Tietojenkäsittelytieteen laitos vuonna 2005
Vuosi 2005 oli näennäisesti tietojenkäsittelytieteen laitokselle “välivuosi”. Se oli ensinnäkin kolmivuotisen strategiakauden keskimmäinen vuosi, jolloin ei suunniteltu suuria strategisia uudistuksia vaan ainoastaan toteutettiin edellisvuonna käynnistettyjä toimenpiteitä. Lisäksi laitoksen muutto Kumpulan kampukselle vuonna 2004 oli vuonna 2005 enää hämärä muisto, joka ei aiheuttanut enää mainittavia fyysisiä tai henkisiä ponnistuksia.
Välivuodeksi vuosi 2005 oli kuitenkin harvinaisen työntäyteinen, toteutettiinhan silloin kolme mittavaa yliopistotason operaatiota: uuden palkkausjärjestelmän valmistelu, uuteen tutkintojärjestelmään siirtyminen ja tutkimuksen arviointi.
Uusi tutkintojärjestelmä
Kaikissa Suomen yliopistoissa siirryttiin 1.8.2005 uuteen, ”Bolognan mallin” mukaiseen kaksiportaiseen tutkintojärjestelmään. Tietojenkäsittelytieteen laitoksessa uuden tutkintojärjestelmän käyttöönottoa ryhdyttiin valmistelemaan jo hyvissä ajoin vuonna 2004 tekemällä koko opetusohjelman ydinainesanalyysi ja hahmottelemalla uuden järjestelmän mukaisia tutkintovaatimuksia.
Tutkintovaatimukset viimeisteltiin kevään 2005 aikana, jolloin niistä mm. karsittiin laitoksen tutkimuksen ja opetuksen ydinainekselle vieraampina sovelletun tietojenkäsittelyn, opettajan ja tietokonematemaatikon suuntautumisvaihtoehdot. Jäljelle jääneiden erikoistumislinjojen (algoritmit, hajautetut järjestelmät ja tietoliikenne, ohjelmistotekniikka, tiedonhallinta, älykkäät järjestelmät sekä bioinformatiikka ja laskennallinen biologia) tutkintovaatimukset uudistettiin ydinainesanalyysin pohjalta, ja sivuaineopintojen suorittaminen tehtiin entistä joustavammaksi. Kevään ja syksyn aikana laadittiin lisäksi sekä opettajille että opiskelijoille kattavat ohjeet uuteen tutkintojärjestelmään siirtymiseksi.
Uusi palkkausjärjestelmä
Kaikissa Suomen yliopistoissa ollaan vääjäämättä siirtymässä uuteen valtionhallinnon palkkausjärjestelmään, jossa jokaisen työntekijän palkka määräytyy hänen työtehtäviensä vaativuuden ja niistä suoriutumisen perusteella. Palkkausjärjestelmä tuo väistämättä mukanaan akateemisesti vapaiden tutkijoiden ja opettajien arvioinnin ja esimiehet. Tästä johtuen uudistus herätti runsaasti kriittistä polemiikkia vuoden 2005 keväällä, jolloin suoritettiin ensimmäinen arviointikierros.
Tietojenkäsittelytieteen laitoksella palkkausjärjestelmän uudistuksen ensimmäinen vaihe sujui varsin kivuttomasti, olihan laitoksella jo pitkään ollut käytössä lähiesimies- ja kehityskeskustelujärjestelmä. Niinpä helmi-maaliskuun aikana arvioitiin pontevasti kaikkien laitoksen työntekijöiden työtehtävät ja henkilökohtainen suoriutuminen ja arvioinnit kirjattiin lomakkeille, jotka toimitettiin seuraavien hallintotasojen käsittelyyn. Vuoden 2005 aikana ei palkkausjärjestelmää vielä kuitenkaan otettu käyttöön, vaan puuha jatkuu vielä vuoden 2006 aikana, osin vuoden 2005 arviointeihin perustuen.
Tutkimuksen arviointi
Yliopiston koko tutkimustoiminta arvioitiin vuonna 2005. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja siihen saumattomasti liittyvän HIIT-tutkimuslaitoksen perustutkimusyksikön tutkimusta arvioi matematiikan ja tilastotieteen laitoksen kanssa yhteinen kansainvälinen paneeli. Arviointityö käynnistyi keväällä, jolloin paneelin käyttöön tuotettiin massiivinen tutkimuksen itsearviointiraportti tieteellisin julkaisuin höystettynä. Paneeli vieraili yliopistossa syyskuussa, jolloin se yhden viikon aikana haastatteli arvioitavien yksiköiden edustajia ja tuotti luonnokset arviointiraporteistaan.
Tutkimuksen arviointiraportit julkistettiin 1.3.2006. Helsingin yliopiston 75 arvioidusta yksiköstä korkeimman mahdollisen arvosanan (7) sai 20 yksikköä, niiden joukossa sekä tietojenkäsittelytieteen laitos että tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT. Kun lisäksi matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta oli arvioinnissa ylivoimainen tiedekuntasarjan voittaja, voidaan laitoksen tutkimustoiminnan katsoa olevan kiistatta kansainvälistä huipputasoa.
Laitoksen miellyttäviä tulevaisuuden haasteita on pysyä huipulla niin tutkimuksessa kuin opetuksessa - onhan laitos lisäksi nimetty vuosiksi 2007-2009 kansalliseksi yliopistokoulutuksen laatuyksiköksi.
Jukka Paakki
Laitoksen johtaja