me@tktl 08/06

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen verkkolehti

Etusivu

Henkilö: Miro Lehtinen väitteli

Kirjoitukset: Vaalit tulevat - ketä äänestää ja miksi?

Päiväkirja: Heikki Lokki

Kuulumiset

Summary

Aiemmat numerot

Toimitus

Vaalit tulevat - ketä äänestää ja miksi?

Yliopiston hallintovaaleissa kannattaa oikeasti äänestää

Yliopiston hallintovaalit pidetään 22., 23. ja 27.11. Osa hallintoelimistä on valittu sopuvaaleissa, kuten tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtoryhmä. Toisiin, kuten matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvostoon muun henkilökunnan kuin professorien kiintiöön, taas käydään tiukka kamppailu.

Viime kerralla olimme todella lähellä toisen edustajan saamista läpi tiedekuneuvostoon tässä kiintiössä – sinunkin äänesi on todella tarpeen tällä kertaa! Äänestä siis oman henkilöstöryhmäsi ehdokas Tieto ja taito –vaaliliitossa ML-tiedekunnan tiedekuntaneuvostoon. Äänestäminen tapahtuu verkossa, ja jos yliopiston, ei laitoksen, käyttäjätunnuksen salasana on päässyt unohtumaan, uuden saa Pekka Niklanderilta (huone A230., Henkilöllisyystodistus kannattaa olla mukana).

Lisätietoja vaaleista ja koko yliopiston ehdokaslistat: http://www.helsinki.fi/vaalit2006/

Keskiryhmän ehdokkaat tiedekuntaneuvostoon ja laitoksen johtoryhmään

Kjell Lemström

Mihin olet ehdolla?

Tiedekuntaneuvostoon Tieto ja taito -vaaliliitossa.

Mitä teet laitoksella?

Olen akatemiatutkija ja tutkimuskohteeni on musiikin haku sisällön perusteella. Ohjaan myös C-BRAHMS-tutkimusryhmän toimintaa.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

OPMU

Mihin pyrit vaikuttamaan tiedekuntaneuvostossa?

Tieteentekijöiden liiton teettämän kyselyn mukaan (2004) akateemisen väen suurin haitallisen työstressin aiheuttaja on määräaikaisuus ja palvelussuhteen jatkumisen epävarmuus. Yliopistossa työskentely on suurimmalle osalle meistä "luovimista määräaikaisuuksien viidakossa". Jos minut valitaan tiedekuntaneuvostoon, pyrin vaikuttamaan siihen, että tiedekunnan päättämissä viroissa käytettäisiin määräaikaisuuksia mahdollisimman vähän.

 

Tiina Niklander

Mihin olet ehdolla?

Tiedekuntaneuvostoon Kjell Lemströmin varajäseneksi.

Mitä teet laitoksella?

Hoidan yliopistonlehtorin viransijaisuutta. Tarkemmin tehtäviini tänä syksynä kuuluu Käyttöjärjestelmän kurssin luennointi, sekä kandidaatti- että maisteriopiskelijoiden tuutorointia, Hecse-tutkijakoulun koordinointia ja muuta hallinnollista puuhaa.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

Keskiryhmässä opettajien ja tutkijoiden kiintiössä (OPMU)

Mihin pyrit vaikuttamaan tiedekuntaneuvostossa?

Laitoksen toimintaedellytysten turvaaminen on minusta tärkeintä.

 

Päivi Karimäki-Suvanto

Mitä teet laitoksella?

Paperitöitä

Mihin olet ehdolla?

Tiedekuntaneuvostoon Tieto ja taito –vaaliliitossa.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

Muu henkilöstö

Mihin pyrit vaikuttamaan tiedekuntaneuvostossa?

Pitämään laitoksen puolta tiedekunnassa.

 

Teija Kujala

Mihin olet ehdolla?

Laitoksen johtoryhmä (varsinainen jäsen) ja tiedekuntaneuvosto (Päivi Karimäki-Suvannon varajäsen)

Mitä teet laitoksella?

