Tapahtumat 2008
Tammikuu
1.1.
Algoritmisen data-analyysin huippuyksikkö Algodan aloitti toimintansa
Algodan (Algorithmic Data Analysis) on Suomen Akatemian kansallinen tutkimuksen huippuyksikkö 2008-2013. Huippuyksikössä kehitetään uusia laskennallisen data-analyysin käsitteitä, periaatteita ja algoritmeja sekä sovelletaan niitä käytännön tehtäviin. Yksikössä tehdään sekä tietojenkäsittelytieteen perustutkimusta että laajaa monitieteistä yhteistyötä. Huippuyksikköä johtaa professori Esko Ukkonen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta. Ukkonen on kombinatorisen hahmontunnistuksen alueen kansainvälisesti johtava kehittäjä. Yksikköön kuuluu noin 70 henkeä. Algodan jatkaa laitoksella kaudella 2002-2007 toimineen Datasta tietoon (From Data to Knowledge, FDK) -huippuyksikön työtä.
16.1.
Vierailuluento: "Query Suggestions".
Dr Evimaria Terzi, IBM Almaden Research Center, California, USA.
25.1.
FinnONTO-hankkeen visio ja tulokset
FinnONTO - Suomalaiset semanttisen webin ontologiat on Tekesin vuosina 2003-2007 toteuttama ja Fenix-ohjelmaan kuulunut laaja hanke, jonka tavoitteena oli kansallisen semanttisen webin sisältöinfrastruktuurin luominen Suomeen. Hankkeen päättyessä projektia johtanut Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmä SeCo järjesti FinnONTO-tulosten esittelytilaisuuden, jossa luotiin yhteenveto FinnONTO:n tuloksista ja demonstroitiin niitä.
26.1.
Jaakko Kangasharjun väitös
"XML Messaging for Mobile Devices".
30.1.
Tietotekniikka: Nyt!
"Tietoturvan käytännön haasteet". Lea Viljanen, LAV Security Oy.
Tietotekniikka: Nyt! on studia generalia -tyyppinen luentosarja, jossa kutsutut asiantuntijat pitävät esitelmiä tulevaisuuden tietotekniikkaan ja tietoyhteiskuntaan liittyvistä aiheista.
Helmikuu
1.2.
Ilkka Aution väitös
"Modeling Efficient Classification as a Process of Confidence Assessment and Delegation".
6.2.
Tietotekniikka: Nyt!
"Service science - palveluista tiedettä?". Jyrki Koskinen, IBM.
13.2.
Tietotekniikka: Nyt!
"R&D-dynamiikka uuden teknologian pk-yrityksessä: case Ekahau". Kari Vasko, Ekahau Oy.
20.2.
Tietotekniikka: Nyt!
"Tekijänoikeus: luovuuden kannustin vai tietoyhteiskunnan kehityksen jarru?". Arto Alaspää, Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry / IFPI-Finland.
Maaliskuu
3.3.
Semantic Web 2.0 -suurhanke käynnistyi
Suomessa käynnistettiin poikkeuksellisen laaja web-teknologian tutkimus- ja kehityshanke "Semantic Web 2.0 - älykkäät yhteisölliset palvelut" vuosille 2008-2010. Hankkeen ideana on webin kahden megatrendin, Web 2.0:n ja semanttisen webin teknologioiden yhdistäminen ja hyödyntäminen pilottisovelluksissa. Pääosa tutkimustyöstä tehdään hanketta johtavassa Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä (SeCo). Mukana tutkimusyhteistyössä on myös Tampereen yliopisto.
17.3.
Vierailuluento: "Computational Geometry Methods to Improve Efficiency and Safety in Air Traffic Management".
Professor Joseph Mitchell, Stony Brook University, New York, USA.
26.3.
Intian tiede- ja teknologiaministeri vieraili Kumpulassa
Intian tiede- ja teknnologiaministeri Mr. Kapil Sibal tutustui rehtori Ilkka Niiniluodon vieraana Helsingin yliopistoon ja kahteen tutkimuksen huippuyksikköön. Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITissä ministerin ohjelmaan kuului tutustuminen bioinformatiikan tutkimukseen, ContextPhone-alustaan ja uusiin hakukoneteknologioihin. Esittelijöinä toimivat tutkimusjohtaja Esko Ukkonen, professori Hannu Toivonen ja professori Petri Myllymäki
27.3.
Vierailuluento: "Information Geometry and Fast Supervised Learning".
