Yliopiston etusivulle Suomeksi In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Vuosikertomus 2007

Tutkimusprojektit

Adaptiivisen laskennan tutkimusryhmä

Optimising Data-gathering in Resource-constrained Networks – Datankeruun optimointi resurssirajoitteisissa verkoissa (Geru)

Ajankohta: 01/2007-12/2009
Tutkijat: Patrik Floréen, Jukka Suomela, Topi Musto, Petteri Kaski
Rahoitus: Suomen Akatemia

Geru-projektissa tehdään anturiverkkojen datankeruuseen liittyvää perustutkimusta. Tyypillinen esimerkki tutkittavasta ongelmasta on aikataulun laatiminen verkon solmujen toiminnalle. Haluamme esimerkiksi pidentää paristokäyttöisen verkon elinikää sammuttamalla solmuja sopivan aikataulun mukaan tai haluamme hoitaa langattoman verkon tiedonsiirtotarpeet mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tällaiset ongelmat ovat läheistä sukua perinteisille kombinatorisille ongelmille kuten verkon ositus- ja väritysongelmille. Ongelmat ovat usein laskennallisesti vaikeita, ja projektissa keskitytäänkin approksimaatioalgoritmeihin, joiden avulla voidaan löytää nopeasti ratkaisu, joka on todistettavasti lähellä parasta mahdollista, vaikka se ei aivan optimaalinen olisikaan. Vuonna 2007 tutkittiin mm. paikallisia algoritmeja. Ne ovat hajautettuja algoritmeja, joissa verkon kunkin solmun toiminta riippuu ainoastaan syötteestä, joka oli alkutilanteessa saatavilla solmun lähiympäristöstä. Työssä on saatu uutta tietoa siitä, mitä laskennallisia ongelmia voidaan ja mitä ei voida ratkaista paikallisilla algoritmeilla.

Personalised Ubiservices in Public Spaces – Julkisten tilojen personoidut ubiikkipalvelut (PUPS)

Ajankohta: 08/2007-07/2009
Tutkijat: Patrik Floréen, Petteri Nurmi, Christoffer Björkskog, Fredrik Boström, Joonas Kukkonen, Eemil Lagerspetz, Tianyan Liu, Taneli Vähäkangas, Petri Myllymäki, Tei Laine, Matti Jokipii, Petri Kontkanen, Jussi Lahtinen, Jukka Perkiö, Tomi Silander, Hannes Wettig, Esko Kurvinen, Tero Hasu, Peter Peltonen, Petri Saarikko, Heikki Ailisto (VTT), Immo Heino (VTT)
Rahoitus: Tekes, yritykset

Projektissa suunnitellaan, toteutetaan ja testataan prototyyppisovelluksia, jotka yhdistävät personoinnin kontekstitietoisuuteen, tarkoituksena tuottaa käyttäjälle parempi käyttäjäkokemus arkisissa tehtävissä julkisissa tiloissa. Projektissa tehdään tilastollista mallintamista, käyttäjäkokemustutkimusta, palveluiden ja prototyyppien kehitystä sekä luodaan liiketoimintamalleja. Tarkoituksena on luoda sovelluksia, jotka voisivat olla markkinoilla muutaman vuoden kuluttuja ja jotka toimivat käyttäjän omalla mobiililaitteella.

Kaksivuotinen projekti käynnistyi elokuussa 2007. Tutkimusosapuolet ovat HIIT (ARU ja BRU) ja VTT. Yritysosapuolet ovat Bitlips, Ekahau, Elisa, Idean Enterprises, K-Plus, Nokia, Ramblas Digital, Tuulia International, UpCode, sekä lisäksi Näkövammaisten keskusliitto.

Projektissa on kaksi sovellusaluetta: kauppapalveluita kuluttajille Itäkeskuksen K-Citymarketissa (Massive) ja mobiili kontekstitietoinen personoitu sähköisen median aggregaattisovellus (AndroMedia). Käytössämme on ostosdataa, jolle on tehty data-analyysiä ja josta rakennetaan käyttäjämalleja. Projektiosapuolten olemassa olevia eri sovelluksia integroidaan kehitettäviin palveluihin.

Widgets Sharing (WiSh)

Ajankohta: 09/2007-12/2007
Tutkijat: Kristiina Karvonen, Sini Ruohomaa, Petteri Nurmi, Marja Hassinen, Olli Immonen (Nokia)
Ohjausryhmä: Patrik Floréen, Guido Grassel (Nokia), Kristiina Karvonen, Lea Kutvonen, Martti Mäntylä
Rahoitus: Nokian tutkimuskeskus, Nokia Research Center

Widgets Sharing (WiSh) –projektissa tutkittiin luottamusmalleja, jotka soveltuisivat käytettäväksi vimpaimien (widgets) jakelujärjestelmän maineenhallinnassa. Mainejärjestelmän tavoitteena on kannustaa käyttäjiä asentamaan ja käyttämään uusia vimpaimia auttamalla heitä tekemään luottamuspäätöksiä.

Semantic Interpreter Widened Experience (Stepwise)

Ajankohta: 09/2006-08/2007
Tutkijat: Patrik Floréen, Petteri Nurmi, Fredrik Boström, Tianyan Liu, Tiina-Kaisa Oikarinen, Péter Boda (Nokia), Akos Vetek (Nokia)
Rahoitus: Nokia Research Center

Nokian tutkimuskeskukselle tehdyn alihankintaprojektin tarkoituksena on parantaa kontekstitietoisia mobiilipalveluita tilastollisten menetelmien avulla. Projektissa on kehitetty mukautuva Capricorn-käyttöliittymä mobiilivimpaimille (widgets). Tämä käyttöliittymä, joka on Internet-pohjainen ja alustariippumaton, hyödyntää adaptiivisia navigointitekniikoita, jotka helpottavat vimpaimien hallintaa. Esimerkiksi yhteisöllistä suodatusta käytetään suosittelemaan sopivia vimpaimia ja harvoin käytettyjä vimpaimia himmennetään. Järjestelmä myös tarjoaa kontekstitietoa vimpaimille, jotka voivat mukauttaa sisältönsä tämän tiedon avulla. Esimerkkejä tällaisista palveluista ovat paikkatietoinen sääennuste ja paikkatietoinen uutispalvelu.

Trust For All (Trust4All)

Ajankohta: 10/2005-12/2007
Tutkijat: Patrik Floréen, Michael Przybilski, Taneli Vähäkangas
Rahoitus: Nokian tutkimuskeskus Nokia Research Centre

EUREKA/ITEA-projektissa Trust4All tutkittiin luottamuksen käsitettä ohjelmistoarkkitehtuureissa. Työ keskittyi järjestelmiin, jotka mukautuvat kontekstin perusteella, ja erityisesti näiden järjestelmien luottamus- ja turvallisuusominaisuuksiin. Työ pohjautui sulautettujen järjestelmien väliohjelmistoon, jota oli kehitetty Robocop-projektissa ja laajennettu Space4U-projektissa. Trust4All oli usean Eurooppalaisen yliopiston ja yrityksen EUREKA/ITEA-yhteisprojekti. Työ HIIT/BRUssa oli Nokian tutkimuskeskuksen tilaamaa alihankintatyötä. Vuonna 2007 kehitimme edelleen lähestymistapoja turvallisille pääsynvalvontamekanismeille ja sisällytimme ne Trust4All väliohjelmistoon. Malliemme ja käsitteidemme toimivuutta arvioitiin demonstraattorien muodossa. Projektin loppuvaiheessa käsitteet ja teknologia siirrettiin