Ajankohtaista 2007 / News and events 2007
Tiedot tapahtumista ovat joko suomeksi tai englanniksi riippuen tilaisuuden kielestä.
This incremental calendar contains some interesting local events, both future and past. Some of the announcements are in Finnish.
19.12. Henkilökunnan joulukahvit - Department staff's Christmas coffee
17.12. Geenien toiminnan säätely selvitetään tietokoneohjelman avulla - lääketieteen Medix-palkinto 2007 monitieteelliselle tutkijaryhmälle
Helsingin Yliopiston kansleri Kari Raivio luovutti 20 000 euron suuruisen Medix -palkinnon professori Jussi Taipaleen ja professori Esko Ukkosen johtamille tutkimusryhmille Suomen Tiedeseuran kuukausikokouksen yhteydessä. Palkinto luovutettiin tänä vuonna 20:nnen kerran. Nyt palkitaan paras Suomessa biolääketieteen tai kliinisen tutkimuksen alalta vuonna 2006 julkaistu artikkeli. Palkinnon lahjoittaja on Oy Medix Ab, jonka pääomistaja on Minervasäätiö.
14.12. Laitoksen henkilökuntajuhlat
12.12. klo 12, sali C221: Matti Kääriäisen julkinen dosenttikoeluento
Aihe: Ennustaminen datasta
Tervetuloa!
5.12. Professori Jussi Kangasharju astuu virkaansa
Helsingin yliopiston uusien professorien virkaanastujaisia vietetään 5.12. Tietojenkäsittelytieteen laitokselta osallistuu professori Jussi Kangasharju, jonka esitelmän aiheena on Vertaisverkot – Vallankumous viestinnässä. Hän pitää esitelmänsä kello 15.15 salissa 6 (päärakennuksen uusi puoli, 3.krs). Kello 16.00 alkavat virkaanastujaiset päärakennuksen suuressa juhlasalissa.
Tiivistelmä:
Vertaisverkot – Vallankumous viestinnässä
Vertaisverkoista on viime aikoina tullut erittäin suosittuja, etenkin Internetin sisällönjaossa ja ihmisten välisessä kommunikaatiossa. Monet Internetin nykyiset palvelut perustuvat ns. asiakas-palvelin-arkkitehtuuriin, jossa tarjotut palvelut ovat keskitetyt tietyille palvelimille ja asiakkaiden, eli käyttäjien, on otettava yhteys näille määrätyille palvelimille voidakseen käyttää palvelua. Vertaisverkossa tämä ero asiakkaiden ja palvelimien välillä hämärtyy, ja kuka tahansa verkon osallistuja voi sekä tarjota, että käyttää muiden tarjoamia palveluita. Vertaisverkon osallistujat ovat tyypillisesti normaaleja käyttäjiä, jotka tarjoavat omien tietokoneidensa resursseja, kuten tallennus- tai tiedonsiirtokapasiteettia, verkon käyttöön. Tämän vuoksi verkon kapasiteetti kasvaakin käyttäjien määrän kasvaessa, mikä näkyy kaikille käyttäjille parempana palveluna. Toisin on perinteisessä asiakas-palvelin-arkkitehtuurissa, missä rajusti lisääntyvä käyttäjien määrä yleensä huonontaa palvelua.
Koska verkon yksittäiset osallistujat saattavat poistua verkosta milloin tahansa ja ilman varoitusta, on luotettavien palveluiden rakentaminen moisten epävarmojen osallistujien päälle hankalaa. Yksi suurimmista haasteista vertaisverkkojen tutkimuksessa onkin, miten rakentaa palveluita, joiden saatavuus ja luotettavuus täyttävät käyttäjien vaatimukset. Mikäli nämä luotettavuusongelmat saadaan tyydyttävällä tavalla ratkaistua, tarjoavat vertaisverkot houkuttelevan mahdollisuuden palveluiden tarjoamiseen tulevaisuuden Internetissä. Vertaisverkot eivät vaadi kalliita palvelininvestointeja ja ne tarjoavat myös kaikille osapuolille yhtäläisen mahdollisuuden tarjota palveluita Internetin yli. Vertaisverkkojen mukanaan tuoma verkon demokratisointi onkin vasta alkamassa. Tulevaisuudessa näemme yhä useampien Internetin palveluiden siirtymisen vertaisverkkopohjalle, eikä vertaisverkkojen tuoma, koko verkkopohjaisen viestinnän kattava vallankumous ole kuin vasta alussaan.
