Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Pikaopas tietokoneiden käyttöön tktl:lla

Tktl:n tilat ja työasemien käyttö 

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen työasemia on Exactumissa saleissa B121, B221, BK107, CK110, DK108 ja DK110.Jos luokkaa ei ole varattu opetukselle, ovat siellä olevat koneet käytettävissäsi. Exactumissa on lisäksi tietotekniikkaosaston ja matematiikan laitoksen mikroluokkia, joissa tarvitaan eri käyttäjätunnukset. Kannattaa siis varmistaa, millaiseen mikroluokkaan on menossa.

Istunnon aloittaminen

TKTL:n kaikissa työasemissa on käyttöjärjestelmänä Linux, joissakin koneissa lisäksi Microsoft Windows XP Pro.

Käyttöjärjestelmää vaihdetaan seuraavasti:

Sulje nykyinen käyttöjärjestelmä: 

  • Windows: paina Ctrl-Alt-Del ja valitse Shutdown-painikkeen jälkeen "Restart".
  • Linux: paina sisäänkirjautumiskäyttöliittymässä Alt-W ja valitse Yes .

Valitse käynnistysvalikosta haluamasi käyttöjärjestelmä (oletuksena käynnistyy Linux, paitsi Alt-W:n jälkeen suoraan Windows).

Salasanojen isot ja pienet kirjaimet eroavat toisistaan. Teksti-ikkunan komentojen kirjoittamista varten saat napsauttamalla hiirellä "mustan näytön" alapalkissa.

Windowsissa käytetään samaa käyttäjätunnusta ja salasanaa kuin Linuxissa. Salasanaa ei voi vaihtaa Windowsissa, vaan se tehdään aina Linuxissa. Uusi käyttäjätunnus toimii laitoksen Windows-työasemissa vasta Linuxissa tehdyn salasanan vaihdon jälkeen. Luokkien Windowseissa Linux-järjestelmän kotihakemisto näkyy H: -levyasemana.

Tktl:lla on useita palvelimia, joista interaktiivisessa käytössä ovat muun muassa melkinkari.cs.helsinki.fi ja melkinpaasi.cs.helsinki.fi. Niihin voit ottaa yhteyden ssh :lla esimerkiksi komennolla ssh melkinpaasi . Laitoksen ulkopuolelta yhteyttä otettaessa pitää käyttää koko nimeä melkinpaasi.cs.helsinki.fi..

Istunnon lopettaminen

Istunnot kaikilla koneilla on muistettava lopettaa. Jos istuntosi jää päälle, voi seuraava koneen käyttäjä päästä tekemään ikävyyksiä käyttäjätunnuksellasi.

Istunto lopetetaan valitsemalla "K-valikosta" (vasemman alanurkan iso K-kirjain) Logout. Samassa valikossa on myös paljon tarpeellisia ohjelmia.

Ennen istunnon lopettamista on suositeltavaa lopettaa ensin kaikki muut ohjelmat, koska monet ohjelmat luovat väliaikaistiedostoja tai lukkotiedoston (*.lock~ tms.), jotka saattavat jäädä siivoamatta, ellei ohjelmasta poistuta normaalisti.

Linux

  • KDE-käyttöliittymä: valitse ns. "K-valikosta" (vasemman alanurkan iso K-kirjain) Logout.

Istunnon lopettaminen toisesta työasemasta ja jumiin jääneen istunnon lopetus

Linux-koneista ei saa katkaista virtaa harkitsemattomasti, sillä tiedostojärjestelmän eheys saattaa kärsiä siitä eikä kone välttämättä suostu käynnistymään uudelleen, ennen kuin tiedostojärjestelmän eheys on palautettu.

