Uusia otsikkoja näissä uutisissa 13.2.2004 (N:o 2/2004)

TKTL:n Atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään muutaman viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto


Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Uusia sovelluksia CS Linuxissa

uudet sovellukset CS Linuxiin on asennettu muutamia uusia sovelluksia:
  • Eclipse on monipuolinen ohjelmankehitysympäristö. Eclipse on asennettu paikalliselle levylle, jos levytilaa on riittävästi. Eclipse käynnistyy komennolla eclipse.

  • VNC-asiakas ja -palvelinohjelma (Virtual Network Computing) päivitettiin uuteen beta-versioon 4.0, ja ne toiminevat nyt selvästi paremmin. Edistyneille käyttäjille tarkoitettu VNC mahdollistaa tietokoneiden graafisen etäkäytön monipuolisemmin kuin X11-ikkunointi. VNC:llä voi esimerkiksi etäkäyttää ristiin Windows- ja Linux-järjestelmiä, jättää X-istunnon taustalle ja avata sen myöhemmin tai avata etänä toisen tietokoneen koko näytön.

    Tarvittavat komennot Linuxissa ovat vncserver ja vncviewer (katso manuaalisivut). Vncserver käynnistää taustalle Xvnc-istunnon ja web-palvelimen, jonka kautta pääsee verkosta Java-sovelmalla käsiksi tähän istuntoon. Komento x0vncserver puolestaan käynnistää VNC-palvelimen, jonka kautta pääsee käsiksi nykyiseen X-istuntoon. VNC:llä voi saada aikaan tietoturvaongelmia, joten valitse hyvät salasanat äläkä unohda VNC-palvelimia päälle!

  • Mplayer on mediasoitin, joka tukee suurta määrää videoiden tallennus- ja pakkausmuotoja. Käytännössä toiminta on kiinni ohjelman käytettävissä olevista koodekeista eli purkumenetelmistä. Mplayer käynnistyy komennolla mplayer.

    Muita hyviä mediasoittimia Linuxissa ovat Xine (DVD:t), Realplayer (verkkovideot) ja XMMS (äänitiedostot).
Linkkejä:

ITEM NEW!   Säilytä omat verkkosivut henkilökohtaisina!

yhdistyssivu Atk-uutiset muistuttaa käyttäjiä siitä, että henkilökohtaisten verkkosivujen käyttö yhdistys- tai yritystoiminnan välineenä on yliopiston käyttösääntöjen mukaan kielletty. Muutamille käyttäjille on jouduttu antamaan huomautuksia, koska verkkosivuilla on pidetty muun muassa yhdistysten virallisia sivuja tai kaupalliseen toimintaan kytkeytyneitä "harrastusportaaleja". (Kuvan verkkosivu ei liity tähän uutiseen.)

Yliopiston tietojärjestelmien ja tietoverkkojen käytön sääntöjen kohdat V.1 ja VI.1 rajaavat sallitun käytön yliopiston opetukseen, opiskeluun ja hallintoon sekä niiden lisäksi vähäisessä määrin henkilökohtaiseen, ei-kaupalliseen käyttöön. Käytön luokittelu vähäiseksi riippuu olosuhteista; sen määrittelee tarvittaessa tietotekniikkapäällikkö. Siinä missä oman harrastuksen esittely voi olla vähäisessä määrin sallittu, toisen organisaation virallisten sivujen pito on selvästi kielletty.

Käyttörajoitukset perustuvat siihen, että yliopisto ei voi valikoidusti tukea toisia organisaatioita. Valtiolla on siihen tarkoitukseen muut tukikanavat. Ylimääräinen käyttö myös kuluttaa resursseja: vaikka oma käyttö tuntuisi vähäiseltä, lähes 5000 käyttäjän yhteenlaskettu vähäinenkin käyttö on paljon.

Linkkejä:
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Skannerityöasemaan uusi Photoshop

Salin B437 skannerityöasemaan asennetaan pian kuvankäsittelyohjelma Photoshopin uusin versio CS. Myös ohjelman käyttöohje tulee olemaan saatavilla.

Skannerityöasemaan on koottu muutamia grafiikkaan liittyviä ammattitason Windows-sovelluksia, kuten Adobe Acrobat, Photoshop ja Pagemaker. Tarkista verkkosivulta skannerityöaseman tarkka kokoonpano. Linuxissa vastaavia sovelluksia on jokaisessa työasemassa: grafiikan työstämiseen suosittelemme Gimpiä, Imagemagickia (komento display) tai Openofficea. Postscript-tiedostot voi muuntaa PDF:ksi komennolla ps2pdf.

