Hallinto
Laitoksen hallinto tarjoaa henkilökunnalle ja opiskelijoille henkilöstö-, opetus-, talous-, tutkimus- ja yleishallinnon palveluja. Hallinnon tehtäviin kuuluu myös avustaa laitoksen johtoryhmää ja johtajaa näiden toimivaltaan kuuluvien asioiden valmistelussa, esittelyssä ja toimeenpanossa.
Opetushallinto vastaa opintoesimies Hannu Erkiön johdolla laitoksen opetukseen liittyvistä tehtävistä sekä antaa laitoksen opiskelijoille opintoneuvontaa. Opetushallinnon suurin ponnistus vuonna 2005 liittyi tutkintorakenteen uudistukseen, jonka myötä yliopistoissa siirryttiin kaksiportaiseen perustutkintoon 1.8.2005 alkaen. Kaikki lukuvuonna 2005-2006 opintonsa aloittaneet suorittavat tutkintonsa uuden tutkintoasetuksen mukaan, mutta kolmen vuoden siirtymäaikana opiskelu on mahdollista myös vanhan tutkintojärjestelmän mukaan. Uudistus ja siihen liittyvä siirtymävaihe vaativat runsaasti uutta ohjeistusta ja lisäsivät opintoneuvonnan tarvetta huomattavasti.
Laitoksen henkilöstöhallinnon tehtävänä on huolehtia henkilöstönsä palvelusuhteeseen ja työhyvinvointiin liittyvistä tehtävistä.
Henkilöstöhallinnollisten asioiden käsittely lisääntyi laitoksella huomattavasti, koska tiedekuntaneuvosto delegoi päätösvaltansa osassa laitoksen henkilöstön nimittämistä koskevia asioita johtuen hallintojohtosäännön muutoksista. Tämä työllisti esittelijöiden lisäksi erityisesti laitoksen johtoryhmää ja laitoksen johtajaa.
Vuonna 2005 Mehiläinen, joka tuottaa yliopiston työterveyspalvelut, teki laitoksella työpaikkaselvityksen, jossa kartoitettiin kyselyin ja haastatteluin työyhteisön olot sekä mahdolliset terveysvaarat ja -uhkat. Tähän liittyen laitoksen ensiapuvalmiuden tasoa parannettiin kouluttamalla uusia ensiaputaitoisia työntekijöitä sekä uusimalla ensiapuvälineistöä. Työpaikkaselvityksen mukaan laitoksemme työskentelyolot ovat hyvät ja henkilöstö voi hyvin, eikä laitoksella ole työhyvinvointia uhkaavia tekijöitä. Työpaikkaselvityksiä tehdään pääsääntöisesti 1-3 vuoden välein työpaikan luonteesta riippuen.
Perinteiseen tapaan laitoksen henkilökunta vietti virkistyspäivää toukokuussa tutustuen tiedekunnan Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Niin ikään järjestettiin laitoksen henkilökunnan epämuodollisia kuukausitapaamisia, jotka toimivat laitoksen väen keskustelufoorumina ja tiedonjakajina; keskusteluntarvetta koettiin erityisesti uuden palkkausjärjestelmän käyttöönoton eri vaiheissa. Laitoksen henkilöstön kasvu taittui vuonna 2005. Henkilötyövuosia tehtiin noin kymmenen edellisvuotta vähemmän.
Taloushallinto huolehtii laitoksen talousasioiden hoidosta ja neuvonnasta sekä avustaa laitoksen johtoa taloussuunnittelussa ja raportoinnissa. Taloushallinnon osalta suurin muutos vuonna 2005 oli yliopiston siirtyminen sähköiseen laskujen käsittelyyn (Rondo).
Tutkimushallinto puolestaan palvelee laitoksella täydentävällä rahoituksella toimivia projekteja taloussuunnittelu- ja raportointipalveluin, sekä avustamalla niitä määrärahahakemusten teossa. Vuoden 2005 aikana laitoksella toimi 59 eri projektia. Lukumääräisesti eniten laitoksella on Suomen Akatemian (36%) ja Tekesin (35%) rahoittamia projekteja. Täydentävästä rahoituksesta Tekesin rahoitus kasvoi hieman, ja vastaavasti Suomen Akatemiasta saatu rahoitus laski hieman kuluneena vuonna verrattuna vuoteen 2004. Täydentävän rahoituksen asema laitoksen kokonaistaloudessa on merkittävä.
Yleishallintopalvelut avustaa laitoksen johtoa erilaisten selvitysten ja raporttien laadinnassa, tarjoaa laitoksen henkilökunnalle kielentarkastus- ja käännöspalveluja ja opiskelijoille suunnattuja kansliapalveluja sekä vastaa laitoksen sisäisestä ja ulkoisesta tiedottamisesta. Yleishallintopalvelujen ja kielentarkastus- ja käännöspalvelujen suurin ponnistus liittyi keväällä 2005 yliopistolla tehtyyn tutkimuksen arviointiin, jota varten koottiin tietoja kuuden vuoden ajalta. Tutkintorakenteen uudistus, joka toi mukanaan uutta sanastoa ja ohjeistusta, oli myös yksi käännöspalvelujen haasteista.
Laitoksen tiedotus toimi aktiivisesti koko vuoden 2005 mm. toimittaen me@tktl-lehteä, järjestäen laitospäivän ja Assembly-tapahtumaan osallistumisen ja tekien media- ja sidosryhmäyhteistyötä. Vuonna 2004 alkanut laitoksen verkkosivujen uudistaminen jatkui.
Hallintotiimissä työskenteli vuoden 2005 lopussa yhteensä 8 henkilöä.