Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset

Ajankohtaisia laite- ja ohjelmistoasioita

16.5.2001 (9/2001)

  Sisällys

Edellinen numero (3.5.2001)
Seuraava numero (30.5.2001)
Vanhoja numeroita:
2001,
2000,
1999,
1998,
1995 - 1997,

Äskettäin tapahtunutta
   

Pian ajankohtaista

Windows-järjestelmän suositeltava postiohjelma tulee vaihtumaan Netscape Messengeriksi. Netscapen Windows-version (4.7x) käyttö postiohjelmana mikroluokkien koneissa on ollut aiemmin mahdotonta, koska Netscape ei tue Windowsin käyttäjäprofiileja vaan sillä on oma profiilijärjestelmä. Tähän saakka suositeltu postiohjelma Eudora on kuitenkin aiheuttanut niin paljon ongelmia, että mikroluokkiin ollaan kehittämässä muunneltua Netscape-asennusta Eudoran korvaajaksi. Tavoitteena on integroida Netscapen ja Windowsin käyttäjäprofiileja.

Forte for Java -ohjelmisto asennetaan mikroluokan A214 (porkkala) Windowseihin ja todennäköisesti myös muihin toisen kerroksen mikroluokkiin. Samalla poistetaan vanhentuneet java-työkalut Java Studio ja Java Workshop.

Laitokselle perustetaan tietoliikenteen ja käyttöjärjestelmien opetuksen erityisluokka, jolla pyritään lisäämään opiskelijoiden kokemusperäistä taitoa tietoliikenteen, laiteajurien, käyttöjärjestelmien ja reaaliaikajärjestelmien osalta. Tietoturvallisuuden vuoksi käytännön harjoituksia ei voi järjestää laitoksen normaalissa verkossa, sillä opiskelijoille tullaan myöntämään ns. pääkäyttäjän oikeudet, jotta hyödyllisten harjoitusten luominen olisi mahdollista. Tästä syystä perustettava tietoliikenneverkko on eristetty laitoksen muusta verkosta.

Tietoliikenneluokkaan tulee aluksi 12 työasemaa, palvelin ja eristetty tietoliikenneverkko. Laitteet asennetaan mikroluokkaan D425.


Kehityshankkeita

Fs-levypalvelimen päivitys tullaan tekemään kesällä. Uuteen raid-levyjärjestelmään tulee seitsemän kappaletta 181 GB SCSI-levyjä. Levyjärjestelmän kapasiteetti on käytännössä noin yksi teratavu. Varmistettavan datamäärän kasvaessa otetaan käyttöön nykyisen DLT IV -teknologiaan perustuvan nauhakirjaston rinnalle SuperDLT-tekniikkaan perustuva nauhakirjasto, jossa yksittäisen nauhan pakkaamaton kapasiteetti on 110 GB. Myös gigabitin lähiverkkoliitännät (1 Gbit/s) sekä useat levypalvelinohjelmistoon ja tiedostojärjestelmään liittyvät parannukset kuuluvat suunnitelmiin, mutta lopullinen tuotantokokoonpano selviää vasta viikkojen testauksen jälkeen.

Uudessa fs-levypalvelimessa tullaan testaamaan Linuxin käyttöjärjestelmän ytimessä toteutettua raid-ohjainta (raid = redundant array of independent disks). Raid-tekniikan avulla monesta kiintolevystä saadaan yksi, iso looginen levy, joka on nopeampi ja vikasietoisempi kuin yksittäiset levyt. Aikaisemmin laitoksen levypalvelimilla on käytetty eri laitevalmistajien raid-ohjainkortteja. Kokemus on osoittanut, että raid-ohjainkortit eivät ole välttämättä luotettavia, ja laiteongelman sattuessa raid-ohjaimen kaltainen harvinainen laite on entistäkin ongelmallisempi. Monien seikkojen punnitsemisen perusteella uudella fs:lla tullaan ensisijaisesti käyttämään Linuxin ohjelmallista raid-ohjainta.

Laitokselle kehitetään Windows 2000 -palvelinta nykyisen Windows-järjestelmän hallinnasta huolehtivan Windows NT 4.0 -palvelimen tilalle. Suurin etu Windows 2000 -palvelimesta on, että se helpottaa huomattavasti Windows 2000 -työasemien ylläpitoa.

Laitoksen langattomaan lähiverkkoon hankitaan uusia tukiasemia verkon päivittämiseksi kokonaan 802.11b-standardin mukaiseksi ja teoreettiseen maksiminopeuteen 11 Mbps.

