ComBi
Forskarskolan i beräkningsbiologi, bioinformatik och biometri (ComBi) är en gemensam forskarskola för Helsingfors, Åbo och Tammerfors universitet samt Tekniska högskolan. Institutionen för datavetenskap vid Helsingfors universitet koordinerar forskarskolan. Syftet med forskningen vid ComBi är att utveckla beräkningsmetoder samt matematiska och statistiska metoder för biovetenskaperna. För det ändamålet utbildar ComBi filosofie doktorer med metodologikunskap av hög kvalitet. I sitt avhandlingsarbete förväntas studerandena tillämpa sin sakkunskap på frågor om beräkning dataanalys eller modellering inom biologin eller något nära besläktat ämne. Avhandlingarna utarbetas i samarbete med en eller flera projektgrupper inom tillämpningsområdet (som biokemi, molekylbiologi, genetik och bioteknik, ekologi, evolutionsforskning och systematik, geografi samt allmän hälsovård).
Beräkningsbiologi är ett forskningsområde som utvecklar databehandlingsmetoder för beräkningsproblem i molekylär biologi, molekylär genetik och bioteknik. Bioinformatik studerar utveckling och användning av (molekylära) biologiska databaser. Biometri igen studerar t.ex. statistiska modelleringsproblem i t.ex. genetisk kartläggning, genetiska och miljörelaterade riskfaktorer för komplexa sjukdomar eller spridningen av smittosamma sjukdomar. Övriga ämnen inkluderar populationsdynamik och numeriska taxonomier för ekologiska och genetiska fenomen.
År 2006 hade ComBi sammanlagt 29 studerande på heltid. Av dem var 10 (34 %) utländska och 12 (41 %) kvinnor. ComBis studerande deltog i ett stort antal internationella kurser och konferenser. ComBi har varit med om att grunda en europeisk kongresserie för fortsättningsstuderande i bioinformatik (BREW, Bioinformatics Research and Education Workshop), vars femte möte hölls i England i april. Under år 2006 doktorerade fem av studerandena i ComBi.
Kontaktperson: universitetslektor Heikki lokki
Webbsida: http://www.cs.helsinki.fi/combi/