Virkaanastujaisten ohjelma ja uusien professorien esittely
26.11. Hae bioinformatiikan maisteriohjelmaan!
Lisätietoja maisteriohjelman kotisivuilla26 November: Apply to the Master's Degree Programme in Bioinformatics
More information at the programme's website
23.11. Sasu Tarkoman dosenttiluento: Services and Mashups on the Web
FT Sasu Tarkoma pitää dosenttiluennon otsikolla "Services and Mashups on the Web", perjantaina 23.11.2007 klo 14.15 Helsingin yliopiston matemaattis- luonnontieteellisen tiedekunnanTietojenkäsittelytieteen laitoksella Gustaf Hällströmin katu 2b, sali B222
Tervetuloa!
23.11. Kimmo Palinin väitös: Computational Methods for Locating and Analyzing Conserved Gene Regulatory DNA Elements
FM Kimmo Palin väittelee 23.11.2007 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis- luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Computational Methods for Locating and Analyzing Conserved Gene Regulatory DNA Elements" (Laskennallisia menetelmiä säilyneiden geenisäätelyelementtien analyysiin ja paikallistamiseen DNA:sta). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, Auditorio XII, Unioninkatu 34. Vastaväittäjänä on professori Tapio Salakoski, Turun yliopisto, ja kustoksena on professori Esko Ukkonen.
Lehdistötiedote: Tietojenkäsittelytieteen väitöksessä etsitään syöpägeenien säätelijöitä
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Department of Computer Science, Series of Publications A. Väitöskirja www:ssä
17.11. Simone Leggio's dissertation: Decentralized Session Management Framework for Heterogeneous Ad-Hoc and Fixed Networks
at University main building, auditorium XIV at 10.00
The dissertation and scientific and popular abstracts
Bioinformatiikan maisteriohjelman infotilaisuus 15.11. klo 13.00, sali D122
Aika: torstai 15.11. klo 13.00-15.00
Paikka: Exactum D122, Kumpulan kampus
Bioinformatiikan maisteriohjelman (MBI) haku vuodelle 2008 käynnistyy 15.11.! Tule kuuntelemaan esityksiä maisteriohjelmasta ja
bioinformatiikasta tieteenalana ja ammattina Kumpulaan 15.11. maisteriohjelman järjestämään infotilaisuuteen.
Tilaisuus on tarkoitettu sinulle, joka etsit kiinnostavaa kanditutkinnon jälkeistä syventymisvaihtoehtoa tai olet muuten
kiinnostunut kuinka bioinformatiikka auttaa bio- ja lääketieteellisten tutkimusongelmien ratkaisemisessa. Tilaisuus pidetään suomeksi.
Tilaisuuden ohjelma:
Maisteriohjelman esittely
13.00-13.20 MBI-ohjelman esittely
13.20-13.40 Biotieteiden opetus maisteriohjelmassa
13.40-13.50 Kevään haku
Bioinformatiikka tieteen alana ja ammattina
14.00-14.30 Sampsa Hautaniemi, Computational Systems Biology Laboratory, Institute of Biomedicine
14.30-15.00 Christophe Roos, Medicel Oy
Tarjoilua
http://www.cs.helsinki.fi/mbi/events/info07
9.11. Aapo Hyväriselle pooliprofessuuri
Yliopiston konsistori päätti kahdeksasta pooliprofessuurista kokouksessaan 7.11. Helsingin yliopistolla on noin 30 vaihtuva-alaista, viiden vuoden määräaikaista pooliprofessuuria, joita voidaan kohdentaa joko ala- tai henkilöperusteisesti.
Yhden pooliprofessuurin alaksi on tällä kaudella kohdennettu laskennallinen data-analyysi. Professuuriin kutsutaan dosentti Aapo Hyvärinen, joka vetää neuroinformatiikan tutkimusryhmää tietotekniikan tutkimuslaitos HIITissä.
Kohdentamisen tärkeimpiä kriteereitä ovat ehdotettujen henkilökohtaiset tieteelliset ansiot, menestyksekkään tutkimustradition ylläpitäminen,
uuden, lupaavan alueen tieteellinen ja yhteiskunnallinen tarve sekä yliopiston strategian ja tutkimuksen arvioinnin suositukset. Matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan kohdennettiin myös teollisuusmatematiikan professuuri.