ITEM   Web-välimuistipalvelun suorituskyky kasvaa

Web-välimuistipalvelimen laitteisto uusitaan. Uuteen laitteistoon kuuluvat muun muassa Intel Pentium 4 2.67 MHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia sekä Hyperthread-tekniikka, joka tehostaa useiden prosessien yhteisen suorittimen käyttöä. TKTL:n tietokoneiden tuetuissa verkkoselaimissa web-välimuistin käyttö on valmiiksi päällä.

Linkkejä:

ITEM   Linuxin verkkoselaimia päivitetään

Mozilla- ja Galeon-verkkoselaimet päivitetään CS Linuxissa. Mozillan uusin vakaa versio sisältää lukuisia tietoturvaparannuksia ja uusia, hyödyllisiä ominaisuuksia. Mozillan ja Galeonin päivitys on tosin viivästynyt niiden kokoonpanon hallinnan vaikeuden vuoksi.

Linkkejä:
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!  KDE-käyttöympäristön päivitys edessä

KDE KDE (K Desktop Environment) on CS Linuxin graafinen oletuskäyttöympäristö [kuva]. Atk-ylläpito testaa parhaillaan KDE:n uusinta versiota 3.2, joka vaikuttaa nykyistä 3.0.5a:ta nopeammalta ja toimivammalta. KDE:n mukana päivittyvät muun muassa Kmail-sähköpostiohjelma ja Konqueror-selain.

Peruskäyttäjille KDE:n päivitys ei aiheuttane ongelmia. Sen sijaan asetusten hallinta on työlästä: jos käyttäjä on itse muokannut KDE:n ulkoasu- tai muita asetuksia, muutokset todennäköisesti joutuu tekemään uudelleen, koska useiden asetustiedostojen rakenne on muuttunut.

KDE:n monikielituki pyritään ottamaan käyttöön, jolloin käyttöympäristöä voi halutessaan käyttää esimerkiksi suomen- tai ruotsinkielisenä. Oletuskielivalinta on TKTL:lla yhdenmukaisuuden vuoksi aina englanti. Katso alustavat kuvat suomenkielisestä KDE 3.2:n työpöydästä: pieni kuva, iso kuva.

Linkkejä:

ITEM NEW!  Fs-levypalvelin ehkä hajautetaan

fs TKTL:n verkkoympäristön tärkein yksittäinen osa, fs-levypalvelin uusittaneen jo ennen Kumpulaan muuttoa. Fs:n levytila on lähes täynnä, ja palvelinta vaivaavat suorituskykyongelmat. Fs:lla sijaitsevat kaikkien käyttäjien jaetut kotihakemistot, web-palvelimen tiedot sekä paljon muuta hallinnollista tietoa.

Nykyisellä fs:llä on kaksi Intel Pentium III 1 GHz -suoritinta, tehokas, lähes 1 TB SCSI-levyjärjestelmä (viereisessä kuvassa) ja 1 Gbit/s ethernet-verkkosovitin. Silti fs on arki-iltapäivisin niin kuormitettu, että työasemien käyttö hidastuu selvästi. Linuxin 2.4-sarjan ytimen, ext3-tiedostojärjestelmän ja Linuxin ytimen raid-ohjaimen parametrien säätäminen eivät ole myöskään auttaneet hitauteen.

Fs:ää kehitettäneen siten, että yhden ison palvelimen sijasta hankitaan monta pientä palvelinta. Tavoitteena on hajauttaa yli 500 asiakaskoneen aiheuttama kuorma usealle palvelimelle. Hajautus tosin tuottaa uuden haasteen: vikaantuvia komponentteja on entistä enemmän. Miten kaikki teknisesti toimisi, on vasta suunnittelupöydällä.

