Tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelmassa voi suorittaa perustutkintoina luonnontieteiden kandidaatin (LuK) tutkinnon, jonka laajuus on 180 opintopistettä (op), ja filosofian maisterin (FM) tutkinnon (120 op). Kandidaatin tutkinnon pääaine on tietojenkäsittelytiede, ja maisterin tutkinnon pääaine joko tietojenkäsittelytiede tai bioinformatiikka.
Bioinformatiikan tutkinnon voivat suorittaa vain tähän pääaineeseen erikseen hakeneet ja hyväksytyt opiskelijat. Bioinformatiikan opiskelu kuvataan erikseen opinto-oppaan luvussa "Bioinformatiikka", mutta tietojenkäsittelytieteen laitoksella annettava bioinformatiikan opetus sisältyy myös tietojenkäsittelytieteen opetusohjelmaan. Opiskelua koskevat ohjeet ja säännöt ovat pääsääntöisesti yhteiset kummallekin pääaineelle.
LuK-tutkinnon voi päätoimisesti opiskellen suorittaa kolmessa vuodessa ja FM-tutkinnon sen jälkeen kahdessa vuodessa. Jatkotutkintona voi suorittaa filosofian lisensiaatin (FL) ja filosofian tohtorin (FT) tutkinnot tietojenkäsittelytieteessä. Tutkintojen yksityiskohtainen rakenne selviää tutkintovaatimuksista.
Tietojenkäsittelytieteen opinnot alkavat perusopinnoilla (25 op) ja jatkuvat aineopinnoilla (65 op). LuK-tutkinnon jälkeen suoritetaan FM-tutkintoa varten pääaineessa syventävät opinnot (80 op). Perus- ja aineopinnoissa pääosa oppiaineksesta on yhteistä kaikille opiskelijoille. FM-tutkinnossa erikoistutaan suorittamalla opinnot jonkin erikoistumislinjan vaatimusten mukaan. Linjat tiedottavat syventävien opintojen valinnaisiksi soveltuvista kursseista ja kurssiyhdistelmän mahdollisesta sopimismenettelystä verkkosivuillaan.
LuK-tutkintoon sisältyvään perus-ja aineopintokokonaisuuteen (90 op) kuuluu opintoja useimpien erikoistumislinjojen aihepiireistä. Tutkinto on välttämätön välitavoite FM-tutkintoon edettäessä. FM-tutkinnossa koulutus tähtää alan asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtäviin tai tutkijanuralle.
Erikoistumislinjoja (jatkossa usein lyhyesti: linjoja) on uudessa FM-tutkinnossa kuusi: algoritmit, hajautetut järjestelmät ja tietoliikenne, ohjelmistotekniikka, tiedonhallinta, älykkäät järjestelmät sekä Data Communications Software, jonka opetus on englanninkielistä ja jonka opinto-oikeus on erikseen haettava. FM-tutkinnossa hakeudutaan suomenkielisille erikoistumislinjoille ilman erityistä valintaa suorittamalla linjan tutkintovaatimuksissa mainitut opinnot.
Algoritmien linjan kohdealueena ovat tietojenkäsittelyn teoreettiset perusteet, erityisesti algoritmitutkimus. Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen linjan kohdealueena ovat järjestelmien itsenäisesti rinnakkain toimivat osat ja näiden osien välinen kommunikointi. Ohjelmistotekniikan linjalla tarkastellaan suurten ja monimutkaisten ohjelmistojen systemaattista tuottamista. Tiedonhallinnan linjan kohteina ovat tietokannan hallinta, tiedon louhinta, digitaalinen media ja kieliteknologia. Älykkäiden järjestelmien linjalla keskitytään adaptiivisia ja älykkäitä osia sisältävien järjestelmien suunnittelun ja tutkimuksen laskennallisiin menetelmiin. Data Communications Software -erikoistumislinjalla käsitellään tietoliikenteeseen liittyvien ohjelmistojen tuotantoa.
Erikoistumislinjoja kuvataan luvussa "Opintojen suunnittelu" ja linjojen kotisivuilla, ks. http://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/suunta.html.
[tutkintovaatimuksista:]
584111 PERUSOPINNOT (25 OP) 582102 Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, 4 op 581325 Ohjelmoinnin perusteet, 5 op 581326 Java-ohjelmointi, 4 op 582101 Ohjelmistotekniikan menetelmät, 4 op 58160 Ohjelmoinnin harjoitustyö, 4 op 581328 Tietokantojen perusteet, 4 op 584211 PERUS- JA AINEOPINNOT (90 OP) Pakolliset opinnot 584111 Tietojenkäsittelytieteen perusopinnot, 25 op 58131 Tietorakenteet, 8 op ... 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti, 9 op 582204 Kandidaatintutkielma, 6 op 50036 Kypsyysnäyte Valinnaisia tietojenkäsittelytieteen opintoja, 8 op
Menetelmätieteiden 30 op:n opintokokonaisuuden tulee sisältää vähintään 10 op:n verran matematiikan opintoja ja vähintään 10 op:n verran tilastotieteen opintoja; vastaavasti 50 op:n kokonaisuudessa vähimmäisvaatimus kummassakin aineessa on 20 op.
Kaikissa tapauksissa sivuaineopintoihin tulee sisältyä matematiikan kurssi Johdatus diskreettiin matematiikkaan.
Kieliopinnot, 10 op 582505 Äidinkielinen viestintä, 3 op Toinen kotimainen kieli, 3 op Vieras kieli, 4 op 584401 Tieto- ja viestintätekniikan opinnot, 5 op 581324 Tietokone työvälineenä, 4 op 582506 Tutkimustiedonhaku, 1 op 582507 Henkilökohtainen opintosuunnitelma ja osallistuminen opettajatuutorointiin (LuK-HOPS), 2 op 584402 Harjoittelu tai työelämään orientoituminen, 1-3 op 582508 Ohjelmistotuotantoprojektiin liittyvä työelämään orientointi, 1 op 582509 Tietotekniikka-alan ammattitehtävissä työskentely, 2 op Vapaasti valittavia opintoja
Maisterin tutkinnon tutkintovaatimukset ovat linjakohtaisia. Pääsääntöisesti ne noudattavat seuraavaa rakennetta:
TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN AINEOPINNOT
Kandidaatin tutkintoon sisältymättömiä aineopintoja vaaditaan
tapauksissa, joissa se erikoistumislinjan luonteen vuoksi on tarpeen.
TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN SYVENTÄVÄT OPINNOT (80 OP)
Erikoistumislinjakohtaiset syventävät opinnot Seminaareja, 6 op Vapaasti valittavia tietojenkäsittelytieteen syventäviä opintoja (muita kuin seminaareja) 50131 Pro gradu -tutkielma, 40 op 50039 Kypsyysnäyte
582510 Henkilökohtainen opintosuunnitelma (FM-HOPS), 1 op 584403 Syventävä harjoittelu tai työelämään orientoivat opinnot, 2-6 op 582511 Tietotekniikka-alan vaativissa ammattitehtävissä työskentely (2-6 op) TAI 581387 Tietotekniikka: Nyt! (3 op) tai muu soveltuva opintojakso Vapaavalintaisia opintoja