Yliopiston etusivulle Suomeksi In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Vuosikertomus 2007

Älykkäät järjestelmät

Tulevaisuuden tietojärjestelmät sisältävät yhä enemmän adaptiivisia ja älykkäitä osia, ja suuntautumisvaihtoehdossa keskitytään tällaisten järjestelmien suunnittelun ja tutkimuksen laskennallisiin menetelmiin. Ala käsittää useita tietojenkäsittelytieteen alueita, kuten tekoälyn, laskennallisen älykkyyden, keinoelämän, heuristiset optimointialgoritmit ja älykkäät tiedonhakumenetelmät.

Älykkäiden järjestelmien opinto-ohjelma sisältää monia erikoiskursseja. Tyypillisesti nämä kurssit edellyttävät matemaattisia pohjatietoja, kykyä analyyttiseen ajatteluun sekä hyviä ohjelmoinnin ja ongelmanratkaisun taitoja. Älyllisen käyttäytymisen automatisoinnin opinnot ovat luonteeltaan usein myös poikkitieteellisiä. Alan kolmea peruskäsitettä (todennäköisyys, informaatio ja päätöksenteko) luotaavien menetelmäkurssien lisäksi sopivia kursseja löytyy soveltavien alojen kurssitarjonnasta (esim. robotiikka, hahmontunnistus ja tiedon louhinta) tai tekoälyä, data-analyysiä ja koneoppimista käsittelevistä johdantokursseista.

Älykkäiden järjestelmien tutkimus keskittyy mallintamisen ja oppimisen peruskysymyksiin ja niiden sovelluksiin eri aloilla insinööritieteistä sosiaali- ja lääketieteisiin. Suuri osa tutkimuksesta tehdään kahdessa Kumpulassa toimivassa tutkimusryhmässä: Complex Systems Computation Group -tutkimusryhmässä (CoSCo) tutkitaan mm. todennäköisyys- ja informaatioteoreettista mallintamista ja älykkäitä tiedonhakumenetelmiä, ja Neuroinformatics-tutkimusryhmässä tutkitaan mm. tilastollisten data-analyysimenetelmien soveltamista neurotieteissä. Näissä ryhmissä tehtyä tutkimusta on sovellettu esimerkiksi käyttäjäprofiloinnissa ja -personoinnissa, mukautuvissa oppimisympäristöissä, 2- ja 3-ulotteisten kuvasignaalien kohinanpoistossa ja analysoimisessa, aivojen näköjärjestelmän mallinnuksessa, langattomien verkkojen paikkasidonnaisissa palveluissa
ja seuraavan sukupolven hakukoneteknologioissa.

Yhteyshenkilö: professori Petri Myllymäki
Opetus: http://www.cs.helsinki.fi/alykkaat
Tutkimus: http://cosco.hiit.fi/ ja http://www.hiit.fi/neuroinf