän kuluttua). Tämä suodatus tehdään käyttäjän mahdollisten omien suodatus- ja postinohjaussääntöjen jälkeen, joten käyttäjä voi halutessaan ohittaa tämän suodatuksen joko kokonaan tai osittain.
Tavallisen käyttäjän ei normaalisti tarvitse tehdä mitään toimenpiteitä saadakseen roskapostintorjunnan käyttöönsä. Katso kuitenkin myös Atk-uutisten vinkit: miten vähennän roskapostin määrää?
Kaikesta huolimatta postilaatikkoon päätyy joskus virheellisesti luokiteltuja roskaviestejä ja joskus harvoin roskalaatikkoon virheellisesti luokiteltuja ei-roskaviestejä. Tämä on osa sitä hintaa, joka nykyisestä valtavasta roskapostimäärästä joudutaan maksamaan.
Roskapostista ja sen torjunnasta on myös erillinen tarkempi ohje.
Muita asioita
- Sähköpostiviestien suurin sallittu koko on 50 megatavua. TKTL:n postijärjestelmä ei välitä tätä suurempia, yksittäisiä viestejä, vaan viestin lähettäjä saa asiasta virheilmoituksen. Suurempien tiedostojen siirtoon kannattaa käyttää SFTP:tä tai tiedostoja voi sijoittaa salasanalla suojatulle verkkosivulle . (Muissa sähköpostijärjestelmissä saattaa olla tiukempia viestien kokorajoituksia, joten suurten, alle 50 Mtavun kokoisten viestien välitys taataan vain TKTL:n sisällä!)
- Postikansioille on varattu tallennustilaa riittävästi opetukseen, opiskeluun, tutkimukseen ja hallintoon liittyvää käyttöä varten. Suorituskyvyn kannalta olisi kuitenkin parasta pitää INBOX-kansio sekä kooltaan että viestien määrältä pienenä. Kansiot varmistetaan päivittäin.
- Postiasioissa oikea palveluosoite on postmaster@cs.helsinki.fi .
Lisätietoja TKTL:n sähköpostista ja linkkejä
- Atk-uutiset: tuplasti varmuutta sähköpostin virustarkistukseen
- Atk-uutiset: älä klikkaa tuntemattomia liitetiedostoja!
- Atk-uutiset: mistä johtuu ylimääräinen piste postikansioiden nimissä?
- Atk-uutiset: sähköpostin allekirjoitus ja salaus CS Linuxissa
- Atk-uutiset: yleissähköpostiosoitteet helpottavat TKTL:n palvelujen käyttöä
- Atk-uutiset: miten vähennän roskapostin määrää?
- Atk-uutiset: roskapostintunnistin katsoo reititysalueita