Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Vuosikertomus 2006

Networking in Open Distributed Environments - NODES

NODES-ryhmä perustettiin 1995 tehostamaan ja koordinoimaan hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen tutkimusta. Ryhmä tutkii miten järjestelmiä rakennetaan autonomisista osista sekä tällaisten osien vuorovaikutusta ja käyttäytymistä. Ryhmän mielenkiinnon kohteina ovat osien toiminnallisuus ja niiden välinen tietoliikenne sekä järjestelmien hallinta, suorituskyky ja oikeellisuus. Tällä hetkellä tutkimuksen johtavia toiminnallisia teemoja ovat tilannetietoisuus (context sensitivity), jatkuva saavutettavuus liikkuvissa järjestelmissä (mobile always-on connectivity), yhteistoiminta (interoperability) sekä tietoturva, luottamus ja yksityisyys (security-trust-privacy). Näiden toiminnallisuuksien edellytyksiä ja toteuttamista tarkastellaan käyttöjärjestelmien, Internet protokollien ja väliohjelmistojen avulla. Työvälineiden ja menetelmien tutkimus keskittyy suorituskykyanalyysiin, formaaleihin menetelmiin ja ohjelmointimalleihin.

NODESin tutkimustoiminta on organisoitu kolmeen osa-alueeseen: langaton Internet (Wireless Internet), avoimet ja avoimet hajautetut järjestelmät (Collaborative and Interoperable Computing) ja tietojenkäsittelyn arkkitehtuurit ja alustat (Computing Architectures and Platforms). Langattoman Internetin alueella tutkimuskohteita ovat jatkuva ja turvallinen saavutettavuus, spontaanit verkot ja liikkuvuuden tuki väliohjelmistoissa. Avoimien ja hajautettujen järjestelmien alueella tutkimuskohteita ovat väliohjelmistojen tukema yritysten välinen yhteistoiminta ja luottamuksen hallinta. Tietojenkäsittelyn arkkitehtuurien ja alustojen alueella tutkimuskohteita ovat Linux-käyttöjärjestelmän kehittäminen ja resurssien rajallisuuden huomioonottaminen käyttöjärjestelmissä.

Langaton Internet -alueen tutkimusprojekteissa erityisen mielenkiinnon kohteina olivat IP-protokollan palvelun laatuun liittyvät kysymykset sekä internetin istuntotason protokollat. IIP Mixture ja IIP Cross -projektit keskittyivät heterogeenisen liikenteen haasteisiin. WeSAHMI-projekti taas kehittää Web Services ja SIP-protokollien yhteistoimintaa ja erityisesti push- ja pull-palvelujen toteuttamista. ABIssa NODESin tutkijat suunnittelevat seuraavan sukupolven mesh-verkkojen liikkuvuuden hallintaa ja verkon monitorointia. Se on yksi Tekesin GIGA-ohjelman neljästä suuresta strategisesta tutkimusprojektista.

Liikkuvuutta tukevien väliohjelmistojen tutkimus tapahtui HIIT/ARUn Fuego Core 2005/7 ja DYNAMOS -projekteissa. Eurooppalainen yhteistyö tapahtui European Science Foundationin MiNEMA-projektin kautta. Yhteistyössä UC Berkeleyn ja Rutgers Universityn kanssa hyödynnettiin Tekesin yhteistyösopimusta.

Avoimien ja hajautettujen järjestelmien alueella kehitettiin väliohjelmistopalveluja, jotka tukevat yritysten välistä yhteistyötä ja verkostoitumista. Yhteistyön osapuolina ovat riippumattomasti kehitetyt ja itsenäisesti hallinnoidut sovelluspalvelut, joten järjestelmiltä edellytetään valmiuksia palveluiden julkaisemiseen, automaattisiin sopimusneuvotteluihin ja oman järjestelmän sisäisiin hallintatoimiin muodostettujen sopimusten mukaisesti. Väliohjelmistopalveluiden on käsitteellisesti kyettävä hallitsemaan useita rinnakkaisia sovellusalustoja. Tutkimustyö on sekä käsitteellistä arkkitehtuureihin liittyvien tulosten kautta sekä kokeellista syntyneen kokeellisen väliohjelmisto-ympäristön myötä. Projekteina SOAMeS on keskittynyt yleiseen väliohjelmiston kehittämiseen ja SOA-mallin mukaanottoon yritysten väliseen yhteistyöhön. Myös luottamuskäsitteistön ja luottamuspäätösten välineiden kehittämistä on jatkettu. Eurooppalainen yhteistyö on tapahtunut osallistumalla aktiivisesti EU:n InterOp-asiantuntijaverkoston toimintaan.

Tietojenkäsittelyn arkkitehtuurien ja alustojen alueella tutkimus on keskittynyt Linux-käyttöjärjestelmään. LiSAD-projektissa kehitettiin koetinkuorma, joka mittaa järjestelmien tehokkuutta telejärjestelmien ohjauksessa. LiSED-projektissa kehitettiin palvelukomponentteja Linux-järjestelmään.

Yhteyshenkilö: Professori Kimmo Raatikainen

Kotisivu: http://www.cs.helsinki.fi/research/nodes/

Projektit

INTEROP NoE
SoAMES
IIP Cross
MERCoNe
LiSAD
LiSED
ABI
WeSAHMI

Julkaisuja

Daniel, L. & Kojo, M: Adapting TCP for Vertical Handoffs in Wireless Networks. 0In Proc. 31st IEEE Conference on Local Computer Networks (LCN), Tampa , FL , USA , November 15-16, 2006.

Kutvonen, L. & Metso, J. & Ruohomaa, S: From trading to eCommunity population: Responding to social and contractual challenges. In Proceedings of the 10th IEEE International EDOC Conference (EDOC 2006), Hong Kong , October 2006. Best paper award.

Källström, L. & Leggio, S. & Suoranta, S. & Manner, J. & Mikkonen, T. & Raatikainen, K. & Saarinen, J. & Ylä-Jääski, A: A Framework for Seamless Service Interworking in Ad-Hoc Networks Elsevier Computer Communications, Volume 29, Issue 16, 12 October 2006, Pages 3277-3294.

Leggio, S. & Manner, J. & Raatikainen, K: A Secure SIP-based Instant Messaging and Presence Framework for Ad-Hoc Networks 49th IEEE GLOBECOM, San Francisco, November 27 - December 1, 2006.

Ruokolainen, T. & Kutvonen, L: Addressing Autonomy and Interoperability in Breeding Environments. In L. Camarinha-Matos, H. Afsarmanesh, and M. Ollus, editors, Network-Centric Collaboration and Supporting Frameworks, volume 224 of IFIP International Federation for Information Processing, pages 481-488. September 2006. Springer.

Sarolahti, P. & Korhonen, J. & Daniel, L. & Kojo, M: Using Quick-Start to Improve TCP Performance with Vertical Hand-offs. In Proc. IEEE Sixth International Workshop on Wireless Local Networks (in conjunction with IEEE Local Computer Networks 2006 conference),Tampa, FL, USA, November 14, 2006.