Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Institutionen för datavetenskap
 

Årsberättelse 2006

Distribuerade system och datakommunikation

Service Oriented Architecture in Multichannel e-Services (SOAMeS)

Tidsperiod: 05/2006-12/2007Forskare: Lea Kutvonen, Janne Metso, Toni Ruokolainen
Finansiering: Tekes, VTT, Elisa, Kesko, Metsäteho, TietoEnator

I framtiden kommer företagssystemen att erbjuda businesstjänster i Internet så att  näringslivet och administrationstjänster kan bilda nätverk som enkelt kan sätta ihop nya tjänstehelheter över företagsgränserna. Nätstrukturerna kommer att vara lätta att hantera, tjänsterna väl definierade, och de kommer skarvfritt att passa in i helheter. Professionella inom näringslivet och kännare av informationsteknik kommer att delta med sina respektive expertkunskaper i utvecklingen av nätmodeller och nya tjänster, med hjälp av gemensamma verktyg.  En mellanvara på hög nivå kommer att ansvara för att tjänsterna samarbetar skarvfritt, både vad gäller överföring av meddelanden och att innehållet finns i ett format som är begripligt för alla parter. Med mellanvara avses verktyg för hantering av tjänstehelheter och tjänster som tillämpas av företagens egna
datasystem eller tillförlitliga kontrahenter.

Med verktygen som finns i dag är det ännu en bit kvar till att förverkliga visionen, men det finns redan tecken på att leverantörerna av företagssystem och olika forskningsforum har plug-and-play-nätverk i sina visioner.  Man kan säga att EU:s sjunde ramprogram direkt beställer sådana lösningar. Dagens trend är tjänsteorienterade arkitekturer (service-oriented architecture, SOA), enligt vilka tjänster specificeras, produceras automatiskt, och hanteras enligt specifikationerna, d.v.s. enligt metadata.

Inom projektet SOAMeS (Service-oriented architecture for multi-channel
eServices), där Helsingfors universitet står för den vetenskapliga
ledningen och VTT för koordineringen, utforskar man möjligheterna med
tjänsteorienterade arkitekturer (SOA) inom företagstillämpningar samt
röner nya kunskaper om hur man i allmänhet och inom olika branscher kan
utnyttja lösningar som baseras på SOA.

Interoperability Research for Networked Enterprises Applications and Software (INTEROP NoE)

Tidsperiod: 11/2003-04/2007
Forskare: Lea Kutvonen, Janne Metso, Sini Ruohomaa, Toni Ruokolainen, Pirjo Moen
Finansiering: EU FP6

INTEROP NoE är ett spetsforskningsnätverk som stöds av EU, och som har som målsättning att förbättra forskningen och experternas mobilitet inom området för interoperabilitet mellan företagstillämpningar och –programvara. Ontologier, modellering och arkitekturer har specificerats som delområden. Vår insats i nätverkets arbete har koncentrerat sig till arkitekturer för distribuerade tillämpningar och kraven på nya tjänster. Under sina första verksamhetsår har nätverket åstadkommit några överblickar över forskningens tillstånd idag, gemensamma riktlinjer för forskningen samt arrangerat konferenser. Vi har deltagit aktivt i denna verksamhet bl.a. genom att koordinera vissa teman, med teman som rör förtroende, och genom att organisera workshopar.

Improving Internet Protocols on Wireless Links using Cross-layer Design (IIP Cross)

5/2005-4/2006
Forskare: Markku Kojo, Davide Astuti, Laila Daniel, Lauri Hyttinen, Ilpo Järvinen, Aki Nyrhinen
Finansiering: Tekes, Nokia forskningscentral, TeliaSonera Finland

Projektet studerar hur man kan förbättra prestanda hos transportprotokollen i Internet över mobila nät genom att använda ändamålsenligt samarbete mellan olika protokollager. Internetarkitekturen och –protokollen följer en ganska rigorös indelning av protokollfunktionerna på olika protokollager. Om samarbetet mellan protokollagren förbättras kan man erbjuda nya möjligheter för att förbättra transportprotokollens prestanda.