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja ehkä myös opiskelijoille tullaan tulevaisuudessa tarjoamaan mahdollisuus oman kannettavan koneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi kokeilla atk-osaston kehitteillä olevaa julkista, autentikoivaa verkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). HUPnet saattaa toimia Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs, D-siipi) lähistöllä. Käytännössä tarvitaan kannettava kone, langaton verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan WWW-selaimella ja atk-osaston käyttäjätunnuksilla. HUPnet-verkon SSID on "Univ Helsinki HUPnet". Lisätietoja on atk-osaston WWW-sivuilla. HUPnet on täysin kokeiluvaiheessa oleva järjestelmä, joten sen toimivuutta ei taata eikä ylläpito tue sen käyttöä.


Ongelma-asioita

BayStack-mallinen WLAN-kortti saattaa jossain tilanteessa lakata toimimasta uuden, 802.11b-standardin mukaisen Lucentin WLAN-tukiaseman kanssa. Ilmiö on siitä kiusallinen, että kun tietty kortti lakkaa toimimasta tietyn tukiaseman kanssa, verkkoyhteyden toimimaan saaminen vaatii tukiaseman boottaamisen. Ongelma on käyttöjärjestelmäriippumaton.

Postipalvelin mail.cs.Helsinki.FI ei tue TLS-protokollaa (Transport Layer Security), joka on SSL-salausmenetelmän (Secure Socket Layer) uusi versio. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia useiden postiohjelmien etäkäytölle (mm. pine, mutt, mozilla). Vanhemmat SSL-kirjastot, jotka eivät käytä TLS:ää, kyllä toimivat tässä yhteydessä. SSL-salaus on tarpeellinen imap-yhteyksien suojaksi, kun postiasiakas on laitoksen verkon ulkopuolella.

Kärrymikrojen (ns. multimediakärryt) kannettavissa koneissa on havaittu ongelmia.

Linuxin X-palvelin sekoilee, jos vaihdetaan näytön tilaa näppäinyhdistelmällä Fn+F5. Tämä on ikävää, koska kyseinen näppäinyhdistelmä on oleellinen sisäisen ja ulkoisen näytön tilan valinnassa. X-palvelimen saa toipumaan vaihtamalla resoluutiota näppäinyhdistelmällä ctrl+Fn+alt+p ja vaihtamalla sen sitten takaisin näppäinyhdistelmällä ctrl+Fn+alt+ö. Näitä hankalia näppäinyhdistelmiä on pakko käyttää, koska kannettavissa koneissa numeronäppäimistöä vastaavat näppäimet saadaan käyttöön vain Fn-näppäimen avulla. Tästä ongelmasta yritetään päästä eroon päivittämällä koneiden Linux CSL 2:een. Päivitys voidaan tehdä kuitenkin aikaisintaan ensi viikolla.

Toinen ongelma kärrymikroissa on suttuinen projektorin kuva. Projektorit keräävät väkisin pölyä optiikkaan, ja siitä päästään eroon vain puhdistushuollolla, joka tullaan suorittamaan kevätlukukauden opetuksen loputtua.

Fs-levypalvelin kärsii levytilaongelmista lähikuukausien ajan, kunnes isompi levyjärjestelmä on asennettu. Tämän takia ylläpito kehottaa käyttäjiä kiinnittämään erityistä huomiota levytilan kulutukseen. Tässä voi käyttää apuna levytilankäyttöohjetta.

Linuxin mpage-komennolla tulostaminen on ollut ongelmallista monille käyttäjille. Halutun työn sijasta tulostimesta saattaakin tulla ulos vain paperi, jossa on tulostimen virheilmoitus, tai työ saattaa tulostua vain osittain.

Tämä on itse asiassa varsin vanha ongelma, joka liittyy mpagen suunnittelufilosofiaan: Mpage ei edes yritä jäsennellä postscriptia täydellisesti vaan tyytyy tekemään tiettyjä systemaattisia muutoksia, jotka toimivat useissa tapauksissa mutta eivät kuitenkaan aina. Lopputuloksena saattaa olla sellainen postscript-tiedosto, jota tulostin ei osaa tulkita.

Yleisratkaisu tähän ongelmaan on, että jos mpagella tulostus ei toimi, käytetään sen sijaan lpr-komentoa. Näistä tapauksista kuitenkin kannattaa raportoida ylläpidolle. Ongelman käsittelyä nimittäin helpottaisi, jos olisi tarkkaan tiedossa, mitkä ohjelmat tuottavat sellaista postscript-koodia, että mpage rikkoo sen.

CSL 2 -koneissa pico-editorissa tekstialueen merkitseminen ei toimi.