9.11. Henkilökunnan tapahtuma: kuukausi-iltapäivä klo 14.15-16, CK112
7 November: Guest lecture by Geraint Wiggins: Information Dynamics in Music Cognition
on Wednesday, November 7th, 14:15 Exactum, C220
2.11. Oriana Riva's dissertation: Middleware for Mobile Sensing Applications in Urban Environments
at University main building, auditorium XIV at 12.00
The dissertation and scientific and popular abstracts
19.10. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen 40-vuotispäivät klo 12-16
Tarkempi ohjelma: http://www.cs.helsinki.fi/events/40years/
12.10. Guest Lecture: Tracking targets using sensor networks under energy constraints
professor Bijendra Jain (Indian Institute of Technology Delhi, India) on Friday 12th October at 14:15 Exactum, room C220
Googlen ostaman Jaikun juuret ovat ContextPhonessa
Tietojenkäsittelytieteen laitoksella kehitettyä ContextPhone-teknologiaa hyödyntävä Jaiku on nyt osa Googlea. Jaiku tuottaa kännyköissä ja internetissä toimivaa palvelua, jonka avulla voi välittää tietoa omista liikkeistä ja tekemisistä muille Jaikun käyttäjille.
Jaiku-kaupasta mediassa:
Lisätietoja ContextPhonesta: http://www.cs.helsinki.fi/group/context/
9.10.CICERO-HIIT -tutkijapäivä: Oppimisen tilat ja teknologiat
HIIT järjestää yhdessä CICERO Learning -verkoston tutkijapäivän 9.10.2007 klo 13.00-16.00 Exactumissa C222 tutustumis- ja verkottumistarkoituksessa.
Alustava ohjelma
Oppimisen tilat ja teknologiat
13.00 Tutkijapäivän avaus ja kahvia, varareht. Hannele Niemi
13.05 CICERON esittely ja tutkimus
13.45 HIITin esittely ja tutkimus, akat. prof Heikki Mannila ja tutkijat
14.15 Tekesin Tila-ohjelman esittely, Satu Haaparanta, Tekes
14.45 Tauko ja kahvia
15.00 Mahdollinen tutkimusyhteistyö ja yhteistyömuodot, pj prof. Kristiina Kumpulainen
16.00 Tutkijapäivä loppuu
CICERO Learning on Helsingin yliopiston koordinoima suomalaisten yliopistojen oppimista ja osaamista tutkivien monitieteisten tutkimusryhmien vuonna 2005 perustettu verkosto. (Ks. http://www.cicero.fi )
5.10. Henkilökunnan tapahtuma: kuukausi-iltapäivä klo 14.15-16, CK112
17.9. Paneelikeskustelu yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta klo 14-16, A111
Panelistit:
teknologiajohtaja Ari Meskanen, Vaisala Oyj
rehtori Ilkka Niiniluoto, Helsingin yliopisto
varapääjohtaja Mikko Alestalo, Ilmatieteen laitos
toimitusjohtaja Hannu Vornamo, Kemianteollisuus ry
Sana on vapaa! Puhetta johtaa matemaattis- luonnontieteellisen tiedekunnan 1. varadekaani Markku Löytönen.
12 September: Guest Lecture: Schema mappings and data exchange
by Phokion G. Kolaitis. In room C222 at 14.15. Read the abstract
10.9. Henkilökunnan tapahtuma: lukuvuoden avajaiskahvit klo 10
28.8. Lehdistötiedote: Ensimmäinen bioinformatiikan maisteri valmistui Helsingissä
Ensimmäinen opiskelija, jonka pääaineena on bioinformatiikka, on valmistunut Helsingin yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun yhteisestä maisteriohjelmasta. Ohjelma käynnistyi vuosi sitten, ja näinä päivinä maisteriohjelmassa aloittaa ensimmäistä kertaa kansainvälinen opiskelijaryhmä.
14th August: Guest lecture: Tree structured representation of music for music information retrieval
David Rizo Valero, University of Alicante, Department of Software and Computing Systems
7.8. lehdistötiedote: Voiko kännykkä ennustaa katseesi?
Jos niin haluamme, tulevaisuuden kännykkä voi ennakoida toimintaamme ja pyrkiä sopeutumaan vaihtuvien tilanteiden vaatimuksiin. Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITissä arvioitiin mahdollisuutta mallintaa kaupungilla liikkuvan käyttäjän ajan jakautumista kännykän käytön ja muun toiminnan välillä. Parhaat mallit saavuttivat noin 70% ennustustarkkuuden, mikä on useiden sovellusten toiminnan kannalta riittävä.