Linkkejä:

ITEM   Kumpulaan muuton suunnittelu etenee

Exactum Tietojenkäsittelytieteen laitos muuttaa Kumpulan kampukselle uuteen Exactum-laitosrakennukseen kesällä 2004. Viereisessä kuvassa on Exactumin rakennustyömaa marraskuussa 2003. Muutto on suuri haaste TKTL:n atk-palveluille, mutta se sisältää myös mahdollisuuden kehitykseen ja palvelujen rakentamiseen uudelta pohjalta.
  • Exactumiin rakennettaneen 802.11a-tekniikan mukainen langaton lähiverkko, jonka teoreettinen maksimikaista on 54 Mbit/s. Verkkoon tullee kymmeniä tukiasemia, joilla katetaan kaikki TKTL:n tilat. Tietotekniikkaosasto rakentanee Exactumiin erillisen langattoman lähiverkon Hupnet-verkon osaksi. Langattomat lähiverkot rakennetaan mahdollisuuksien mukaan siten, että verkkovierailu olisi mahdollista.

    Valinta 802.11a- ja 802.11g-tekniikoiden välillä ei ollut helppo. Nämä verkkotekniikat ovat keskenään yhteensopimattomia, ja molempien enimmäiskaista on 54 Mbit/s. 802.11g olisi yhteensopiva nykyisin käytettävien 802.11b-laitteiden kanssa, mutta 801.11a-verkossa vanhat laitteet eivät toimi. Seuraavat tekijät tukevat kuitenkin 802.11a:n käyttöä:
    • A-standardi käyttää eri taajuusaluetta, jossa on vähemmän häiriölähteitä. Esimerkiksi yleistyvät bluetooth-laitteet saattavat häiritä G-standardin taajuusaluetta. Tietoverkko on välttämätön päivittäinen työkalu, ja A-standardin käyttö on merkittävä askel kohti luotettavampaa työskentely-ympäristöä.
    • A-standardin lyhyempi kantomatka helpottaa verkon rajaamista rakennuksen sisälle, vaikkakin tukiasemia tarvitaan lukumäärällisesti enemmän. Verkon parempi rajaaminen sekä edistää tietoturvaa että vähentää muille aiheutuvaa häiriötä.
    • A-standardin mukaiset laitteet yleistyvät. Useimmat uudet kannettavat tietokoneet, joissa on sisäänrakennettu langaton verkkosovitin, perustuvat Intelin Centrino-tekniikkaan. Centrino tukee A- ja B-standardeja (tai pelkkää B:tä) mutta ei G:tä.
    • Myös yliopiston Tietotekniikkaosasto kannattaa uusien verkkojen rakentamista A-tekniikalla.
    Muiden tekniikoiden mukaisten laitteiden omistajien ei kannata hermostua, koska heillekin rakennetaan mahdollisuus käyttää verkkoa tietyillä alueilla.

  • Tietoliikennerunkoverkko rakennettaneen ethernet-kytkimillä ja 1 Gbit/s kuituethernet-linkeillä. Runkolinkkejä ja -kytkimiä kahdennettaneen siten, että normaalisti voidaan hyödyntää molempien linkkien kaista ja vikatilanteessa linkit toimivat toisistaan riippumatta. Mahdollisesti gigabitin ethernet-lähiverkkoliitännät saadaan yksittäisille työasemille saakka cat6-tasoisella parikaapelilla. Exactumiin asennetaan rakennusvaiheessa tietoliikennekaapeleita yhteensä suuruusluokkaa sata kilometriä.

  • Exactumiin ostettaneen merkittävä määrä uusia työasemia, jolloin kaikkia vanhimpia työasemia ja varsinkaan putkinäyttöjä ei tarvitse muuttaa. Uusille työasemille saadaan myös uudet, hienot pöydät [kuvia Exactumin huonekaluista, kuvat: Pekka Niklander]. TKTL:n yli 500:n työaseman muutto on joka tapauksessa työlästä. Uutta langatonta verkkoa varten tarvitaan myös huomattava määrä uusia wlan-laitteita.

  • Exactumin pohjakerrokseen sijoitettava uusi palvelinhuone on sisustukseltaan jo suunniteltu. Palvelinhuoneeseen tulee muun muassa muokattavia hyllyjä ja räkkejä, korotettu lattia sekä keskitetysti varmistettu sähkönsyöttö. Palvelinhuone toimii myös TKTL:n tietoliikenneverkon keskuksena.

  • Kaikkiin opetustiloihin saataneen kiinteä dataprojektori ja auditorioon kaksi kiinteää dataprojektoria. Nykyinen projektorien kantaminen ja kärryissä siirtely siis loppunee muuton jälkeen.

