Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Institutionen för datavetenskap
 

Årsberättelse 2006

Informationshantering

Utvinning från biodatabaser - Mining of biological databases (Biomine)

Tidsperiod: 3/2005-12/2007
Forskare: Hannu Toivonen, Petteri Sevon, Lauri Eronen, Petteri Hintsanen, Kimmo Kulovesi
Finansiering: Tekes, Jurilab, Biocomputing Platforms, GeneOS (övriga samarbetspartners: institutionen för medicinsk genetik vid HU, Karolinska institutet, Sverige, VTT bioteknik och CSC)

I projektet utvecklas metoder och verktyg för analys av offentliga biodatabaser (sekvenser, proteiner, interaktioner, artiklar o.s.v.). Med hjälp av dessa kan bioforskare utöka sitt material, finna dolda samband och analogier med offentliga databaser, samt inrikta sina resurser på de mest lovande objekten för fortsatt forskning. Det primära tillämpningsområdet är att utföra exaktare analys av kandidatgener som man funnit i genkartläggningar. Inom projektet har man studerat hur man kan representera biologisk data som ett nätverk, där noderna representerar olika begrepp (t.ex. gener, proteiner, vävnader, fenotyper, celldelar) och bågarna sambanden dem emellan (t.ex. sambandet mellan gener och biologiska processer, vilket har rapporterats i gendatabaser). I projektet har man utvecklat metoder för analys av sådana nätverk samt automatisk sökning och visualisering av sambanden mellan begreppen.

 

Användarkontext och -integritet - User context and privacy (Context)

Tidsperiod: 01/2003-07/2007
Forskare: Kari Laasonen, Mika Raento
Finansiering: HeCSE, HIIT/BRU, Finlands Akademi

Projektet undersöker karakterisering och analys av användarsituationer samt användningen av kontextinformation inom proaktiv databehandling. Forskningsteman inom projektet omfattar speciellt problematiken relaterad till integritetsskydd, algoritmer som analyserar kontextdata, samt programvaruteknik för kontextigenkännande tillämpningar. Projektet förverkligas i samarbete med användarerfarenhetsgruppen i enheten för tillämpad forskning vid HIIT Projektet producerade programvaran ContextPhone, som samlar, lagrar och förmedlar kontextdata i vanliga S60-mobiltelefoner. Den kan också automatisk annotera bilder tagna med en kameratelefon och flytta dem till t.ex. en webbsida. Med hjälp av programvaran har projektet studerat hur förmedlingen av kontextdata inverkar på användarens kommunikation, samt utvecklat metoder för att förädla användarens cellbaserade platsinformation till ett mera lättillgängligt format. ContextPhone-programvaran har använts som forskningsredskap vid bl.a. Berkeley, MIT och Konstindustriella högskolan.

 

Kollaborativa väglednings- och kunskapssystem - Collaborative Guidance and Knowledge Systems (CoGKS)

Tidsperiod: 08/2003-08/2007
Forskare: Jussi Piitulainen, Antoine Doucet, Helena Ahonen-Myka.
Finansiering: Ett samarbetsprojekt där de övriga medverkande är HU/språkteknologi, HU/institutionen för översättningsvetenskap, Tekniska högskolan/BIT, TH/SoberIT, TH/informationsteknik, VTT informationsteknik, Tekes, Wärtsilä, Fujitsu Services, Nokia Business Infrastructure, Pasanet/Lingsoft, Penningautomatföreningen, Citec

Projektet är en fortsättning på projektet 4M (Mobile and Multilingual Maintenance Man) där kunskapsstödsystem utvecklades för underhåll av maskinerier. Syftet med projektet CoGKS är att utveckla en plattform där underhållspersonal kan kommunicera fritt med stöd av 4M-systemet. Idén är att 4M-systemet "lyssnar" på samtalen så att det kan erbjuda lämplig vägledning för situationerna som diskuteras. Vår grupp ansvarar för dynamisk informationssökning på basen av nyckelord som plockas ur samtalet. I kärnan av 4M- och CoGKS-systemen finns en mängd ontologier där kunskapen om ämnet och kommunikationen finns lagrad. Automatiseringen av ontologibyggandet är ett av de centrala forskningsproblemen inom projektet. Under det gångna året har vår grupp koncentrerat sig på att utvinna mångsidig information ur stora samlingar av instruktionsdokument.