Tutkimusprojektit
Hajautetut järjestelmät ja tietoliikenne
Service Oriented Architecture in Multichannel e-Services (SOAMeS)
Ajankohta: 5/2006-12/2007
Tutkijat: Lea Kutvonen, Janne Metso, Sini Ruohomaa, Toni Ruokolainen
Rahoitus: Tekes, VTT, Elisa, Kesko, Metsäteho, TietoEnator
Tulevaisuuden yritysjärjestelmät tarjoavat avoimeen Internetiin palveluja, joista verkottunut talouselämä ja hallintopalvelut voivat helposti koota uusia palvelukokonaisuuksia yli organisaatiorajojen. Verkostojen rakenne voidaan hallita helposti, palvelut ovat hyvin määriteltyjä ja istuvat rooliinsa verkostossa saumattomasti. Verkostomallien ja uusien palveluideoiden kehittämiseen osallistuvat liiketoiminnan ammattilaiset ja tietotekniikan tuntijat kukin oman asiantuntemuksensa puitteissa, yhteisten työkalujen avustamana. Palveluiden saumattomasta yhteistoiminnasta niin viestien vaihdon kuin niiden yhteisesti ymmärrettävän sisällönkin osalta vastaa korkean tason väliohjelmisto. Väliohjelmistolla tarkoitetaan yleisiä verkoston- ja palvelunhallinnan välineitä, joita toteuttavat yritysten omat tietojärjestelmäratkaisut tai luotetut osapuolet Internetissä.
Tämän päivän välineillä visioon on vielä matkaa, mutta merkkejä plug-and-play -verkostoitumisen suuntaan on jo havaittavissa niin yritysjärjestelmien toimittajien visioissa kuin tutkimusfoorumeillakin. EU:n 7. puiteohjelma suorastaan tilaa näitä ratkaisuja. Tämän päivän trendi on palveluperustainen arkkitehtuuri (service-oriented architecture, SOA), jonka mukaisesti palveluja määritellään, automatisoidusti tuotetaan ja hallitaan määritysten eli metatiedon mukaisesti. Helsingin yliopiston tieteellisesti johtamassa ja VTT:n koordinoimassa SOAMeS-hankkeessa (Service-oriented architecture for multi-channel eServices) selvitetään palvelusuuntautuneeseen arkkitehtuuriin (SOA) pohjaavien ratkaisuiden mahdollisuuksia yritysratkaisuissa sekä luodaan uutta tietoa SOA -perustaisten ratkaisuiden hyödynnettävyydestä yleisesti ja eri toimialoilla. Mukana projektissa ovat Elisa, TietoEnator, Kesko ja Metsäteho, sekä merkittävänä rahoittajana Tekes.
SOAMeS-projekti järjesti joulukuun 2006 alussa seminaarin SOA-lähestymistavan hyödyntämisestä yrityksissä. Esityksissä katettiin niin valtionhallinnon IT-strategiaa, yritysten keinoja siirtyä käyttämään uudenlaista teknologiaa kuin teknisempiäkin teemoja. SOAMeS-projekti liittyy Helsingin yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitoksella käynnissä olevaan väliohjelmistotutkimukseen, jossa kehitetään ratkaisuja yritysten välisten liiketoimintaverkostojen hallintaan. Ryhmä on kehittänyt useita B2B-väliohjelmiston peruspalveluja, mm. palveluiden valintaan sekä sopimusten luontiin ja hallintaan liittyen. Keskeisenä teemana ovat eri tasoiset yhteentoimivuusongelmat. Uusimpana avauksena perehdytään luottamuspäätösten tekemiseen ja mainetiedon hallintaan avoimissa verkoissa. Ryhmä on vastikään palkittu työstään keskeisessä kansainvälisessä konferenssissa.
Interoperability Research for Networked Enterprises Applications and Software (INTEROP NoE)
Ajankohta: 11/2003-4/2007
Tutkijat: Lea Kutvonen, Janne Metso, Sini Ruohomaa, Toni Ruokolainen, Pirjo Moen
Rahoitus: EU FP6
INTEROP NoE on Euroopan unionin tukema asiantuntijaverkosto, jonka tavoitteena on lisätä tutkimusta ja asiantuntijuuden liikkuvuutta yrityssovellusten ja -ohjelmistojen yhteentoimivuuden alueella. Osa-alueiksi on määritelty ontologiat, mallintaminen ja arkkitehtuurit. Panoksemme verkoston työskentelyyn on keskittynyt hajautettujen sovellusalustojen arkkitehtuureihin ja uusien palveluiden tarpeisiin. Ensimmäisten toimintavuosiensa aikana verkosto on tuottanut katsauksia tutkimuksen nykytilaan, yhteisiä tutkimuksen suuntaviivoja ja konferensseja. Olemme olleet aktiivisella panoksella mukana näissä toiminnoissa mm. eräiden teemojen koordinoinnissa, luottamukseen liittyvissä teemoissa sekä workshopien organisoinnissa.