  • Kumpulan kampuksen tietotekniikkapalvelujen järjestäminen kokonaisuutena saattaa johtaa hallinnollisiin muutoksiin. Nykytilanteessa Tietojenkäsittelytieteen laitos tarjoaa enemmän omia atk-palveluja kuin Tietotekniikkaosaston Kumpulan kampusyksikkö.


ITEM   Kertakäyttösalasanat parantaisivat tietoturvaa

salasana Kertakäyttösalasanojen käytön mahdollisuutta kehitetään TKTL:lla. Kertakäyttöinen salasana olisi tarpeellinen, kun atk-järjestelmää käytetään etänä epäluotettavasta asiakaslaitteesta tai tietoliikenneverkosta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi missä tahansa nettikahvilassa tai kirjastossa, lähellä tai kaukana.

Kun atk-järjestelmään kirjaudutaan etänä, käyttäjätunnus ja salasana kirjoitetaan asiakaslaitteelle selväkielisenä, vaikka verkkoyhteys olisi suojattu (esimerkiksi SSH tai HTTPS). Jos asiakaslaitteen tietoturvataso on heikko, siihen saattaa olla tarttunut salasanoja vakoileva verkkomato [esimerkki] tai muu haittaohjelma [esimerkki]. Myös epäluotettava ylläpitäjä on voinut asentaa salasanoja vakoilevan ohjelman [esimerkki] tai lisälaitteen [esimerkki]. Näin yliopiston käyttäjätunnukseen liittyvä salasana saattaa jäädä kolmannen osapuolen tietoon ja yliopiston tietojärjestelmä altistua murrettavaksi.

Kertakäyttösalasana olisi huoleton: kun yksi salasana on kerran kirjoitettu tietokoneelle, kyseinen salasana on sen jälkeen hyödytön. Tarkoitus ei ole luopua kuuden kuukauden välein vaihdettavista normaaleista salasanoista vaan tarjota kertakäyttöiset salasanat vaihtoehdoksi matkailua harrastaville, tietoturvaa arvostaville käyttäjille.

Linkkejä:

ITEM   DVD-levyille kirjoittaminen

DVD-levyjen polttolaitteen hankintaa suunnitellaan. Kirjoitettavat DVD-levyt sopisivat moneen tarkoitukseen paljon paremmin kuin CD-R-levyt, koska DVD-levyjen kapasiteetti on moninkertainen. Markkinoilla on kuitenkin useita kilpailevia tekniikoita, joten hankinta ei ole suoraviivainen.

ITEM  Windows-sovellukset käyttöön Linuxin kautta terminaalipalvelulla

Windows 2000:n etäkäyttö Terminal Servicen avulla saattaa tulevaisuudessa korvata pääosan henkilökunnan Windows-työasemista. Windows 2000 Terminal Servicen käyttömahdollisuutta tutkitaan parhaillaan, ja vapaasti saatava Rdesktop-asiakasohjelma Linuxille näyttää lupaavalta. Suomalaisen merkistön käyttö aiheuttaa kuitenkin ongelmia.

Tulevaisuudessa Windows-sovelluksia voitaneen etäkäyttää Linuxin kautta eikä erillisiä työasema-Windowseja enää tarvittaisi kuin ainoastaan Windowsin tehokäyttäjille. Kymmenien käyttäjien sovellusten samanaikaiseen ajamiseen tarvitaan kuitenkin erittäin tehokas ja huolellisesti suunniteltu Windows-sovelluspalvelin.

Muutamia hallinnon Windows-sovelluksia voidaan jo nyt käyttää Linuxissa Citrixin ICA-asiakasohjelmalla, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ICAClient/.

ITEM   Kannettavien Windowsien liittäminen TKTL-toimialueeseen

Kannettavien tietokoneiden Windowsit liitetään TKTL-toimialueeseen (engl. domain), jolloin niihin on mahdollista kirjautua kaikilla TKTL:n käyttäjätunnuksilla laitteen ollessa TKTL:n verkossa. Myös etäpäivitysjärjestelmään liittyminen edellyttää toimialueeseen kuulumista. Samalla Windowsin etäpäivitysjärjestelmää kehitetään siten, että se toimii paremmin kannettavissa tietokoneissa ja langattomassa lähiverkossa. Kiinteän verkon Windows-työasemat kuuluvat lähes poikkeuksetta TKTL-toimialueeseen.