Professor Richard Nock, Université des Antilles et de la Guyane, French Guiane.
Huhtikuu
8.4.
Niina Haimisen väitös
"Mining Sequiental Data - in Search of Segmental Structures". (Sekventiaalisen tiedon louhinta - segmenttirakenteita etsimässä.)
Toukokuu
6.5.
Vierailuluento: "Software Requirements in the 21st Century: Current Practice & Emerging Trends".
Professor Kalle Lyytinen, Case Western Reserve University, Ohio, USA.
16.5
Bioinformatiikan päivä Exactumissa
Bioinformatiikan seuran vuotuinen päätapahtuma, Bioinformatiikan päivä, järjestettiin tietojenkäsittelytieteen laitoksella perjantaina 16.5.2008. Päivän ohjelmaan sisältyi kolme kutsuttua esitelmää, vuoden 2007 väitöskirjapalkinnon julkistus sekä joukko lyhyempiä esityksiä.
Kesäkuu
2.6.
Vierailuluento: "Improving Performance and Usability of Web Search Engines".
Aristides Gionis, Yahoo! Research Barcelona, Spain.
5.6.
Vierailuluento: "Introduction to Graph Theory".
Professor Alain Bretto, University of Caen, France.
6.6.
Kaksi vierailuluentoa: "Algebraic Aspects of Graph Theory" ja "Hypergraphs and Image Compression".
Professor Alain Bretto, University of Caen, France.
9.6.
Petteri Kaskelle kansainvälinen tunnustus tutkimustyöstä
Tutkijatohtori Petteri Kaski, 31, sai kansainvälisesti arvostetun tunnustuksen. The Institute of Combinatorics and its Applications (ICA) myönsi vuoden 2007 Kirkman-mitalin Kaskelle hänen ansioistaan nuorena kombinatoriikantutkijana. Kombinatoriikka on matematiikan osa-alue, joka tutkii äärellisiä rakenteita ja näiden ominaisuuksien välisiä suhteita. Sen keskeisiä sovellusalueita ovat muun muassa tietoliikenne- ja tietotekniikka.
16.6.
Suuri Future Internet -tutkimusohjelma käynnistyi
Suomalaisessa tutkimusmaailmassa poikkeuksellisen suuri Future Internet -tutkimusohjelma käynnistyi 16.6. Korkeakoulujen ja yritysten yhteinen hanke pyrkii ratkaisemaan Internetin kasvuun liittyvät ongelmat ja nostamaan Suomessa tehtävän Internetin tutkimuksen maailman huipulle.
Heinäkuu
5.-12.7.
Kolme tekoälytutkijoiden konferenssia
Helsingin yliopistossa järjestettiin sarja kansainvälisiä tekoälytutkijoiden konferensseja. Yli viikon jatkuva konferenssisarja oli vuoden ylivoimaisesti merkittävin kansainvälinen koneoppimisen tapahtuma, ja siihen osallistui lähes 800 tutkijaa yliopistoista sekä liike-elämästä eri puolilta maailmaa.
Konferenssiryppään runkona olivat koneoppimiskokoukset ICML (International Conference on Machine Learning) ja COLT (The 21st Annual Conference on Learning Theory) sekä tekoälykokous UAI (The 24th Conference on Uncertainty in Artificial Intelligence). Lisäksi samassa yhteydessä pidettiin 12 pienempää kokousta ajankohtaisista teemoista.
Konferenssit järjesti Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos. Kovatasoisten kokousten saaminen Suomeen perustui laitoksen kansainvälisesti merkittävään asemaan koneoppimisen, tiedon louhinnan ja laskennallisen data-analyysin tutkimuksessa.
- 5.-9.7. ICML 2008 -konferenssi
Lisätietoja konferenssin kotisivuilta: http://icml2008.cs.helsinki.fi - 9.-12.7. COLT 2008 -konferenssi
Lisätietoja konferenssin kotisivuilta: http://colt2008.cs.helsinki.fi - 9.-12.7. UAI 2008 -konferenssi
Lisätietoja konferenssin kotisivuilta: http://uai2008.cs.helsinki.fi
29.7.
Vierailuluento: "Secure File-Sharing in the GNUnet Peer-to-Peer Framework".
Assistant Professor Christian Grothoff, University of Denver, Colorado, USA.
31.7.