Projektet studerade hur TCP-protokollet beter sig vid nätverksskiften då användarens terminalanläggning rör sig och övergår till att använda en förbindelse med avsevärt annorlunda egenskaper. Projektet har studerat och utvecklat olika förbättringar till TCP-protokollet och dess algoritmer, t.ex. TCP Quick-Start-mekanismen med vilken man kan utvärdera den tillgängliga nätverkskapaciteten efter ett nätverksskifte.

Därtill har man studerat hur ett explicit meddelande från länklagret om att ett paket har försvunnit kan användas för att förbättra prestanda hos TCP-protokollet.

Resultaten kommer att kontribueras till standardiseringsteamen för Internetprotokoll (IETF). En del av arbetet har utförts i samarbete med forskningsenheten ICSI/ICIR (Berkeley).

 

Multiaccess Experimentations in Real Converging Networks (MERCoNe)

Period: 4/2006 - 12/2007
Forskare: Markku Kojo, Laila Daniel, Lauri Hyttinen, Ilpo Järvinen, Aki Nyrhinen
Finansiering: Tekes, Ericsson, Nethawk, Nokia forskningscentral, Segco Software, TeliaSonera Finland

Forskningskonsortiet MERCoNE består av tre forskningsenheter: institutionen för datavetenskap vid Helsingfors universitet, laboratoriet för programvaruteknik vid Tekniska högskolan och Statens tekniska forskningscentral. Även företagen som deltar i finansieringen av forskningen arbetar aktivt med forskning inom sina egna parallellprojekt. Syftet är att studera Internetprotokoll i heterogena nätverksmiljöer där många olika nätverkstekniker och Internetleverantörer finns till buds samtidigt. Mobila nätverk som använder trådlös teknik är särskilt intressanta.

Projektet utvecklar nya protokoll för skarvfri mobilitet i sådana heterogena miljöer och förbättringar till existerande protokoll, samt söker efter nya sätt att förbättra samarbetet mellan olika protokollager. Funktionen och effektiviteten hos protokollen och algoritmerna som utvecklats evalueras genom experiment i simulerade miljöer samt särskilt i verkliga nätverk. Resultaten kommer att kontribueras till standardiseringsteamen för Internetprotokoll (IETF).

Algorithms for Broadband Infrastructure (ABI)

Period: 4/2006-12/2006
Forskare: Kimmo Raatikainen, Jukka Manner, Teemu Huovila, Lauri Liuhto
Finansiering: Tekes, Nokia, Ericsson

ABI-projektet är ett av de strategiska projekten i Tekes' GIGA-program. Målsättningarna för projektet är att planera, analysera och modellera algoritmer för datakommunikationsnätverk, att utveckla nya algoritmer för att övervaka och analysera nätverk, att förverkliga och validera protokoll och modeller, samt internationell standardisering. Arbetet indelas i tre områden: trådlösa mesh-nätverk, overlay-nätverk, samt övervakning och mätning av nätverk. Projektet utförs i samarbete med VTT och datanätslaboratoriet på avdelningen för elektro- och telekommunikationsteknik vid Tekniska högskolan. Under år 2006 producerade gruppen vid universitetet en överblick över nuläget inom mesh-nätverk vad anbelangar hantering av mobilitet. Därtill började man planera och förverkliga två nya protokoll, hantering av mobilitet med mesh-nätverk och nätverksövervakning.

Web Services in Ad-Hoc and Mobile Infrastructure (WeSAHMI)

Period: 1/2006-12/2006
Forskare: Kimmo Raatikainen, Jukka Manner, Antti Hulkkonen
Finansiering: Tekes, Elisa, Finnair, Finnet, Nokia, Tietoenator, BookIT

Projektet studerar hur man gör reklam för webbtjänster och hur de kunde erbjudas till mobila användare. Tyngdpunkten ligger på att kombinera såkallade Web Services-tekniker och SIP-protokollet samt att planera arkitekturen, servrarna och datasäkerheten för det nödvändiga nätverket. Som exempel använder projektet tjänster som Finnair erbjuder sina kunder. Projektet hör till Tekes' VAMOS-program och forskningen sker i samarbete med Tammerfors tekniska högskola och Tekniska högskolan. Under 2006 har ett antal prototyper tillverkats inom projektet och teknologins funktionsduglighet har demonstrerats. För institutionen för datavetenskap ligger tyngdpunkten på att transportera SOAP-protokollmeddelanden med hjälp av SIP-protokollet.