|
Linkki ei toimi... onko Internet rikki?Olet saanut ystävältäsi, asiantuntijalta tai hakupalvelusta URL:osoitteen ja innosta pihisten kirjoitat sen selaimeesi. Kone raksuttaa hetken aikaa ja ruudulle ilmestyy teksti File Not Found. The requested URL ... was not found on this server. (Tai jotain sinnepäin, palvelimesta riippuen.) Mikä avuksi? Onko Internet mennyt rikki? Palvelinten kaatumisiin tai muihin teknisiin ongelmiin, ei kannata tässä puuttua. Niistä selviää useimmiten yrittämällä jonkin ajan kuluttua uudelleen. Mikäli palvelimeen saadaan kuitenkin yhteys, mutta tiedostoa ei löydy, tarvitaan hieman yksinkertaista käytännön salapoliisityötä, jolla haetun tiedon todellinen sijainti saattaa selvitä.Ensimmäinen askel on tarkistaa URL-osoite kirjoitusvirheiden varalta. Omat virheet on helppo tarkistaa vertaamalla, mutta entä jos URL:n antanut kaveri tai sivun tehnyt henkilö on kirjoittanut osoitteen väärin. Jos osoitteen nimi on edes lähes selkokielinen, kannattaa tarkistaa onko siinä mahdollisia kirjoitusvirheitä. Seuraavaksi kannattaa lähteä tutkimaan URL:n hakemistopolkua alimmalta tasolta ylöspäin. Aluksi poistetaan URL:stä viimeinen osa, eli html-tiedoston nimi. Näin päästään mahdollisesti tutkimaan hakemistoa, jossa tiedosto sijaitsee. Esimerkiksi http://www.cs.helsinki.fi/~block/TiKi/no_onkos_tullut_joulu.html voidaan korvata osoitteella http://www.cs.helsinki.fi/~block/TiKi/ ja aloittaa joululauluaiheisten sivujen etsimisen selaamalla ko. hakemistosta.Mikäli tällä menetelmällä ei saada esille uutta sivua, poistetaan osoitteesta viimeinen alihakemisto. Tällä tavoin edetään ylintä hakemistotasoa kohti kunnes jäljellä on pelkkä palvelimen osoite, jolloin viimeistään selviää löytyykö kyseiseltä palvelimelta asiaan liittyvää tietoa.
Vielä yksi esimerkki elävästä elämästä (täysin vaaraton, voitte kokeilla tätä kotona): Tiedonhaku-aiheista TiKi-tutkielmaani html:ksi muuntaessani vanha lähdeviitelinkki http://www.win.tue.nl/win/cs/is/debra/cursus/retrieval.html ei toiminutkaan, joten minun oli etsittävä Paul DeBran tekstille uusi osoite. Pelkästään retrieval.html:n poistaminen antoi minulle sivun, jolta löytyi linkki kyseisen kurssin tekstiin. Lopullinen tiedosto löytyi vielä yhden linkin päästä: http://wwwis.win.tue.nl/~debra/cursus/static/retrieval.html.Kannattaa myös muistaa, että tämä tekniikka ei rajoitu niihin tapauksiin, joissa linkin osoittamaa sivua ei löydy. Palvelusta voi löytyä muutakin hyödyllistä tietoa vaikka sivuille ei linkkejä suoraan olisikaan. Selaaminen ei aina ole riittävä tiedonhakustrategia. Erityisen hyödyllinen tämä "eliminointitekniikka" on silloin kun hakuohjelman tulossivulta saavutaan jonkin isomman kokonaisuuden sisäsivulle, mutta sivuston kirjoittaja ei ole tarjonnut paluu-linkkiä ylemmälle tasolle.
Hakusanojen valinta Copyright © 1997, Henri Block - Henri.Block@cs.helsinki.fi Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos Palautetta sivuista voi antaa sähköpostitse. Viimeisin päivitys: 6. elokuuta 1997 |