16 June: Pasi Sarolahti's dissertation: TCP Performance in Heterogeneous Wireless Networks
FM Pasi Sarolahti väittelee 16.6.2007 kello 10 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "TCP Performance in Heterogeneous Wireless Networks". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo, sali 6, Unioninkatu 40.
Vastaväittäjänä on professori Petri Mähönen, RWTH-Aachen, ja kustoksena on professori Kimmo Raatikainen. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa .
12 June: Lili Aunimo's dissertation: Methods for Answer Extraction in Textual Question Answering
FM Lili Aunimo väittelee 12.6.2007 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Methods for Answer Extraction in Textual Question Answering". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Auditorio XIV, Päärakennus. Vastaväittäjänä on akatemiaprofessori Kalervo Järvelin, Tampereen yliopisto, ja kustoksena on professori Helena Ahonen-Myka.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Tietojenkäsittelytieteen laitoksen julkaisusarja A. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
11 June: Guest lecture: Frequency-related mining of string databases
Johannes Fischer, Ludwig-Maximilians-Universität München, Institut für Informatik, Algorithmische Bioinformatik
on Monday 11th June at 13:15 Exactum, room B222
9 June: Teemu Roos's disseration: Statistical and Information-Theoretic Methods for Data Analysis
FM Teemu Roos väittelee 9.6.2007 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Statistical and Information-Theoretic Methods for Data-Analysis" (Tilastollisia ja informaatioteoreettisia data-analyysimenetelmiä). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Arppeanum, auditorio, Snellmaninkatu 3. Vastaväittäjänä on professori Alon Orlitsky, University of California, San Diego, ja kustoksena on professori Petri Myllymäki.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Tietojenkäsittelytieteen laitos - Julkaisusarja A. Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa .
8 June: Department's Research Colloquium: Graphs and networks
The research colloquium of the department meets Friday, June 8th, at 14-16 in CK112. The topic is "graphs and networks".
Presentations:
- Hannu Toivonen: Querying weighted biological graphs
- Esa Pitkänen: Feasible pathways in metabolic networks
- Juho Rousu: Metabolite graphs - computational problems and applications
- Petteri Kaski: Computational aspects of graph isomorphism and symmetry
28 May - 1 June: Summer School on Algorithmic Data Analysis (SADA07)
Kova perustutkimus on lähellä arkea
Tietojenkäsittelytieteen kesäkoulussa kohtaavat akateeminen ja kaupallinen
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos ja Hecse-tutkijakoulu järjestävät 28.5.-1.6. SADA07-kesäkoulun (Summer School on Algorithmic Data Analysis). Kesäkoulun teema, algoritminen data-analyysi, on klassista tietojenkäsittelytieteen perustutkimusta. Kuitenkin mukana on puhujia mm. Googlelta ja Yahoolta, eli jokaisen päivittäiseen elämään vaikuttavat sovellukset ovat hyvin lähellä.
28 May - 1 June: The 2nd Helsinki-Rutgers PhD Student Workshop on Spontaneous Networking
More information about the workshop
Tiedote 1.6. Kunniatohtori Randy Katz edistää nuorten tutkijoiden verkostoitumista
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella järjestettiin 28.5.-1.6. Helsinki-Rutgers PhD Student Workshop on Spontaneous Networking eli HRW-kesäkoulu. Kesäkouluun osallistuu tietoliikenteen ja liikkuvan tietojenkäsittelyn alan jatko-opiskelijoita USA:sta, Japanista ja Suomesta. Kesäkoulun pääpuhuja oli viime viikonloppuna kunniatohtoriksi promovoitu professori Randy Katz Berkeleyn yliopistosta Kaliforniasta.
29 May: Mika Raento's dissertation: Exploring Privacy for Ubiquitous Computing: Tools, Methods and Experiments
FM Mika Raento väittelee 29.5.2007 kello 12 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Exploring privacy for ubiquitous computing: Tools, methods and experiments" (Yksityisyyttä läsnä-älyyn: työkaluja, menetelmiä ja kokeita). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Päärakennus, Auditorium XII, Fabianinkatu 33.
Vastaväittäjänä on professori Kari-Jouko Räihä, Tampereen yliopisto, ja kustoksena on professori Hannu Toivonen.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Department of Computer Science Series of Publications A.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa osoitteesta: http://mikie.iki.fi/dissertation/intro.pdf . Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis -palvelussa .