CSL 2 -koneiden Latex ei tunne laitoksen omia dokumenttityylejä. Nämä ovat toistaiseksi käytettävissä esimerkiksi CSL 1 -palvelimissa melkki ja melkinkari. Omien dokumenttityyliemme porttaus CSL 2:n uudelle Latex-versiolle ei ole ihan yksinkertainen tehtävä.

Db-palvelimen käyttöjärjestelmäresurssit loppuivat kesken viime viikolla palvelimella toteutettavien harjoitustöiden palautuspäivän lähestyessä. Ensin ylläpito joutui lisäämään käyttöjärjestelmän ytimen tiedostokahvojen lukumäärää, mutta sen jälkeen prosesseja tuli liikaa. Koska prosessitaulun kasvattaminen olisi vaatinut uuden käyttöjärjestelmän ytimen asennusta, ylläpito joutui siivoamaan käyttäjien serveriprosesseja.

Ylläpito suosittelee, että db:ssä pidettäisiin vain ne prosessit, jotka ovat aivan välttämättömiä harjoitustöiden tai WWW-palveluiden takia. Jos ongelma toistuu, niin ainakin screen- ja X-istunnot tullaan tappamaan ilman varoitusta. Samassa koneessa sijaitseva Windows-järjestelmän samba-tulostuspalvelin tullaan siirtämään muualle lähiaikoina.

CSL 2 -koneissa postinluku pinellä aiheuttaa terminaali-ikkunan tekstin sotkeentumista salasanakyselyn aikana, kun pinessä käytetään salakirjoittamatonta IMAP-yhteyttä. Tästä pääse eroon joko painamalla control+L tai asettamalla henkilökohtaiset SSH-avaimet siten, että pine pääsee suoraan postipalvelimelle ilman salasanakyselyä.

Erityisesti henkilökunnan kannattaa käyttää omissa työasemakoneissa jälkimmäistä vaihtoehtoa, jonka voi tehdä joko tietoturvasivun ohjeen mukaan tai yksinkertaisesti TKTL:n Linux-järjestelmän preauth-komennolla: preauth mail. Preauth-komento helpottaa ssh:n käyttämistä RSA-autentikoinnilla. Jos haluat, että koneesta A pääsee koneeseen B, niin anna koneessa A komento: preauth B.

SSH-yhteyden ottaminen CS Linux 1 -koneesta Atk-osaston kruuna-palvelimeen saattaa aiheuttaa virheilmoituksen, joka alkaa sanoilla "WARNING: HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!". Tämän ilmoituksen syynä on CS Linux 1 -koneiden SSH-asiakkaan ja kruunan ja sirpin SSH-palvelinten yhteensopimattomuus, joka korjaantuu tulevassa Linux-päivityksessä. Virheilmoitusta seuraavaan kysymykseen on nyt kruunan ja sirpin tapauksessa turvallista vastata "yes".

Monia Linux-järjestelmän käyttäjiä vaivaa sähköpostin lähetyksessä sitkeästi esiintyvä virheilmoitus: (porttinumero vaihtelee)

[Connection failed to localhost,56648: Connection refused]

Vaikka ilmoitus onkin ilkeän näköinen, se on vaaraton, ja kaikki sähköposti saapuu ja lähtee normaalisti. Postiohjelma etsii parasta tapaa toimittaa lähetettävä viesti palvelimelle. Tässä prosessissa saattaa syntyä mainittu virheilmoitus, jonka ei tarvitsisi näkyä käyttäjille. Asiaa tutkitaan.

CSL 2 -koneissa X-istunto saattaa hyytyä ulos kirjauduttaessa. Tähän todennäköinen syy on Netscapen ja KDE:n istuntomanagerien yhteensopimattomuus. Käynnissä olevan Netscapen tappaminen toiselta koneelta käsin saattaa auttaa, mutta parasta on sulkea koko Netscape ennen uloskirjautumista. Hyytyneen X-istunnon pystyy tappamaan näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+backspace, jos näppäimistö toimii. Katso myös TKTL FAQ.

CSL 2 -koneissa (classic fvwm -käyttöliittymässä) terminaali-ikkunan fonttikoon muuttaminen tuottaa ongelmia käyttäjille, jotka ovat tottuneet CSL 1:n näppäinyhdistelmiin. Sekä CSL 1 että CSL 2 -koneissa rxvt-terminaalin fonttikoko muuttuu lennossa näppäinyhdistelmällä shift+(-/+), jossa miinus ja plus otetaan numeronäppäimistöstä. Cslconfig-ohjelmalla fonttikoon voi asettaa pysyvästi.


Mikael.Jokela@cs.Helsinki.FI