Minulla on laitoksella amanuenssin virka, josta olen ollut virkavapaalla jo pitkään. Syksystä 2001 lähtien olen työskennellyt HIITin perustutkimusyksikössä hoitamassa hallinnollisia tehtäviä ja välillä tutkijana. Tällä hetkellä vastaan HIITin perustutkimusyksikön hallinnosta Inka Kujalan äitiyslomansijaisena.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

OPMU

Mihin pyrit vaikuttamaan tiedekuntaneuvostossa / laitoksen johtoryhmässä?

Tiedekuntaneuvostossa olen Päivi Karimäki-Suvannon varajäsenenä ja ajan tietysti samoja asioita kuin Päivi, jos olen siellä Päivin sijaisena. Sensijaan laitoksen johtoryhmässä olen ehdolla varsinaiseksi jäseneksi, jolloin vaikutusmahdollisuudet lienevät hieman paremmat :-) Toivoisin voivani vaikuttaa johtoryhmässä laitoksen hallinnollisiin asioihin, jotka ovat tällä hetkellä lähinnä työtehtäviäni. Toki olen kiinnostunut myös kaikesta mitä laitoksella tapahtuu ja varsinkin opetus on minulle tuttua amanuenssin virkani ajalta, jolloin hoidin laitoksen opetusjärjestelyitä. Lisäksi pyrin toimimaan linkkinä laitoksen ja HIITin perustutkimusyksikön välillä .

 

Jani Jaakkola

Mihin olet ehdolla?

Laitoksen johtoryhmään Teija Kujalan varajäsenenä

Mitä teet laitoksella?

Ylläpitoa, pääasiassa laitoksen linux-järjestelmissä.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

Muu henkilöstö

Mihin pyrit vaikuttamaan laitoksen johtoryhmässä?

Laitoksen tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon kehittämiseen ja tehostamiseen, mutta ilman hölmöilyä.

 

Pirjo Moen

Mihin olet ehdolla?

Laitoksen johtoryhmään.

Mitä teet laitoksella?

Toimin yliopistonlehtorina. Opetustehtäviini kuuluvat tällä hetkellä Tiedon louhinnan menetelmät -kurssin vetäminen ja pro gradujen ohjaaminen. Tutkimuksen saralla taas pohdiskelen tätä nykyä yksityisyyteen ja sen suojaamiseen liittyviä teemoja sekä tiedon louhinnan yhteydessä että avointen järjestelmien muodostamissa yhteistoimintaverkostoissa. Näistä jälkimmäinen on osa laitoksella toimivan CINCO-ryhmän tutkimusta.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

Opettajien ja tutkijoiden kiintiössä.

Mihin pyrit vaikuttamaan laitoksen johtoryhmässä?

Tavoitteeni on tuoda johtoryhmässä esiin laitoksen opettajien mielipiteitä ja ajatuksia siitä, kuinka laitoksella pitäisi toimia ja kuinka laitosta pitäisi kehittää edelleen. Toimintakaudella 2007-2009 laitoksen kannalta tärkeimmät ja ehkä kipeimmät kysymyksiä liittynevät laitoksen taloudelliseen tilanteeseen ja siihen, kuinka voimme jatkossakin tarjota laadukasta opetusta ja tehdä edelleen korkeatasoista tutkimusta aiempaa pienemmällä rahoituksella. Taloudellisten kysymysten lisäksi johtoryhmä joutunee tulevalla kaudella pohtimaan aiempaa vielä enemmän opetuksen laatuun ja sen arviointiin liittyviä kysymyksiä ja sitä, kuinka voisimme kehittää laitoksen opetusta vielä nykyistäkin paremmaksi. Omana tavoitteenani laitoksen johtoryhmässä tulevalla kaudella onkin pyrkiä toimimaan siten, että laitoksen toiminta voisi jatkua mahdollisimman menestyksekkäänä taloudellista paineista huolimatta ja että erityisesti laitoksen opetuksen laatuun voitaisiin panostaa ja panostettaisiin vielä nykyistäkin enemmän.

 

Antti Leino

Mihin olet ehdolla?

Laitoksen johtoryhmään Pirjo Moenin varajäseneksi.

Mitä teet laitoksella?