Jos X-istuntosi jumittuu Linux-työasemassa, voit kokeilla vaihtaa tekstipohjaiseen virtuaalikonsoliin näppäimillä ctrl+atl+F1 . Jos näppäimistö toimii, pääset tästä kirjautumaan uudelleen koneelle ja voit alla olevien ohjeiden mukaan tappaa jumissa olevia prosesseja. Muista kirjautua konsolilta ulos komennolla logout ja siirry takaisin X-istuntoon näppäimillä ctrl+alt+F7 . X-istunto voi olla myös jossain muussa virtuaalikonsolissa kuin 7:ssa.

Jos näppäimistö ei toimi tai jos olet poistunut koneen äärestä, ota toiselta työasemalta ssh:lla istunto siihen koneeseen, johon istunto on jäänyt päälle.

Komennolla

psg käyttäjätunnus

näet kaikki kyseisellä koneella olevat, omistamasi prosessit ja niiden prosessinumerot. Voit tappaa prosesseja prosessinumeron (PID = process ID) perusteella. psg -komennon antamista prosessien aikaleimoista voi päätellä, mitkä prosessit kuuluvat siihen roikkumaan jääneeseen istuntoon ja mitkä nykyiseen istuntoon. Tappokomento on

kill -TERM PID

Jos edellinen komento ei tehoa, voi prosessille lähettää tehokkaamman signaalin -KILL, josta se ei voi kieltäytyä.

kill -KILL PID

Koneen voi käynnistää uudelleen painamalla ensimmäisessä virtuaalikonsolissa "Home"-näppäintä ja valitsemalla "Yes", ellei tätä ole erikseen kielletty. Tämä on joskus ainoa keino elvyttää työasema kaatuneen X-istunnon jälkeen. Ensimmäiseen virtuaalikonsoliin pääsee näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+F1 .

Jos tilanne ei selviä näillä ohjeilla tai työasema jää tavalla tai toisella epänormaaliin tilaan, ilmoita asiasta ylläpidolle joko

Windows: istunnon lopettaminen

Istunnot kaikilla koneilla on muistettava lopettaa. Jos istuntosi jää päälle, voi seuraava koneen käyttäjä päästä tekemään ikävyyksiä käyttäjätunnuksellasi.

Ennen istunnon lopettamista on suositeltavaa lopettaa ensin kaikki muut ohjelmat, koska monet ohjelmat luovat väliaikaistiedostoja,jotka saattavat jäädä siivoamatta, ellei ohjelmasta poistuta normaalisti.

  • Valitse hiirellä Start / Shut down / Log off user
  • Suositeltavampa on kuitenkin jättää kone Linuxiin: Start / Shut down / Restart
Jumiin jäänyt istunto

Näppäimillä ctrl+alt+del saa Windows Security -ikkunan, josta voi mm. kirjautua ulos, käynnistää koneen uudelleen tai käynnistää task managerin. Task managerilla voi tappaa jumissa olevia prosesseja (ohjelmia).

Jos istunto ei toivu, käynnistä kone uudelleen reset-nappulasta tai virtakytkimestä. Linuxissa olevaa konetta ei pidä käsitellä näin, vaan sen sijaan ilmoita koneesta ylläpidolle.

Salasanat

Salasana vaihdetaan Linuxissa komennolla passwd . Hyvä salasana on 7 - 8 merkin mittainen (ei kuitenkaan pidempi) ja sisältää sekä isoja että pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Salasana ei saa olla minkään kielen sana, sillä salasananarvausohjelmat käyttävät laajoja sanakirjoja ja osaavat vielä yhdistelläkin sanoja, myös lopusta alkuun kirjoitettuna. Esimerkiksi salasana "car9doog" ei enää ole riittävän hyvä! Huonoimpia salasanoja ovat nimet, henkilötunnukset ja harrastustermit.

Salasanan tulisi olla kuitenkin sellainen, että sen muistaa säilyttämättä sitä paperilla. Webissä tarjottavia salasanan tallennus"palveluja" ei tule käyttää yliopiston atk-järjestelmien salasanojen tallennukseen. Niiden käyttö on kielletty käyttösääntöjen kohdassa VI.4. Kannattaa muistaa, että yksi käyttäjä saattaa huonolla salasanalla vaarantaa koko järjestelmän turvallisuuden!

