Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Institutionen för datavetenskap

Adb-systemet vid Institutionen för datavetenskap

Utrymmen och apparatur

Datavetenskapsinstitutionens arbetsstationer finner du på Industrigatan 23, på 2:a, 3:e och 4:e våningen, bl.a. i mikroklasserna A213-A215, D326 och D423. Det finns sammanlagt ett tiotal salar. Du kan använda alla datorer i klasserna, utom om salen är bokad för undervisning. Observera att Adb-avdelningens mikroklass finns på tredje våningen, i ändan av D-korridoren, coh där kan du inte använda datorerna med din användar-id från datavetenskapsinstitutionen.

Alla arbetsstationer i mikroklasserna har Linux som operativsystem, vissa datorer har dessutom Microsoft Windows 2000. För att byta operativsystem, gör så här: 

  • Windows: välj alternativet "Shut Down" i Start-menyn. Välj därefter "Restart the computer?" och "Yes".
  • Linux: Tryck Alt-W i inskrivningsrutan och välj Yes.
  • Välj det operativsystem du vill ha i startmenyn (Linux är normalvärdet).

    Information om hur klasserna är utrustade:/compfac/ohjeet/Kokoonpanot/.

    Datavetenskapsinstitutionen har flera egna servrar, av vilka bl.a. melkki och melkinpaasi är interaktiva. Man kan kontakta dem med ssh: arbetsstationnamn$ ssh melkinpaasi

    Linux

    Linux-systemet ber om din användarkod och ditt lösenord på följande sätt:

    Computer Science Linux (CSL #2.072)
    Username: användarkod
    Password:
    Stora och små bokstäver skiljer sig från varandra i lösenordet. Man avslutar sessionen genom att trycka på Exit-ikonen som syns i balken nederst på rutan. Balken innehåller ikoner som startar de mest populära programmen i Linux.

    Windows

    Din användarkod för institutionens windows-datorer aktiveras inte innan du bytt lösenord i Linux.

    På institutionen använder vi samma användarkod och lösenord i Windows som i Linux. Man kan inte byta lösenord i Windows, utan det måste göras i Linux.

    I mikroklasserna syns Linux-systemets hemindex i Windows 2000-systemet som skivenheten H.

    Det rekommenderas att datorerna lämnas i Linux-systemet då man avslutar en session. De centraliserade uppdateringarna av mjukvara förutsätter att datorn är ställd till Linux.

    Lösenord

    Man byter lösenord i Linux med kommandot passwd.Ett bra lösenord är 7-8 tecken långt (men inte längre) och innehåller både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Lösenordet får inte vara ett ord på något språk, för programmen som löser lösenord använder ordböcker i stor utsträckning och kan också förena ord och läsa dem baklänges. Lösenordet "car9doog," t.ex., är inte tillräckligt bra! Namn, personbeteckningar och hobbytermer är de sämsta lösenorden.

    Man byter lösenord i Linux med kommandot passwd.Ett bra lösenord är 7-8 tecken långt (men inte längre) och innehåller både stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Lösenordet får inte vara ett ord på något språk, för programmen som löser lösenord använder ordböcker i stor utsträckning och kan också förena ord och läsa dem baklänges. Lösenordet "car9doog," t.ex., är inte tillräckligt bra! Namn, personbeteckningar och hobbytermer är de sämsta lösenorden.

    Lösenordet borde ändå vara så enkelt att man kommer ihåg det utan luntlapp. På webben finns det ofta en service för att spara lösenord, men den borde inte användas till att spara universitetets lösenord. Det är också förbjudet att använda dem enligt användarreglerna, punkt VI.4. Det lönar sig att komma ihåg att en enda användare med ett dåligt lösenord kan riskera hela systemets säkerhet.

    Håll ditt lösenord HEMLIGT!"Låna" inte din användarkod åt någon - du ansvarar för allt som gjorts med din kod.

    Lösenordet borde bytas med minst var 6:e månad.

    E-post

    Vid datavetenskapsinstitutionen har e-postadresserna formenFörnamn.Tillnamn@cs.Helsinki.FI.
    Vid IT-avdelningen har e-postadresserna formen Förnamn.Tillnamn@Helsinki.FI.

    Universitetet är stort, därför händer det att det finns flera personer med samma namn. I allmänhet skiljs de åt genom att sätta initialen från ett andra namn mellan förnamnet och tillnamnet. Postadresserna som datavetenskapsinstitutionen och IT-avdelningen ger en användare kan vara olika sinsemellan. Det lönar sig alltså inte att 'gissa' en e-postadress.

    Man finner datavetenskapsinstitutionens e-postadresser på institutionens websidor. Med kommandot 'lupa' kan envar kontrollera sin egen e-postadress i datavetenskapsinstitutionens system.

    Användning tillsammans med IT-avdelningens unix-system

    Huvudämnesstuderande i datavetenskap har två användarkoder: en till institutionens eget system och en till IT-avdelningens unix-datorer.  IT-avdelningens servrar heter t.ex. sirppi, vesuri, myntti och kruuna.

    Till vardera koden hör en e-postadress, ett hemindex och ett lösenord. Användaren identifieras som en och samma användare i båda systemen genom den gemensamma användarkoden.

    När användarkoden aktiveras är lösenodret detsamma i båda systemen. Lösenordet måste bytas skilt i datavetenskapsinstitutionens och IT-avdelningens system.

    Det är möjligt att öppna hemindexet i datavetenskapsinstitutionens system från IT-avdelningens unix-datorer. Sökvägen till hemindexet är /home/fs/användarkod. Man kan skicka e-posten från IT-avdelningens unix-datorer vidare till institutionens system genom att skapa filen .forward i hemindexet i IT-avdelningens system. Filen får inte innehålla annat än den nya adressen, t.ex. Förnamn.Tillnamn@cs.Helsinki.FI.

    För att posten säkert skall eftersändas, ge ännu kommandot

    sirppi% chmod a+r .forward

    Man kan också eftersända e-post från IT-avdelningen med en webblankett, se http://www.helsinki.fi/atk/viestin/sp/misc.html#ohj.

    Tilläggsinformation


    support@cs.Helsinki.FI