Improving Internet Protocols on Wireless Links using Cross-layer Design (IIP Cross)
5/2005-4/2006
Tutkijat: Markku Kojo, Davide Astuti, Laila Daniel, Lauri Hyttinen, Ilpo Järvinen, Aki Nyrhinen
Rahoitus: Tekes, Nokian tutkimuskeskus, TeliaSonera Finland
Projektissa tutkitaan kuinka Internetin kuljetusprotokollien suorituskykyä voidaan parantaa mobiiliverkoissa käyttäen tarkoituksenmukaista yhteistyötä eri protokollakerrosten välillä. Internet-arkkitehtuuri ja -protokollat noudattavat melko ehdotonta protokollatoimintojen jakoa eri protokollakerroksille. Protokollakerrosten välisen yhteistyön lisääminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia kuljetusprotokollien suorituskyvyn parantamiseksi.
Projektissa tutkittiin TCP-protokollan käyttäytymistä verkonvaihtojen yhteydessä, jolloin käyttäjän päätelaite liikkuu ja siirtyy käyttämään ominaisuuksiltaan merkittävästi erilaista linkkiyhteyttä. Projekti on tutkinut ja kehittänyt erilaisia parannuksia TCP-protokollaan ja sen algoritmeihin, mm. TCP Quick-Start -mekanismia, jonka avulla voidaan paremmin arvioida saatavilla oleva verkkokapasiteetti verkonvaihdon jälkeen. Lisäksi on tutkittu, miten linkkikerroksen antamaa eksplisiittistä ilmoitusta paketin katoamisesta voi käyttää TCP-protokollan suorituskyvyn parantamiseksi. Tuloksia käytetään kontribuutioina Internet-protokollien standardoinnin työryhmissä (IETF). Osa työstä on tehty yhteistyössä ICSI/ICIR-tutkimusyksikön (Berkeley) kanssa.
Multiaccess Experimentations in Real Converging Networks (MERCoNe)
Ajankohta: 4/2006 - 12/2007
Tutkijat: Markku Kojo, Laila Daniel, Lauri Hyttinen, Ilpo Järvinen, Aki Nyrhinen
Rahoitus: Tekes, Ericsson, Nethawk, Nokian tutkimuskeskus, Segco Software, TeliaSonera Finland
MERCoNe-tutkimuskonsortio koostuu kolmesta tutkimusyksiköstä: Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos, Teknillisen korkeakoulun ohjelmistotekniikan laboratorio ja Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Myös tutkimusta rahoittavat yritykset osallistuvat aktiivisesti tutkimustyöhön omilla rinnakkaishankkeillaan. Tavoitteena on tutkia Internet-protokollia heterogeenisessä verkkoympäristössä, jossa on samanaikaisesti tarjolla monta erilaista verkkoteknologiaa ja monta Internet-palveluntarjoajaa. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat langatonta teknologiaa käyttävät mobiiliverkot.
Projektissa kehitetään tällaisessa heterogeenisessä ympäristössä saumattoman liikkuvuuden mahdollistavia uusia protokollia ja parannuksia olemassa oleviin protokolliin sekä etsitään uusia tapoja parantaa eri protokollakerrosten välistä yhteistoimintaa. Kehitettyjen protokollien ja algoritmien toiminnallisuutta ja tehokkuutta evaluoidaan kokeellisesti sekä simulointiympäristössä että erityisesti todellisessa verkkoympäristössä. Tuloksia käytetään kontribuutioina Internet-protokollien standardoinnin työryhmissä (IETF).
Algorithms for Broadband Infrastructure (ABI)
Ajankohta: 4/2006-12/2006
Tutkijat: Kimmo Raatikainen, Jukka Manner, Teemu Huovila, Lauri Liuhto
Rahoitus: Tekes, Nokia, Ericsson
ABI-projekti on yksi Tekesin GIGA-ohjelman strategisista projekteista. Projektin päämääriä ovat tietoliikenneverkon algoritmien suunnittelu, analyysi ja mallinnus, uusien algoritmien kehittäminen verkon monitorointiin ja analysointiin, protokollien ja mallien toteuttaminen ja validointi, sekä kansainvälinen standardointi. Työ jakautuu kolmeen alueeseen: langattomat mesh-verkot, overlay-verkot sekä verkon monitorointi ja mittaus. Tutkimusprojekti on yhteisprojekti VTT:n ja TKK:n sähkö- ja tietoliikennetekniikan osaston tietoverkkolaboratorion kanssa. Yliopiston ryhmä tuotti vuoden 2006 aikana katsauksen mesh-verkkojen nykytilanteeseen liikkuvuuden hallinnan osalta. Lisäksi aloitettiin kahden uuden protokollan, mesh-verkon liikkuvuuden hallinta ja verkon monitorointi, suunnittelu ja toteuttaminen.
Web Services in Ad-Hoc and Mobile Infrastructure (WeSAHMI)
Ajankohta: 1/2006-12/2006
Tutkijat: Kimmo Raatikainen, Jukka Manner, Antti Hulkkonen
Rahoitus: Tekes, Elisa, Finnair, Finnet, Nokia, Tietoenator, BookIT