25.5. Peliikkalaboratorion kokoontuminen 2007
perjantaina 25. toukokuuta 2007 kello 13.15 salissa D122. Ohjelma:
- missä mennään ja mitä on tapahtunut -puheenvuoro
- pro gradu- ja LuK-esityksiä
- laitoksen epävirallinen Texas Hold 'em mestaruuskilpailu
(turnaukseen ilmoittautuminen viimeistään 21.5.2007 Moodlen kautta http://moodle.cs.helsinki.fi/ kohdasta Seminaarit).
23.5. Henkilöstötapahtuma: Retki Tekniikan museoon
Lähtö retkelle klo 12. Lisätietoja myöhemmin.
22.5. Helsingin kaupungin tiedepalkinto 2007 tietojenkäsittelytieteen professori Esko Ukkoselle
Helsingin tiedepalkinto luovutettiin maanantaina 21.5. professori Esko Ukkoselle. Palkinto myönnetään merkittävästä helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä tieteellisestä työstä.
21.5. Jussi Koskisen dosenttikoeluento: Ohjelmistojen ylläpito
21.5. klo 10.15-, Exactum C221
10.5. Henkilöstötapahtuma: Flooran-päiväjuhla
Juhla pidetään klo 16-21.30 Kumpulassa. Lisätietoja Almassa.
8 May at 16.15: Poster session of the course Three Concepts: Probability
on Tuesday May 8th starting at 16:15 in Exactum, class C221. The posters to be presented are:
- Bayesianism and causality
- Fuzzy vs. probabilistic reasoning
- Learning with hidden variables
- Bayesian spam filtering
- Bayesian poker
25.4. Ohjelmistotuotantoprojektien demopäivä
keskiviikkona 25.4.2007 klo 10-14 salissa D122
Ohjelma:
10.15 - 10.20 Demotilaisuuden avaus
10.20 - 10.40 Rengastustoimiston tietojärjestelmä - Kihla
10.40 - 11.00 Opetuutorin apuväline - Opeapuri
11.00 - 11.20 Karstulan lääkelaskuohjelma - Karstula
11.20 - 12.00 Lounastauko
12.00 - 12.20 Kahvikassajärjestelmä - Kasi
12.20 - 12.40 Ohtu-projektien mittausjärjestelmä - Stiiga
12.40 - 13.00 Tauko
13.00 - 13.20 Moodlen annotointityökalu - Anno3
13.20 - 13.40 Opetuutorin apuväline - Opeapu
Tiedote 24.4.2007
Yleinen suomalainen ontologia YSO koekäyttöön semanttisessa webissä
Tekesin FENIX-ohjelmaan kuuluva kansallinen tutkimushanke Suomalaiset
semanttisen webin ontologiat FinnONTO (2003-2007) on julkaissut koekäyttöön ensimmäisen version Yleisestä suomalaisesta ontologiasta YSO. YSOssa on noin 20 000 käsitettä, ja se tarjoaa yritysten ja julkisten organisaatioiden käyttöön yleisen ja avoimen peruskäsitteistön semanttisen webin sovelluksia varten.
20 April: Research Colloquium: Processing audio-visual data
Friday 20.4.2007, at 14-16, CK112
The research colloquium meets around the topic "Processing audio-visual data", Petri Myllymäki as a chair. Welcome to learn about research themes at the department and to participate the networking discussion on cross-cutting research themes. For the program of the colloquium, see http://www.cs.helsinki.fi/u/summanen/events/kollokvio2007.html
19.4. Merkkijonomenetelmät-kurssin opiskelijoiden posterinäyttely
19.4. klo 11.15-13.00, sali D122
Posterien aihekuvauksia: http://www.cs.helsinki.fi/u/jttoivon/mjm-07/projekti.html
13.4. Vuosikertomus 2006 / Annual report 2006
Tietojenkäsittelytieteen laitoksen vuosikertomus on ilmestynyt sekä verkossa että painettuna.
The Annual Report of the Computer Science Department is now published in the Internet and in print.
- Suomenkielinen vuosikertomus: http://www.cs.helsinki.fi/vuosi2006
- Annual Report in English: http://www.cs.helsinki.fi/year2006
- Årsberättelse på svenska: : http://www.cs.helsinki.fi/ar2006
March 30: Guest lecture: Elements of inference: polytopes and entropies
by Professor Tommi Jaakkola, MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory
at 11:15--12:00am in Exactum, room B222
16 March: Research colloquium: Trust
Friday 16.3. at 14.15-16 in CK112
Chair Patrik Floréen
Welcome!
