Skolsamarbetet
Institutionen har redan i sex år idkat samarbete inom undervisning i datavetenskap med gymnasier i huvudstadsregionen. Idag har institutionen ett kontrakt med 13 skolor. Sex elever deltog i inträdesprovet våren 2006, och alla antogs till institutionen. Av dem som antagits förut fick fyra tillstånd att fortsätta sina studier vid institutionen.
Då de har avklarat inträdesprovet får eleverna från samarbetsskolorna delta i grundkurserna i datavetenskap. På det sättet har de en chans att bekanta sig med ett akademiskt delområde redan innan de påbörjar sina universitetsstudier. Programmet fungerar också som ett sätt att locka och motivera gymnasister till att välja datavetenskap och studier vid institutionen efter att de gått ut gymnasiet. Syftet med samarbetet för både institutionen och skolorna är att jämna ut skillnaderna mellan att studera vid gymnasiet och att studera vid universitetet, och att göra övergången från skola till universitet lättare. För gymnasieeleverna är huvudsyftena att reda ut studieintresse och karriärplaner, att motivera gymnasiestudierna, och att ta ansvar för sina egna studier. För skolorna är syftet att variera och utöka gymnasieundervisningen, att profilera skolan, att utnyttja vetenskapsmännens expertis, och att utöka samarbetet mellan skol- och universitetslärare.
Under läsåren 2002-2006 hade institutionen ansvar för den nationella tävlingen för grundskole- och gymnasieelever, Datastjärnan, som arrangeras i samarbete med Undervisningsministeriet och föreningen för lärare i de matematiska ämnena (MAOL ry). 14 av de bästa finalisterna våren 2006 samlades till en träningsgrupp som deltog i två träningsläger vid institutionen. Efter lägret utsågs ett landslag för att representera Finland vid baltiska områdets (Baltic Olympiad in Informatics, BOI) och de världsomfattande (International Olympiad in Informatics, IOI) olympiaderna i informationsteknik.
Under 18-21/5 2006 arrangerade institutionen ovannämnda BOI i samarbete med Undervisningsstyrelsen och Heinola gymnasium. Olympiaden fick också finansieringsstöd av universitetets rektor. Tävlingsuppgifterna handlade om algoritmproblem och hur de programmeras. I denna BOI fick vårt landslag en guld- och tre bronsmedaljer, medan det fick en silver- och tre bronsmedaljer i årets IOI.
Från början av läsåret 2006-2007 övergick ansvaret för tävlingen Datastjärnan och landslagsträningen till Tammerfors universitets institution för databehandlingsvetenskaper i enlighet med den avtalade roteringsprincipen. Vår institution kommer dock fortfarande att ansvara för de praktiska arrangemangen för tävlingen Datastjärnan, eftersom alla MAOL:s vetenskapstävlingar går av stapeln i Helsingfors.
Kontaktpersoner : p rofessor Matti Nykänen och lector Arto Wikla
Skolsamarbetet : http://www.cs.helsinki.fi/tiedeopetus/