ITEM   Oman kannettavan tietokoneen kytkeminen verkkoon

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tullaan tarjoamaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen sujuvaan kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Tällä hetkellä voi käyttää Tietotekniikkaosaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja Tietotekniikkaosastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan web-selaimella ja Tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksilla. Katso lisätietoja Hupnetista Tietotekniikkaosaston verkkosivuilta. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!   Uusi ydin kaatoi Linux-järjestelmän

musta näyttö Viime viikolla ajettiin CS Linux -päivitys 2.106, jonka testauksesta pääsivät läpi seuraavat ikävät ongelmat. Suurin ongelma oli Red Hatin Fedora-projektin toimittama ydin (engl. kernel) 2.4.22-1.2149, joka oli heidänkin testauksensa läpäissyt.

Kaikki mainitut ongelmat korjaantuvat, kun päivitys 2.107 on asennettu ja tietokone käynnistetty uudelleen sen jälkeen. Katso verkkosivulta lisätietoja CS Linux -päivityksistä.
  • Kahden suorittimen koneet, myös Hyperthread-tekniikalla varustetut työasemat, saattoivat kaatua öisin tehtäviin paikallisiin varmistuksiin. (Voit tarkistaa oman työasemasi suosittimen tyypin komennolla cat /proc/cpuinfo.)

    Viallinen ydin asennettiin torstai-iltana 5.2.2004 fs-levypalvelimelle ja www-palvelimelle, jotka ovat kahden suorittimen koneita. Tätä ylläpidollista käyttökatkoa ei olisi kannattanut järjestää, koska www kaatui heti seuraavana yönä ja fs sunnuntaiaamuna 8.2. Www.cs.helsinki.fi saatiin perjantaiaamuna nopeasti toimintaan. Ongelman selvitys alkoi heti, mutta viallinen ydin jäi fs:lle viikonlopuksi. Viikonloppupäivystystä ei ole, mutta onnekkaasti fs oli käytössä jo sunnuntai-iltapäivällä - ja ydin vaihdettu vanhaan.

    Fs:n kaatuminen aiheutti vaikeuksia lähes kaikkeen atk:n käyttöön Tietojenkäsittelytieteen laitoksella sunnuntaiaamuna. Tilannetta ei helpottanut samanaikainen katko Tietotekniikkaosaston nimipalvelussa. Ajankohtaiset katkotiedotteet voi aina tarkistaa keskusteluryhmästä hy.atk.katko.

  • Levykkeet eivät toimineet ollenkaan sen jälkeen, kun työasema oli käynnistetty uudella käyttöjärjestelmän ytimellä. Aiemmassa ytimessä levykeaseman ajuri oli kiinteänä. Nyt se oli moduulina, joka ei kuitenkaan tullut ladatuksi automaattisesti.

  • Xlockilla tai Xscreensaverilla lukitut istunnot eivät auenneet kirjastojen vaihtumisen vuoksi. Lukitun istunnon avaamista voi pyytää atk-ylläpidolta, tai koko istunnon voi tappaa näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+del. Ongelma ei koskenut KDE:n Lock Screen -toiminnetta.
Linkkejä:

ITEM NEW!   Windows-tulosteet katosivat

tyhjä tulostin 26.1.2004 todettiin, että Windowsista tulostus ps12-tulostimelle ei ollut toiminut pariin viikkoon. Ongelmaa ei oltu havaittu, koska samaan aikaan Linuxista tulostus toimi - ja Windowsistakin muille tulostimille.

Ongelma ilmeni siten, että tulostustyöt vain katosivat bittiavaruuteen ilman virheilmoituksia. Tämä katoaminen tapahtui Samba-palvelimella, joka välittää työt Linuxiin. Palvelimen käyttämä komentosarja uskoi välittäneensä työt onnistuneesti, mutta toisin kävi.

Töiden katoaminen jonosta voi olla normaalia vain, jos tulostin ei ole verkossa (esimerkiksi huollon vuoksi) tai jos työssä on yli 500 sivua. Näissäkin tilanteissa käyttäjä saa virheilmoituksen joko sähköpostitse tai näköhavaintona. Vähintäänkin kansilehden pitäisi aina tulostua, paitsi jos sama käyttäjä tulostaa alle minuutin välein. Toisinaan tulostimet syövät kansilehden jälkeisiä sivuja - tästä kerrotaan tarkemmin Atk-uutisten ikuisuusongelmissa.