8 March: Research colloquium: Towards better Textual Information Access
On Thursday 8.3 at 14.15 -16 in CK112
Chair Helena Ahonen-Myka.
Welcome!
2.3. Antti Leinon väitös
Tietojenkäsittelytieteen laitoksella työskentelevä FM Antti Leino väittelee 2.3.2007 kello 12 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "On Toponymic Constructions as an Alternative to Naming Patterns in Describing Finnish Lake Names" (Paikannimikkonstruktioiden käyttäminen nimeämismallien sijasta Suomen järvinimistön kuvaamiseen). Väitöskirjassa käytetään laskennallisia menetelmiä nimistöntutkimukseen.
Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa yliopiston päärakennus, pieni juhlasali, Fabianinkatu 33, 4. krs.
Vastaväittäjänä on dosentti Staffan Nyström, Tukholman yliopisto, ja kustoksena on professori Tapani Lehtinen.
Väitöskirja julkaistaan sarjassa Studia Fennica Linguistica 13. Väitöskirjaa myy Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kirjakaupat.
Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis -palvelussa.
Lisätietoja:
Antti Leino
puh. (09) 1915 1253
antti.leino@helsinki.fi
28 February: PROACT research programme evaluation published
Research Programme on Proactive Computing (PROACT) was carried out during 2002-200. PROACT, coordinated by HIIT/BRU was evaluated during 2006, and the evaluation report will be published on 28 February 2007 at 8:30-12:30 at the Academy of Finland, Vilhonvuorenkatu 6.
Also, the International evaluation of Finnish computer science will be presented in the event.
The programme is as follows ( pdf ).
PROACT PROGRAMME EVALUATION
Chair: Erkki Oja
8:30 - 9:00 Coffee
9:00 - 9:20 Information technology in tomorrow's changing world
Professor Erkki Oja, Chair of the Research Council for Natural Sciences and Engineering
9:20 - 9:30 Word from the Coordinator
PhD Greger Lindén, Programme Coordinator, University of Helsinki
9:30 - 9:50 Main results of the PROACT programme evaluation and general recommendations to the Academy of Finland
Professor Heikki Saikkonen, Chair of the Evaluation Panel, Helsinki University of Technology
9:50 - 10:05 Towards adaptive mobile service – how French and Finnish researchers answer user needs
Research Professor Heikki Ailisto, VTT
10:05 - 10:20 Search without typing - proactive retrieval system anticipates your interests
Professor Samuel Kaski, Helsinki University of Technology
10:20 - 11:00 Discussion and coffee
The publication seminar is succeeded by the Opening Seminar on the
INTERNATIONAL EVALUATION OF FINNISH COMPUTER SCIENCE
TIETOTEKNIIKAN TIETEENALA-ARVIOINTI
Puheenjohtaja: Professori Hannu Hänninen, tieteenala-arvioinnin johtoryhmän puheenjohtaja
11:00 - 11:20 Tietoyhteiskunnan haasteet tietotekniikalle
Ohjelmajohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja, Hallituksen tietoyhteiskuntaohjelma
11:20 - 11:35 Tietotekniikan tieteenala-arvioinnin tavoitteet
Professori Hannu Hänninen, Luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta
11:35 - 11:50 Arviointiprosessi
Johtava tiedeasiantuntija Pentti Pulkkinen
11:50 - 12:30 Keskustelua
Registrations by 21 February 2007 at http://aka.etapahtuma.fi with the code COMPUTER
or Project Officer Henriikka Katila, henriikka.katila@aka.fi , tel. +358 (0)9 7748 8217
29.1. Marko Salmenkiven dosenttikoeluento
maanantaina 29.1. klo 12.15, Exactum C222
Aihe: Kattavien joukkojen löytäminen syvyyssuuntaisella haulla
Tervetuloa!
19 January: CS Department's Research colloquium
at 14-16, auditorium CK112
The colloquium will continue at the 3rd Friday of each month, 14-16, in CK112.
The Department's research colloquium starts with subject "Using models and metainformation".
- chair: Lea Kutvonen
- Jukka Viljamaa: Model-Driven Engineering using Specialisation Patterns
- Juha Gustafsson: Serious - How to Maintain Quality in Evolving Software Systems
- Toni Ruokolainen: Model information in eContracting
More information at the colloquium's homepage
Welcome!
12th January: Guest lecture: The Snowblower Problem
by Valentin Polishchuk, Department of Applied Mathematics & Statistics, Stony Brook University, New York
on Friday 12th January at 10:15 Exactum, room B222