Yleinen suomalainen ontologia YSO koekäyttöön semanttisessa webissä
Tekesin FENIX-ohjelmaan kuuluva kansallinen tutkimushanke Suomalaiset
semanttisen webin ontologiat FinnONTO (2003-2007) on julkaissut koekäyttöön ensimmäisen version Yleisestä suomalaisesta ontologiasta YSO. YSOssa on noin 20 000 käsitettä, ja se tarjoaa yritysten ja julkisten organisaatioiden käyttöön yleisen ja avoimen peruskäsitteistön semanttisen webin sovelluksia varten.
Ontologia perustuu maassamme erittäin laajasti käytössä olevaan, Kansalliskirjaston ylläpitämään Yleiseen suomalaiseen asiasanastoon YSA (http://vesa.lib.helsinki.fi). Uutta on se, että asiasanaston termit on yksilöity merkityksinä, näiden semanttisia suhteita on tarkennettu ja täydennetty, ja merkitykset on kehitetty systemaattisesti luokkahierarkioiksi muotoon, jossa tietokone "ymmärtää" ne. Jälkimmäinen tapahtuu World Wide Web Consortiumin (W3C) määrittelemien RDF(S)-, OWL- ja SKOS-suositusten avulla.
YSO-ontologiaa pilotoidaan mm. Kansanterveyslaitoksen koordinoimassa kansallisessa terveyden edistämisen portaalissa TerveSuomi.fi (http://www.tervesuomi.fi/ ) sekä kulttuurialan portaalissa KultuuriSampo -suomalainen kulttuuri semanttisessa webissä ( http://www.kulttuurisampo.fi). KulttuuriSampo on jatkoa kansainvälisesti ja kotimaassa palkitulle MuseoSuomi-portaalille.
YSOn kehitystyön visio on luoda perusta suomalaisten tietosisältöjen yhteentoimivuudelle semanttisessa webissä ja Web 2.0:ssa, sekä edellytykset älykkäiden käsiteperustaisten web-palveluiden kehittämiselle.
YSO-ontologiaa ollaan laajentamassa useilla sitä tarkentavilla, sovellusaluekohtaisilla ontologioilla. Näitä ovat mm. Museoalan ontologia MAO, maa- ja metsätalousalan Agriforest-sanastoon perustuva AFO, Muotoilun ja viestinnän asiasanastoon perustuva MUOTO ja valokuvausalan VALO. Ideana on, että YSO muodostaa eräänlaisen "semanttisen liiman" eri sovellusalojen sanastojen ja tietosisältöjen välille web-sovelluksissa.
YSO voidaan ottaa sovelluskäyttöön kustannustehokkaasti FinnONTO-hankkeessa kehitetyn ONKI-ontologiapalvelimen kautta. ONKIn valmiit haku- ja selauspalvelut voidaan liittää osaksi asiakasjärjestelmää hieman vastaavaan tapaan kuin Googlen kartta- (Maps) tai mainospalvelut (AdSense), koska ONKI-palvelin tarjoaa Web 2.0 -henkisen Ajax-rajapinnan. ONKI-palvelimesta on valmistunut useita demonstraatioita. ONKI-YSOn ohella koekäytössä on mm. ONKI-Paikka. Se perustuu FinnONTOssa kehitettävään Suomalaiseen paikkaontologiaan SUO, joka sisältää n. 800 000 Maanmittauslaitoksen paikannimirekisterin suomalaista paikannimeä tyyppi- ja koordinaattitietoineen täydennettynä n. 4,1 miljoonalla ulkomaisella paikannimellä.
FinnONTO-hanketta rahoittaa Tekesin ohella poikkeuksellisen laaja 36 yrityksen ja julkisen organisaation tutkimuskonsortio. Tutkimus- ja kehitystyötä johtaa Teknillisen korkeakoulun viestintätekniikan laboratoriossa ja Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella toimiva Semanttisen laskennan tutkimusryhmä SeCo.
Lisätietoja:
YSO-ontologian kotisivu
http://www.seco.tkk.fi/ontologies/yso/
YSO ONKI-palvelimella
http://www.yso.fi/onto/yso/
FinnONTO-hankkeen kotisivu
http://www.seco.tkk.fi/projects/finnonto/
Professori Eero Hyvönen
Teknillinen korkeakoulu, viestintätekniikan laboratorio ja
Helsingin yliopisto, tietojenkäsittelytieteen laitos
eero.hyvonen@tkk.fi
Puh. 050 3841618