me@tktl 07/07

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen verkkolehti

Etusivu

MedISys finds infectious disease from Internet

Oppimisen tiloja ja teknologiaa verkostossa

Kuulumiset

Kasvot

Aiemmat numerot

Toimitus

Oppimisen tiloja ja teknologiaa verkostossa

CICERO Learning on Helsingin yliopiston koordinoima suomalaisten yliopistojen oppimista ja osaamista tutkivien monitieteisten tutkimusryhmien verkosto. Mitä se tekee me@tktl:ssä?

CICERO-verkoston teemoja ovat alusta alkaen olleet aivot, oppiminen ja teknologia. Idea HIITiin mukanaolosta monitieteisessä verkostossa lähti liikkeelle jo vararehtori Hannele Niemen osallistuessa tutkimusyksikkömme perustamisneuvotteluihin.

HIIT järjesti yhdessä verkoston kanssa 9.10. Exactumissa tutkijapäivän teemalla ”Oppimisen tilat ja teknologiat”. CICERO-verkostoon kuuluu tutkijoita lähes kolmestakymmenestä korkeakoulusta Suomessa ja myös ulkomailla, sekä partnereita julkiselta sektorilta (mm. Tekes ja opetusministeriö) ja yritysmaailmasta. Verkoston johtaja, professori Kristiina Kumpulainen, pitääkin yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja raja-aitojen rikkomista yhtenä CICEROn tärkeistä tehtävistä.

Avauspuheenvuorossaan Hannele Niemi toivoi HIITiltä teknologiaosaamista, sekä kontribuutiota kysymyksiin jotka koskevat sitä, miten teknologia voi edistää ihmisten oppimista.

Teknologiaa oppimisen tukena on CICEROn piirissä kehitetty aiemminkin. Dosentti Marjatta Kangassalo esitteli kahta lapsille suunnattua oppimisympäristöä. Yhteistyökumppanina hankkeissa on ollut professori Roope Raisamo Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitokselta. Proagents-ympäristö ( http://www.uta.fi/~proact ) hyödyntää monia aisteja – se on tarkoitettu sekä näkeville että näkövammaisille lapsille.

Proagentsin aiheet liittyvät luonnontieteisiin ja elinympäristöömme, niitä ovat esimerkiksi Auringon valo vaikutuksineen, syy-seuraussuhteet, tila- ja aikakäsite ja maapallo. Ympäristö mahdollistaa aiheiden rakentamisen tarinalliseen muotoon, jolloin lapsi etenee omien valintojen kautta. Tuloksena lapsen ymmärrys asioiden keskinäisistä suhteista etenee.

Akatemiaprofessori Heikki Mannila näki HIITin kannalta mahdollisia yhteistyön suuntia kolme. Ensimmäistä voi kutsua lempinimellä ”vimpaimet ja oppiminen” – eli miten pieniä laitteita voidaan hyödyntää oppimisessa. Toisena tulee oppimisen ja sosiaalisten verkostojen tutkimus – verkostot ja vuorovaikutus voivat olla käpistelylaitoksen väelle vähemmän tuttuja, mutta niitä tutkitaan Otaniemen HIITissä. Lisäksi oppimistutkimukseenkin liittyy data-analyysiä: data-analyytikon silmin kaikki data näyttää aika samanlaiselta.

http://www.cicero.fi/

Sanna Kettunen