Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Istunnon lopettaminen TKTL:län laitteissa

Istunnot kaikilla koneilla on muistettava lopettaa. Jos istuntosi jää päälle, voi seuraava koneen käyttäjä päästä tekemään ikävyyksiä käyttäjätunnuksellasi.

Ennen istunnon lopettamista on suositeltavaa lopettaa ensin kaikki muut ohjelmat, koska monet ohjelmat luovat väliaikaistiedostoja tai lukkotiedoston (*.lock~ tms.), jotka saattavat jäädä siivoamatta, ellei ohjelmasta poistuta normaalisti.

Linux

  • KDE-käyttöliittymä
    • Valitse ns. "K-valikosta" (vasemman alanurkan iso K-kirjain) Logout.

Windows 2000

  • Valitse hiirellä Start / Shut down / Log off user
  • Suositeltavampa on kuitenkin jättää kone Linuxiin: Start / Shut down / Restart

Istunnon lopettaminen toisesta työasemasta ja jumiin jääneen istunnon lopetus

Linux

Linux-koneista ei saa katkaista virtaa harkitsemattomasti, sillä tiedostojärjestelmän eheys saattaa kärsiä siitä eikä kone välttämättä suostu käynnistymään uudelleen, ennen kuin tiedostojärjestelmän eheys on palautettu.

Jos X-istuntosi jumittuu Linux-työasemassa, voit kokeilla vaihtaa tekstipohjaiseen virtuaalikonsoliin näppäimillä ctrl+atl+F1 . Jos näppäimistö toimii, pääset tästä kirjautumaan uudelleen koneelle ja voit alla olevien ohjeiden mukaan tappaa jumissa olevia prosesseja. Muista kirjautua konsolilta ulos komennolla logout ja siirry takaisin X-istuntoon näppäimillä ctrl+alt+F7 . X-istunto voi olla myös jossain muussa virtuaalikonsolissa kuin 7:ssa.

Jos näppäimistö ei toimi tai jos olet poistunut koneen äärestä, ota toiselta työasemalta ssh:lla istunto siihen koneeseen, johon istunto on jäänyt päälle.

Komennolla psg käyttäjätunnus

näet kaikki kyseisellä koneella olevat, omistamasi prosessit ja niiden prosessinumerot. Voit tappaa prosesseja prosessinumeron (PID = process ID) perusteella. psg -komennon antamista prosessien aikaleimoista voi päätellä, mitkä prosessit kuuluvat siihen roikkumaan jääneeseen istuntoon ja mitkä nykyiseen istuntoon. Tappokomento on kill -TERM PID

Netscape on tavallinen syy X-istunnon jumiintumiseen Linux-työasemassa. Tällöin kannattaa kokeilla tappaa netscape-prosessia edellä mainitulla tavalla. Jos edellinen komento ei tehoa, voi prosessille lähettää tehokkaamman signaalin -KILL, josta se ei voi kieltäytyä. kill -KILL PID

Koneen voi käynnistää uudelleen painamalla ensimmäisessä virtuaalikonsolissa "Home"-näppäintä ja valitsemalla "Yes", ellei tätä ole erikseen kielletty. Tämä on joskus ainoa keino elvyttää työasema kaatuneen X-istunnon jälkeen. Ensimmäiseen virtuaalikonsoliin pääsee näppäinyhdistelmällä ctrl+alt+F1 .

Jos tilanne ei selviä näillä ohjeilla tai työasema jää tavalla tai toisella epänormaaliin tilaan, ilmoita asiasta ylläpidolle joko

Windows 2000

Näppäimillä ctrl+alt+del saa Windows Security -ikkunan, josta voi mm. kirjautua ulos, käynnistää koneen uudelleen tai käynnistää task managerin. Task managerilla voi tappaa jumissa olevia prosesseja (ohjelmia).

Jos istunto ei toivu, käynnistä kone uudelleen reset-nappulasta tai virtakytkimestä. Linuxissa olevaa konetta ei pidä käsitellä näin, vaan sen sijaan ilmoita koneesta ylläpidolle.