Tiedeopetusyhteistyö
Laitoksella on ollut tietojenkäsittelytieteen opetukseen liittyvää tiedeopetusyhteistyötä pääkaupunkiseudun lukioiden kanssa jo yli viisi vuotta. Nykyisin laitoksella on sopimus 14 koulun kanssa. Kevään 2005 pääsykokeeseen osallistui 13 oppilasta, ja heistä kaikki hyväksyttiin mukaan opetukseen.
Pääsykokeen suoritettuaan yhteistyökoulujen oppilaat voivat osallistua tietojenkäsittelytieteen peruskursseille. Näin he voivat tutustua yhteen akateemiseen alaan jo ennen kuin he aloittavat korkeakouluopintonsa. Ohjelma on myös tapa houkutella ja motivoida lukiolaisia valitsemaan tulevaksi opiskelupaikakseen tietojenkäsittelytieteen laitos. Sekä laitoksen että koulujen tavoitteena on tasoittaa yliopisto- ja lukio-opiskelun välistä eroa ja helpottaa siirtymistä koulusta yliopistoon. Lukiolaisen näkökulmasta tiedeopetusyhteistyö selventää tulevaisuuden opinto- ja uravaihtoehtoja, motivoi nykyisiä opintoja ja korostaa omaan opiskeluun liittyvää vastuuta. Ohjelmassa mukana oleville kouluille tarjoutuu mahdollisuus nostaa koulun profiilia, hyödyntää tieteellistä asiantuntemusta sekä lisätä lukio- ja yliopisto-opettajien välistä yhteistyötä.
Vuonna 2005 laitos osallistui Kumpulan kampukselta käsin toimivan valtakunnallisen Luonnontieteet ja Matematiikka (LUMA) -keskuksen rahoittamiseen. Keskuksen tarkoitus on tukea fysiikan, kemian, matematiikan ja tietotekniikan opetusta kouluissa mm. järjestämällä erikoiskursseja koululaisille ja heidän opettajilleen. Tietotekniikan opettajan suuntautumisvaihtoehdon lakkauttamispäätöksen myötä LUMA-kursseja ei tietotekniikassa järjestetty.
Koululaiset myös kilpailevat tietotekniikassa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Tietojenkäsittelytieteen laitos on vastuussa tämän toiminnan käytännön järjestämisestä maassamme lukuvuosina 2002-2006. Kilpailutoiminnalla pyritään lisäämään ja syventämään koululaisten kiinnostusta tietotekniikkaan, erityisesti algoritmien suunnitteluun ja toteuttamiseen - koulujen tietotekniikan opetus nimittäin painottuu tyypillisesti tietokoneen hyötykäyttöön, ei tieteellisiin ja teknisiin ongelmiin.
Datatähti on kansallisen tason kilpailu, jonka tietojenkäsittelytieteen laitos järjestää yhdessä Opetushallituksen ja Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton (MAOL ry) kanssa. Kilpailussa menestyneet lukiolaiset saavat yhtenä palkintonaan opiskelupaikan valintansa mukaan joko Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen, Turun yliopiston informaatioteknologian tai Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitokselta. Kansainvälisellä tasolla kilpaillaan Itämeren alueen (Baltic Olympiad in Informatics, BOI) ja maailmanlaajuisissa tietotekniikkaolympialaisissa (International Olympiad in Informatics, IOI), joihin molempiin lähetetään Suomesta maajoukkue. Datatähti-kilpailulla etsitään lahjakkuuksia valmennusryhmään, jolle järjestetään kaksi leiriä laitoksella. Valmentaja valitsee maajoukkueet tästä ryhmästä. Vuonna 2005 Datatähti-loppukilpailuun laitokselle kutsuttiin alkukilpailun perusteella kolme peruskoululaista ja 12 lukiolaista, ja valmennukseen osallistui yhteensä yhdeksän opiskelijaa.
Kilpailutoiminnan ja valmennuksen yhteyshenkilö : professori (mvs.) Matti Nykänen.
LUMA-keskus : http://www.helsinki.fi/LUMA/
Lukioyhteistyö: http://www.cs.helsinki.fi/abinfo/lukiot.html
Kilpailutoiminta : http://www.cs.helsinki.fi/matti.nykanen/datatahti/