TiKi-tiedonhakusivut


* Pääsivu
* Hakemisto
 
* Käytännön tie-
donhaun perusteet

 
Tiedonhaku kirjastosta
* Laitoksen kirjasto
* Muut kirjastot
 
Tiedonhaku verkosta
* Hakupalvelut
* Hakusanojen valinta
* Linkki ei toimikaan...
* Muut dokumentti-
tyypit

* Luotettavuus ja "luotettavuus"

Hakupalvelut

Mitä haet?

Sähköpostiosoitteiden hakemiseen löytyy verkosta useita tapoja. Eemeli sisältää vain kotimaisia osoitteita, joita osoitteen omistajat ovat itse tietokantaan ilmoittaneet. AltaVista Busines Card Directory (ABCD) sen sijaan yhdistää Internetin tärkeimpien sähköpostihakupalveluiden (Four11, WhoWhere, Infospace) tietokannat ja suorittaa haun niihin. Tulokset esitetään yhdellä yhteisellä sivulla.

Uutisryhmiin lähetettyjä artikkeleita ja niiden lähettäjiä voidaan etsiä esimerkiksi DejaNews -palvelun avulla tai valitsemalla AltaVistan etsintäkohteeksi uutisryhmät. Monet muutkin alla esitellyistä hakuohjelmista tarjoavat mahdollisuuden etsiä tietoa uutisryhmistä.

WWW-sivuja etsittäessä jaetaan hakumenetelmät hierarkisiin hakemistoihin ja hakuohjelmiin (-robotteihin, -koneisiin tai miksi niiitä nyt halutaankaan kutsua). Lisäksi hakupalvelut voidaan jakaa yleisiin ja johonkin tiettyyn alaan erikoistuneisiin. Tieteellisen kirjoittamisen kurssia varten kannattaa ensin kokeilla tietojenkäsittelytieteen indeksejä ja hakuohjelmia, ja vasta sitten heittäytyä yleisluontoisten hakupalveluiden armoille.

WWW-hakupalvelut

Hierarkiset hakemistot

Hierarkisessa hakemistossa sivujen osoitteet on järjestetty hierarkiseen, useimmiten puumaiseen rakenteeseen. Hakemistojen suurin etu on käyttäjälle tarjottujen linkkien laatu. Sivujen valinnan suorittaa koneen sijasta ihminen, joten voidaan olettaa, että sivut esitetään hierarkian siinä osassa, johon ne kuuluvatkin, eikä ylimääräisiä, asiaankuulumattomia sivuja eksy sekaan. Hyväksi havaittuja hierarkisia hakemistoja ovat muiden muassa Yahoo!, Infoseek sekä Magellan, jonka erikoisuutena on WWW-paikkojen arvostelut. Kaikki kolme tarjoavat selaamisen avuksi hakuohjelman omaan hierarkiaansa. Kaksi viimeksi mainittua sisältävät hakuohjelmien tapaan myös suuren järjestämättömän tietokannan hakuja varten.

Hakuohjelmat

Hakuohjelmien käyttö perustuu tietokantoihin tehtäviin hakuihin. Näitä tietokantoja kokoavat erilaiset ohjelmat, jotka kulkevat sivulta toiselle linkkejä keräten ja lisäävät uudet sivut tietokantoihin indeksoiden eri sanojen esiintymiset sivuilla. Osa ohjelmista huomioi vain tietyn määrän sanoja sivun alusta, osa taas kaikki sivulla esiintyvät sanat. Hakuohjelmien etu hakemistoihin nähden on niiden kyselyn tuloksena palauttamien sivujen selvästi suurempi lukumäärä. Ikävä kyllä suuri osa hakuohjelmien palauttamista linkeistä on täysin turhia ja haetun asian kannalta irrelevantteja, joskin hakusanojen harkittu valinta vähentää turhien linkkien määrää.

Hyviä hakuohjelmia ovat muiden muassa AltaVista (lisäehtokysely), Lycos, Infoseek ja Excite. Kotimainen Kolumbus Kompassi yhdistää verkon tärkeimpien koti- ja ulkomaisten hakuohjelmien haut ja näyttää tulokset yhdellä sivulla. Haut suoritetaan toisistaan riippumatta ja yhtäaikaa, joten yhden hakuohjelman toimimattomuus ei juurikaan hidasta tulosten saamista. Erilaisen lähtökohdan tiedonhakuun tarjoaa Ask Jeeves -palvelu, joka tulkitsee käyttäjän (englanniksi) syöttämän selkokielisen kysymyksen ja tarjoaa joukkoa sitä mahdollisimman hyvin vastaavia uusia kysymyksiä, joihin on valmiiksi etsitty parhaan vastauksen antava sivu verkosta. Palvelu tekee myös tulkitun kysymyksen mukaisen haun verkon tärkeimmillä hakuohjelmilla.

Lisää teoriapainotteista asiaa hierarkisista hakemistoista ja hakuohjelmista voit lukea artikkelista WWW ja tiedonhaku.

Aiheenmukaiset hakupalvelut

Tarkoin rajatusta aihepiiristä (esim. tietojenkäsittelytiede, ohjelmointi) tietoa hakiessa on yleensä viisaampaa ensin tutustua joihinkin tämän aiheen hakemistoihin ja hakupalveluihin. Useat yliopistot (katso esim. Yahoon lista maailman yliopistoista ) ylläpitävät tutkimusalojensa lähdeviiteluetteloita. Hyvä lähtökohta on myös näiden sivujen osa aiheenmukaisia vihjeitä lähteiksi, jossa laitoksen henkilökunta suosittelee kelvollisiksi havaitsemiaan lähteitä.

Kokeilemisen arvoisia ovat myös Yahoon, Infoseekin tai Magellanin tietojenkäsittelytieteen alan hakemistot.

Hakemistojen pettäessä kannattaa kokeilla tieteellisiin artikkeleihin erikoistuneita hakupalveluita. Nämä palvelut tuovat sopivin hakusanoin esille artikkelin tiivistelmän ja joskus jopa koko artikkelin. Tuloksen jäädessä pelkkään tiivistelmään kannattaa kokeilla artikkelin otsikkoa yleisluontoisen hakuohjelman hakusanana.

Artikkeli- ja tiivistelmäarkistojen tietokantoja tutkivat mm. hakupalvelut

Lisävihjeitä löydät kirjastojen tietopalvelusivuilta.

<- Muut kirjastot
-> Millaiset hakusanat tuottavat parhaan tuloksen?


Copyright © 1997, Henri Block - Henri.Block@cs.helsinki.fi
Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos
Palautetta sivuista voi antaa sähköpostitse.
Viimeisin päivitys: 31. lokakuuta 1997