Sivut:
|
TieVie-koulutuksen sisältö
TieVie-koulutus koostui neljästä lähiseminaarista, viidestä verkkojaksosta, kahdesta videoneuvotteluna toteutettavasta megakonferenssista, juonne- ja vertaisryhmätyöskentelystä, kehittämishankkeen toteuttamisesta, kirjallisuuteen perehtymisestä ja portfoliotyöstä. LähiseminaaritVuoden aikana järjestettiin neljä lähiseminaaria:
VerkkojaksotKoulutukseen liittyi viisi verkkojaksoa:
MegakonferenssitLähiseminaarien lisäksi järjestettiin kaksi videoneuvotteluna toteutettua megakonferenssia
Megakonferenssit olivat hyvin antoisia lähinnä tekniikan ja videokonferenssin järjestämiseen liittyvien asioiden osalta. Oli mielenkiintoista todeta miten paljon avustavaa väkeä tarvitaan, jotta voidaan järjestää konferenssi usealla eri paikkakunnalla yhtä aikaa. Asiasisältö jäi muulta osin tämän varjoon. Juonne- ja vertaisryhmätyöskentelyKoulutukseen osallistujista muodostettiin n. 20-30 hengen juonneryhmät oman hankkeen aiheen perusteella. Itse kuuluin juonneryhmään opetuksen uudistajat I. Juonneryhmääni ohjasivat Arja Kukkonen ja Taru Jokinen. Ensimmäisen kerran juonneryhmä kokoontui Oulun lähiseminaarissa, jossa juonneryhmän sisällä henkilöt jaettiin vielä vertaisryhmiin sen perusteella, että hankkeet tukisivat sisällöllisesti toisiaan. Meidän ryhmään osallistui henkilöitä Åbo Akademista ja Haaga Instituutista. Vertaisryhmällemme annettiin nimeksi 'Verkkosotku'. Vertaisryhmä on melko pieni jo alusta lähtien ja siihen osallistuneet henkilöt vähenivät kurssin loppua kohden oleellisesti ja tämä tietysti vaikeutti ryhmän työskentelyä. Kehittämishankkeen toteuttaminenJokaisella koulutukseen osallistuvalla on oma kehittämishanke, jota edistetään koulutuksen aikana. Oma hankkeeni on yhteistyöhanke Teemu Kerolan kanssa, joka myös osallistuu tievie-koulutukseen.
Kirjallisuuteen perehtyminenEnnen kutakin lähiseminaaria piti tehdä reaktiopaperi, jonka pohjaksi annettiin joukko artikkeleita, joihin piti tutustua ja kirjoittaa niiden perusteella referaatti asiasta ottaen huomioon oma työympäristö.
PortfoliotyöKoulutuksen loppuvaiheessa piti kirjoittaa tämä näyteportfolio koulutuksesta ja omasta kehittämishankkeesta. Olemme lisäksi pitäneet yllä koko ajan perusportfoliota koulutuksen edistyessä yhdessä Teemu Kerolan kanssa. Perusportfolion teimme perinteiseksi www-sivuksi, jolloin siihen oli helppo linkata koko ajan syntyvää materiaalia ja se oli kaikkien halukkaiden katsottavissa. Perusportfolio löytyy sivulta http://www.cs.helsinki.fi/group/tievietk/. |