Tapahtumat 2007
Tammikuu
12.1.
Vierailuluento: The Snowblower Problem.
Valentin Polishchuk, Department of Applied Mathematics & Statistics, Stony Brook University , New York
19.1.
Tietojenkäsittelytieteen laitoksen tutkimuskollokvio: Using models and metainformation.
Käynnistyneen kollokvion tavoite on tutustuttaa tktl:n henkilökuntaa eri puolilla laitosta tehtyyn tutkimukseen ja edistää verkostoitumista sekä keskustelua.
Helmikuu
28.2.
PROACT-tutkimusohjelman loppuraportti julkistettiin. Proaktiivisen tietotekniikan tutkitumusohjelmaa (2002-2005) rahoitti Suomen Akatemia, ja sitä koordinoin Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT.
Maaliskuu
2.3.
Antti Leinon väitös : On Toponymic Constructions as an Alternative to Naming Patterns in Describing Finnish Lake Names . Tietojenkäsittelytieteen laitoksella työskentelevä Antti Leino väitteli Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. Väitöskirjassa käytetään laskennallisia menetelmiä nimistöntutkimukseen.
16.3.
Tutkimuskollokvio: Trust
8.3.
Tutkimuskollokvio: Towards better Textual Information Access
30.3.
Vierailuluento: Elements of inference: polytopes and entropies . Professori Tommi Jaakkola, MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory
Huhtikuu
20.4.
T utkimuskollokvio : Processing audio-visual data
Toukokuu
21.5.
Helsingin kaupungin tiedepalkinto professori Esko Ukkoselle
Helsingin tiedepalkinto myönnetään merkittävästä helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä tieteellisestä työstä.
28.5.-1.6.
>Helsinki-Rutgers PhD Student Workshop on Spontaneous Networking
Kesäkouluun osallistui tietoliikenteen ja liikkuvan tietojenkäsittelyn alan jatko-opiskelijoita USA:sta, Japanista ja Suomesta. Kesäkoulun pääpuhuja oli kunniatohtoriksi toukokuussa promovoitu professori Randy Katz Berkeleyn yliopistosta Kaliforniasta.
28.5. -1.6.
Summer School on Algorithmic Data Analysis
Tktl:n ja Hecse-tutkijakoulun järjestämän SADA07-kesäkoulun teema, algoritminen data-analyysi, on klassista tietojenkäsittelytieteen perustutkimusta. Kuitenkin mukana oli puhujia mm. Googlelta ja Yahoolta, eli päivittäiseen elämään vaikuttavat sovellukset ovat hyvin lähellä.
29.5.
Mika Raennon väitös: Exploring Privacy for Ubiquitous Computing: Tools, Methods and Experiments
Kesäkuu
8.6.
Tutkimuskollokvio: Graphs and networks
9.6.
Teemu Roosin väitös: Statistical and Information-Theoretic Methods for Data Analysis
11.6.
Vierailuluento: Frequency-related mining of string databases . Johannes Fischer, Ludwig-Maximilians-Universität München, Institut für Informatik, Algorithmische Bioinformatik
12.6.
Lili Aunimon väitös: Methods for Answer Extraction in Textual Question Answering
16.6.
Pasi Sarolahden väitös: TCP Performance in Heterogeneous Wireless Networks
Elokuu
14.8.
Vierailuluento: Tree structured representation of music for music information retrieval . David Rizo Valero, University of Alicante , Department of Software and Computing Systems
28.8.
Ensimmäinen bioinformatiikan maisteri valmistui Helsingissä
Ensimmäinen opiskelija, jonka pääaineena on bioinformatiikka, valmistui Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun yhteisestä maisteriohjelmasta.
Syyskuu
12.9.
Vierailuluento: Schema mappings and data exchange
Phokion G. Kolaitis
Lokakuu
9.10.
CICERO-HIIT -tutkijapäivä: Oppimisen tilat ja teknologiat
CICERO Learning on Helsingin yliopiston koordinoima suomalaisten yliopistojen oppimista ja osaamista tutkivien monitieteisten tutkimusryhmien verkosto.
12.10.
Vierailuluento: Tracking targets using sensor networks under energy constraints. Professori Bijendra Jain (Indian Institute of Technology Delhi, India)
19.10.
Tietojenkäsittelytieteen laitos 40 vuotta
40-vuotisjuhlassa kuultiin esityksiä laitoksen vaiheista niin tutkimuksen kuin opiskelijatoiminnankin suhteen. Esitykset on videoitu: http://www.cs.helsinki.fi/events/40years/ .
Marraskuu
2.11.
Oriana Rivan väitös: Middleware for Mobile Sensing Applications in Urban Environments
7.11.
Vierailuluento: Information Dynamics in Music Cognition .
Geraint Wiggins
7.11.
Aapo Hyväriselle laskennallisen data-analyysin pooliprofessuuri
Helsingin yliopistolla on vaihtuva-alaisia, viiden vuoden määräaikaisia pooliprofessuureja, joita voidaan kohdentaa joko ala- tai henkilöperusteisesti. Kohdentamisen tärkeimpiä kriteereitä ovat mm. ehdotettujen henkilökohtaiset tieteelliset ansiot, menestyksekkään tutkimustradition ylläpitäminen sekä uuden, lupaavan alueen tieteellinen ja yhteiskunnallinen tarve.
17.11.
Simone Leggion väitös: Decentralized Session Management Framework for Heterogeneous Ad-Hoc and Fixed Networks
23.11.
Kimmo Palinin väitös: Computational Methods for Locating and Analyzing Conserved Gene Regulatory DNA Elements
Joulukuu
5.12.
Professori Jussi Kangasharju astui virkaansa
Kangasharjun virkaanastujaisesitelmä käsitteli aihetta Vertaisverkot - vallankumous viestinnässä.
17.12.
Geenien toiminnan säätely selvitetään tietokoneohjelman avulla - lääketieteen Medix-palkinto 2007 monitieteelliselle tutkijaryhmälle
20 000 euron suuruinen Medix–palkinto myönnettiin professori Jussi Taipaleen ja professori Esko Ukkosen johtamille tutkimusryhmille parhaasta Suomessa biolääketieteen tai kliinisen tutkimuksen alalta vuonna 2006 julkaistusta artikkelista.