Pidä salasanasi SALASSA! Älä "lainaa" käyttäjätunnustasi kellekään - olet itse vastuussa KAIKESTA tunnuksesi käytöstä.

Salasana tulee vaihtaa vähintään kuuden kuukauden välein.

Uusi salasana on voimassa viimeistään 15 minuutin kuluttua, paitsi postipalvelimella vasta seuraavana aamuyönä

Sähköposti

TKTL:n järjestelmässä sähköpostiosoitteet ovat muotoa Etunimi.Sukunimi@ cs. helsinki.fi .
Tietotekniikkaosaston myöntämät koko yliopiston laajuiset osoitteet ovat muotoa Etunimi.Sukunimi@helsinki.fi .

Yliopisto on suuri, joten kaimojakin mahtuu mukaan. Kaimat erotetaan toisistaan yleensä toisen etunimen alkukirjaimen sijoittamisella etu- ja sukunimen väliin. TKTL:n ja Tietotekniikkaosaston jakamat postiosoitteet voivat olla erilaiset samalla käyttäjällä. Sähköpostiosoitetta ei siis kannata arvata.

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen sähköpostiosoitteita on laitoksen verkkosivuilla. Komennolla "lupa" jokainen voi tarkistaa oman postiosoitteensa TKTL:n järjestelmässä.

Tarkemmin sähköpostista kerrotaan verkkosivulla /compfac/ohjeet/posti/ .

Yhteiskäyttö yliopiston Tietotekniikkaosaston kanssa

Tietojenkäsittelytieteen pääaineopiskelijoilla on kaksi käyttäjätiliä: toinen oman laitoksen järjestelmään, toinen yliopiston laajuisten palvelujen käyttöä varten Tietotekniikkaosaston cc-unix-järjestelmään . Tietotekniikkaosaston unix-palvelimia ovat muun muassa kruuna, sirppi, myntti ja vesuri.helsinki.fi.

Kumpaankin käyttäjätiliin liittyy oma sähköpostiosoite, kotihakemisto ja salasana. Käyttäjä tunnistetaan yhteisen käyttäjätunnuksen perusteella samaksi henkilöksi molemmissa järjestelmissä.

Kun käyttäjätili aktivoidaan, on molemmissa järjestelmissä sama salasana. Salasana pitää kuitenkin vaihtaa erikseen TKTL:n ja Tietotekniikkaosaston järjestelmissä.

Tietotekniikkaosaston cc-unix-palvelimissa on mahdollista käsitellä myös TKTL:n järjestelmässä sijaitsevaa kotihakemistoa. TKTL-kotihakemiston polkunimi on muotoa /home/fs-x/y/ktunnus . Oman kotihakemistonsa polun näkee helpoiten antamalla TKTL:n Linuxissa komennon "echo $HOME". Sähköpostin voi ohjata Tietotekniikkaosaston cc-unix-järjestelmästä TKTL:lle luomalla .forward-nimisen tiedoston Tietotekniikkaosaston palvelinten kotihakemistoon. Tiedoston tulee sisältää pelkästään uudelleenohjauksen kohde, esimerkiksi: Etunimi.Sukunimi@cs.helsinki.fi .

Jotta postin uudelleenohjaus todella onnistuisi, anna vielä komento

chmod a+r .forward

Oletuksena Etu.Sukunimi@helsinki.fi ohjautuu ns. Mappi-postilaatikkoon.

Enemmän Tietotekniikkaosaston sähköpostijärjestelmistä: http://www.helsinki.fi/atk/posti/postijarjestelmat.html .

Tietotekniikkaosaston postin ohjauksesta kerrotaan tarkemmin Tietotekniikkaosaston ohjesivulla: http://www.helsinki.fi/atk/viestin/sp/misc.html#ohj .

Lisää opastusta

tietotekniikkaryhma@cs.helsinki.fi