Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Institutionen för datavetenskap
 

Årsberättelse 2005

Programvaruproduktion

Inom specialiseringslinjen för programvaruproduktion studerar man frågor som rör framställningen av stora och invecklade programvarusystem. Det huvudsakliga forskningsämnet är de systematiska metoderna för programvaruteknik och nödvändiga verktyg med vilka man kan försäkra sig om programvarans kvalitet i alla produktionsskeden; å andra sidan studerar man också inom programvaruteknikforskningen arbetet i projektgrupper, projektledning samt marknadsföring av programvara.

Kursutbudet inom specialiseringslinjen är mycket brett och innehåller kurser och seminarier inom alla de ovan nämnda ämnesområdena. Linjen har två obligatoriska kurser inom ämnesstudierna: Programvaruproduktion och Programvaruproduktionsprojektet, och därtill kommer en tredje obligatorisk kurs, Användargränssnitt, att införas nästa år. I de fördjupade studierna ingår två obligatoriska kurser: Programvaruarkitektur och Programvaruprocesser och kvalitet. Dessutom anordnas olika specialkurser och seminarier med växlande teman varje år. År 2005 omfattade linjen följande specialkurser som del av de fördjupade studierna: Kompilatorer, Testning av programvara, Kvalitetsfordran för programvara, Planering av programvaruprestanda, Empirisk programvaruforskning. Inom ämnesstudierna gavs kurserna Programvaruteknik (C++) och Programvaruteknik (Java).

Seminarieämnen år 2005 var Programvaruadministration, Programvaruproduktion och datorspel, Aspekter av programvaruproduktion samt Artificiell intelligens-algoritmer i datorspel.

Beroende på deras intressen kan studerande som specialiserar sig på programvaruproduktion ta ett biämne inom t.ex. produktionsekonomi (Tekniska högskolan), programvarubusiness (Tekniska högskolan), ekonomi (handelshögskolorna) eller management (Statsvetenskapliga fakulteten).

Forskningen inom programvaruproduktion koncentrerar sig på planeringsstadiet och på programvaruarkitekturer, vilka har en avgörande roll för den slutliga programvarans kvalitet. Forskningsprojekten utvecklar metoder och tekniker för att mäta och garantera kvaliteten på programvaran redan i planeringsstadiet, innan man börjar implementera och testa. Projekten studerar och utnyttjar tekniker som konstrueringsmodeller, tillämpningsramverk och modelleringsspråket UML för objektsorienterad programvaruproduktion. Empirisk programvaruforskning är ett nytt forskningsområde, för vilket den första kursen arrangerades våren 2005. På detta område är det speciellt programvaruprojekten som erbjuder ett gott forskningsunderlag, då man kan studera och jämföra parallella gruppers olika processmodeller och metoder.

Kontaktpersoner : professorer Jukka Paakki och Inkeri Verkamo

Undervisning : http://www.cs.helsinki.fi/ohjelmistot

Forskning : http://www.cs.helsinki.fi/research/roosa