Tulostukseen liittyvistä ongelmista pyydetään aktiivisesti ilmoittamaan atk-ylläpidolle, jotta viat voidaan korjata. Aktiivisille käyttäjille kuuluu kiitos tämänkin ongelman havaitsemisesta!

Linkkejä:

ITEM NEW!   Rajoituksia web-sähköpostissa

TKTL:n web-sähköpostin käyttöön liittyy rajoituksia, jotka on hyvä tietää:
  • Lähetettävän yksittäisen liitteen maksimikoko on 2 MB kiinteiden, teknisten rajoitusten vuoksi. Normaalisti TKTL:n postipalvelimen kautta voi välittää jopa 50 MB kokoisia liitteitä.
  • Tietyt erikoismerkit salasanassa saattavat estää web-sähköpostiin kirjautumisen joillakin verkkoselaimilla. Sinänsä erikoismerkkien (esimerkiksi !+@#<) käyttö salasanassa on suositeltavaa ja ongelmat harvinaisia.
Linkkejä:

ITEM  Seuraa levytilan käyttöäsi!

Levy täynnä TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito pyytää kaikkia käyttäjiä seuraamaan levytilan käyttöään koti- ja ryhmähakemistoissa ja siivoamaan tarpeettomia tiedostoja! Fs- ja group-levypalvelinten kapasiteetista on tällä hetkellä käytössä yli 90 prosenttia.

Katso verkkosivulta levytilan käyttöä koskevia tarkempia ohjeita ja vinkkejä!

Linkkejä:

ITEM  Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelin voi kaatua

Erityisesti Marjaniemi-luokan (D325) uusissa työasemissa on esiintynyt Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelimen kaatumisia. Ongelma ilmenee niin, että graafinen käyttöympäristö ei käynnisty. Ongelman tunnistaa siitä, että xfs-prosessi ei ole käynnissä. Tilanne korjaantuu käynnistämällä kyseinen työasema uudelleen tai pyytämällä atk-ylläpitoa käynnistämään kirjasinpalvelin.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!   New applications in CS Linux

new applications A couple of new applications have been installed into CS Linux:
  • Eclipse is a versatile IDE (Integrated Development Environment).

  • The VNC client and server (Virtual Network Computing) have been updated to a new beta version 4.0 and seem to work much better. VNC is a graphical, multi-platform remote desktop tool for advanced users. You need the commands vncserver, vncviewer and x0vncserver (see manual pages for more information). Make sure to choose strong password and don't forget running VNC servers.

  • Mplayer is a media player which supports lots of video storage and compression formats. However, not all codecs are installed by default. Other useful media players in Linux include Xine (DVDs), Realplayer (network broadcasts) and XMMS (audio files).
Links:

ITEM NEW!   Keep your own web pages personal!

association page The IT News would like to remind all users that it is not allowed to contribute one's web pages to any association or enterprise according to the rules for the use of University of Helsinki information systems and networks. We have had to to notify a few users about this because their own web pages had been the official web site of an association or connected to profitable enterprises.

According to the rules (sections V.1 and VI.1), users are restricted to using the computing facilities for legitimate academic purposes, and, to a lesser extent, for personal, non-commercial purposes. Exactly defining the lesser extent depends on the circumstances. When necessary, the IT manager defines it. While it may be allowable to present one's hobbies a bit, you certainly can't run other organizations official sites.

Links:

ITEM NEW!   A new version of Photoshop into the scanner workstation

The latest version CS of the image processing program Adobe Photoshop will be installed into the scanner workstation in B437 soon. See details on the scanner workstation setup on the web page.

ITEM NEW!  Upgrading KDE lies ahead

KDE KDE (K Desktop Environment) [picture] is the default graphical user environment in CS Linux. The IT support is testing the latest KDE version 3.2, which seems faster and more usable than the current version 3.0.5a. KDE includes the Kmail e-mail application and the Konqueror browser, among other software.

The KDE upgrade will probably be painless for the average user. However, due to changes in setup formats, any user-specific customizations will probably have to be done over after the upgrade.

If The KDE internationalization support is installed, too, users don't have to use the default English user interface. Take a look at preliminary pictures of KDE 3.2 in Finnish: small picture, large picture.

Links:

ITEM NEW!  The fs file server may be decentralized

fs The fs file server is the most important part of the CS Department's computing facilities. We are looking forward to upgrading the server before moving to Kumpula due to the shortage of disk space and excessive performance problems.