Tutkintovaatimusten siirtymäajan päättyminen
Kaikki opiskelijat siirtyivät uusien tutkintovaatimusten piiriin. Siirtymistä edelsi valtaisa gradutulva, kun vanhat opiskelijat suorittivat tutkintonsa loppuun ennen uusien vaatimusten voimaanastumista. Yhteensä uusia maistereita valmistui laitokselta 205 kappaletta.
Elokuu
1.8.
Uuteen tutkintorakenteeseen ja erikoistumislinjoihin siirtyminen
Uudet syventävien opintojen erikoistumislinjat ovat algoritmit ja koneoppiminen, hajautetut järjestelmät ja tietoliikenne sekä ohjelmistojärjestelmät.
4.8.
Vierailuluento: "Using Collaborative Interest and Transition Models to Predict Visitor Locations in Museums".
Fabian Bohnert, Monash University, Melbourne, Australia.
18.8.
Vierailuluento: "Towards Semantic Search".
Dr. Ricardo Baeza-Yates, Head of Yahoo! Research (Barcelona and Santiago), Spain.
28.8.
Kevytkannettavat uusille tietojenkäsittelytieteen opiskelijoille
Uusille Helsingin yliopiston tietojenkäsittellytieteen pääaineopiskelijoille jaettiin kevytkannettavia eli niin sanottuja miniläppäreitä. Laitos antoi koneita käyttöön 154 opiskelijalle.
Syyskuu
5.9.
Vierailuluento: "Probabilistic Analysis of Gene Family Evolution - Gene Duplications and Sequence Evolution".
Dr. Lars Arvestad, KTH Computational Biology, Stockholm, Sweden.
12.9.
TerveSuomi-portaalin julkaisu
Kansaterveyslaitoksella valmistui alkuvuodesta 2009 sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella kansallinen terveysportaali, TerveSuomi.fi. TerveSuomi-järjestelmä tarjoaa kansalaisille haku- ja suosittelupalvelun verkossa olevaan tietoon terveyden edistämisestä. TerveSuomi-palvelun prototyypin on kehittänyt Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmä. Työ on osa FinnONTO-kehityshanketta.
25.9.
Kulttuurisammon prototyypin julkaisu
"Kulttuurisampo - suomalainen kulttuuri semanttisessa webissä" on prototyyppi muistiorganisaatioiden älykkäästä kansallisesta haku- ja selailupalvelusta ja yhteisestä julkaisualustasta. Kulttuurisammon pilottiversio sisältää noin 20 suomalaisen museon, kirjaston, arkiston ja muun organisaation kokoelmia sekä muita aineistoja. Järjestelmä on kehitetty Teknillisen korkeakoulun ja Helsingin yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä. Työ on osa FinnONTO-kehityshanketta.
Lokakuu
8.10.
Vierailuluento: "Ketterä testaus".
Tiina Kiuru, Reactor Innovations.
17.10.
Laitoksen avoimien ovien päivä ja alumnitapaaminen
Avoimien ovien päivän ohjelmassa oli muun muassa kiinnostavia puheenvuoroja, tutkimusyksiköiden ja -ryhmien esittäytymisiä sekä alumnitapaaminen.
29.10.
Vierailuluento: "Computer Vision in the Study of Art: New Rigorous Approaches to the Analysis of Paintings and Drawings".
Dr. David Stork, Ricoh Innovations & Standford University, California, USA.
30.10.
Vierailuluento: "100 Years of Data Mining Using Seriation and Matrix Reordering".
Dr. Innar Liiv, Tallinn University of Technology, Estonia.
Marraskuu
13.11.
Laitoksen nimittäminen yliopistokoulutuksen laatuyksiköksi
Korkeakoulujen arviointineuvosto (KKA) valitsit tietojenkäsittelytieteen laitoksen jo toisen kerran peräkkäin yliopistokoulutuksen laatuyksiköksi vuosille 2010-2012. Laitoksen nykyinen laatuyksikkökausi käsittää vuodet 2007-2009.
19.11.
Vierailuluento: "PeerWise".
Lecturer Paul Denny, University of Auckland, New Zealand.
21.11.
Jouni Korhosen väitös
"IP Mobility in Wireless Operator Networks".
28.11.
Jussi T. Lindgrenin väitös
"Learning Nonlinear Visual Processing from Natural Images".
Joulukuu
9.12.
Vierailuluento: "Contributions to Machine Learning by Means of Genetic Programming".
Dr. Sébastien Mahler, Université du Littoral Côte d'Opale, Calais, France.