Hallinnoin 2. kerroksen espressosyndikaattia ja odottelen maaliskuun alkua, jolloin väittelen suomen järvennimistä. Siinä sivussa opetan ja tutkin paikkatiedon louhintaan liittyviä juttuja.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

Opettajien ja tutkijoiden (keskiryhmä)

Mihin pyrit vaikuttamaan laitoksen johtoryhmässä?

Yhteisiin asioihin. ;-)

Ennen kaikkea lähellä sydäntäni on akateeminen vapaus eri muodoissaan. Opiskelun suhteen tämä näkyy lähinnä siinä, miten tutkintoon mahtuu valinnaisuutta ja valinnanmahdollisuuksia, opetuksen suhteen siinä, miten tätä valinnaisuutta on tarjolla, ja tutkimuksen suhteen siinä, miten laaja valikoima aiheita sopii laitoksen katon alle. Kaiken kaikkiaan asiat ovat tässä(kin) suhteessa laitoksellamme hyvällä mallilla, eikä johtoryhmän varajäsenellä sitä paitsi vaikutusvaltaa edes ole mitenkään tolkuttomasti. Tästä minä silti tässä yliopistossa ja tällä laitoksella olen nauttinut, joskus ehkä liikaakin.

 

Veli Mäkinen

Mihin olet ehdolla?

Laitoksen johtoryhmään.

Mitä teet laitoksella?

Toimin tutkijatohtorina FDK-yksikössä.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

opettaja/tutkija (keskiryhmä)

Mihin pyrit vaikuttamaan laitoksen johtoryhmässä?

Edustan pätkätöissä toimivia tutkijoita. Pyrin vaikuttamaan siihen, että virkojen kohdennuksessa ja täyttämisessä otetaan opetustarpeiden lisäksi huomioon laitoksella harjoitettavan tutkimuksen vahvuusalueet. Periaatteena, että pätevin hakija pitäisi valita, katsomatta viran alaa pilkuntarkasti; yhdellä alalla pätevä tutkija/opettaja pystyy kyllä suuntautumaan tarvittaessa läheiselle alalle. Lisäksi alalta toiselle siirtyminen tuo usein mukanaan uusia näkemyksiä, joten tämän kaltaista toimintaa tulisi rohkaista.  

Toinen vielä vaikeampi ongelma on laitoksen perusrahoituksen riittämättömyys uusien virkojen perustamiseen. Laitoksella on kasvava määrä erittäin tuottavia ja kyvykkäitä post-doc tutkijoita, jotka ovat vaarassa siirtyä muualle epävarmojen tulevaisuuden näkymien vuoksi. Haluaisinkin herätellä keskustelua, josko jo vuosia korkealla tasolla pysyneen täydentävän rahoituksen turvin uskallettaisiin ottaa "toistaiseksi"-sana käyttöön työsuhteissa. Aivovuodon estämisen lisäksi, asian psykologinen vaikutus saattaisi nostaa tuottavuutta ja etenkin pitkäjänteisyyttä, ja pitkällä tähtäimellä näin tuottaa lisää täydentävää rahoitusta.     

 

Sini Ruohomaa

Mihin olet ehdolla?

Laitoksen johtoryhmään Veli Mäkisen varajäseneksi.

Mitä teet laitoksella?

Olen tutkijakoulutettavana HajaTilin Cinco-ryhmässä, HeCSE-tutkijakoulussa. Olen aina ollut kiinnostunut opiskelu- ja työympäristöstäni laajemminkin, joten jatko-opintoihini liittyvän tutkimuksen ohella olen resursoinut jonkin verran aikaa erilaisiin opetukseen ja opintojen ohjaukseen liittyviin työryhmiin.

Missä kiintiössä olet ehdolla?

Opetus- ja tutkimushenkilökunnassa, varajäseneksi.

Mihin pyrit vaikuttamaan laitoksen johtoryhmässä?

Kiinnostuin johtoryhmätyöstä viime strategiapäivien "mitä on tapahtunut strategiapäivillä kirjatuille kehitysehdotuksille vuosien aikana?" -ryhmässä. Haluaisin varmistaa, etteivät arvokkaat kehitysehdotukset unohdu rutiiniasioiden kiireessä, ja toimia yhteyshenkilönä työryhmiin joissa toimin.

Sanna Kettunen