The current fs has two Intel Pentium III 1 GHz processors, a SCSI disk system of almost 1 TB (in the adjacent picture) and a 1 Gbit/s ethernet interface. Despite the heavy hardware, the server is so overloaded during afternoons that workstations are slowed down notably. Tuning the Linux 2.4 kernel, the ext3 file system or the Linux kernel raid controller have not improved the performance.

We are looking forward to perfecting the service by purchasing many smaller boxes instead of one large server. Thus, the load posed by over 500 client hosts would be divided among multiple servers. The decentralization brings a new, yet unresolved, challenge: coping with more components that can fail.

Links:

ITEM NEW!   The new Linux kernel crashed the Linux system

blank display The CS Linux upgrade 2.106 was run last week. It had multiple bugs that managed to pass the testing, the most severe of which was in the kernel 2.4.22-1.2149, supplied by the Red Hat's Fedora project. All mentioned issues are fixed, however, as soon as the upgrade 2.107 has been installed and the machine rebooted after that.
  • Multiprocerror hosts, even workstations with the Hyperthreading technology, would crash during nightly local backups.

    The broken kernel was installed into the fs file server and the www server (both multiprocessor hosts) on February 5th. Www crashed the following night and was recovered promptly in the morning. Fs didn't crash until early Sunday morning. It was recovered by the afternoon - luckily, because we don't have any weekend duties.

  • Floppy disks didn't work at all with the new kernel because the floppy drive module was not loaded automatically.

  • Sessions locked with Xlock or Xscreensaver wouldn't open because some changes in underlying libraries. You can ask us to open any locked sessions or kill the session the with the key combination ctrl+alt+del.


ITEM NEW!   Windows print jobs were lost

empty printer We found out on January 26th that all Windows print jobs to ps12 had been lost for a couple of weeks. Printing from Linux and printing to other printers worked at the same time. We would like to thank the active users that reported this problem.

The print jobs just vanished without any errors. This happened on the Samba printer server withing a custom script. The server though it had successfully printed all jobs but, apparently, that was not the case.

Print jobs can disappear from the queue in a couple of situations: if the printer is off-line (due to service, for example) or if the job has more that 500 pages. The first cover page of successive print jobs should always be printed, at least. Printers seem to eat later pages at times. This is due to the fact that applications tend to create postscript code which is incompatible with the printers.

Links:

ITEM NEW!   Restrictions on the use of the webmail

There are a couple of restrictions on the use of the CS Department's webmail:
  • You cannot send single attachments larger than 2 MB. The usual size limit for e-mail messages is 50 MB at the University of Helsinki.
  • Passwords with certain special characters might not work with certain web browsers. However, it's wise to have special characters (like !+@#<) in passwords.
Links:

ITEM   Watch your disk usage!

Disk full The computing facilities staff kindly ask all users to watch their disk usage and clean up any unnecessary files! The fs and group file servers are almost full at the moment.

Please note that only shared files and files that need to be backed up constantly should be stored on the file servers. We suggest moving, compressing or deleting other kinds of files.

ITEM  Moving to Kumpula

Exactum The Department of Computer Science will move to the Kumpula campus into the new Exactum building in the summer 2004. The moving is a challenge but also a chance for development to the computing facilities.
  • We will probably build a 802.11a compliant wireless local area network which has a maximum bandwidth of 54 Mbit/s. The decision between the 802.11a and 802.11g technologies has not been easy. 802.11g would be backwards compatible with all current 802.11b-compliant wlan devices. However, 802.11a has another frequency range which is more reliable and secure. Most new laptops with integrated wlan adapters support 802.11a.

  • The local area network backbone will have 1 Gbit/s fiber ethernet links. Switches and links will probably be paired so that the network is more fail-safe. Gigabit network connections could be brought to offices with cat6 ethernet cabling. The building will have around one hundred kilometers of data communications cables.

  • We will probably purchase a significant amount of new workstations so that we wouldn't have to move so many old workstations with CRT monitors. We'll have nice new tables for the computers, too [see some photos, photos: Pekka Niklander].

  • The new server room will be situated on the base floor. The server room will have adjustable racks and shelving, elevated floor and centralized uninterruptable power supply.

  • All teaching classroom will probably be equipped with a fixed data projector.

  • Some administrative changes may be expected due to the co-operation with the Kumpula campus unit of the IT Department.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi