Kurssi on tietojenkäsittelytieteen aineopintojen valinnainen kurssi. Kurssilla perehdytään JavaScript-kielen luonteeseen, paradigmaan ja ohjelmointitekniikoihin. Erityisen huomion saa kielen sisäisen toiminnan ymmärtäminen, kielen "pelimoottorin" logiikan hahmottaminen. JavaScript-ohjelman suoritusaikainen dynaamisuus – kaikkea voi vauhdissa muuttaa – on johtanut siihen, että on mahdollista kehittää hyvin erilaisia ohjelmointityylejä ja -tapoja JavaScript-ohjelman suoritus kuitenkin lopulta palautuu dynaamisesti muokattavaan assosiaatiolistojen verkkoon. Erilaisten ohjelmointityylien ja -tekniikoiden ymmärtämisen edellytys on tuon verkon rakenteen ymmärtäminen. Siihen perustuen on mahdoillista kehitellä myös kokonaan uusia tyylejä ja ehkäpä vieläkin parempia rakenneratkaisuja.
Kurssilla on johdattelevia luentoja, jotka eivät edes pyri olemaan kattavia: Itsenäisellä työskentelyllä ja harjoittelulla on keskeinen merkitys kurssin sisällön omaksumisessa. Kurssi edellyttää hyvää ohjelmointitaitoa ja valmiutta itsenäiseen työskentelyyn. Hyvästä Java-taidosta on hyötyä, vaikka Java ja JavaScript ovatkin hyvin erilaiset.
Kurssilla ei laadita näyttäviä suuria ohjelmia vaan pikemminkin pieniä ja hankalia. Pyrkimys on oppia ymmärtämään, mitä kielen rakenteet ihan oikeasti tekevät ja tarkoittavat. Kurssilla keskitytään itse kielen ominaisuuksiin; kytkentä html-sivuihin pyritään pitämään minimaalisena, koska koska Web-selainohjelmoinnista on oma kurssinsa, ks. http://www.cs.helsinki.fi/group/java/s12-weso/
Luennot ovat 29.10.-5.12. tiistaisin 16-18 ja torstaisin 14-16 useimmiten auditoriossa B123. Kaikki torstain luennot ovat B123:ssa. Tiistaina 12.11. luennot ovat CK112:ssa, tiistaina 19.11. Physicumin salissa E204. Tiistait 26.11. ja 3.12. ollaan taas CK112:ssa.
Kurssilla on verkkomateriaalia, jonka jäsentely perustuu osittain Mozilla Developer Networkin tarjoamaan JavaScript Guide -sivustoon.
Harjoitustyhmät kokoontuvat 4.11.-5.12.
1. TO 12-14 C222 Arto Wikla 2. TI 14-16 D122 Tommi Tuura 3. KE 10-12 D122 Kalle Viiri 4. KE 12-14 C222 Tommi Tuura
Kurssin harjoituksiin opiskelijatyöryhmät laativat asteittain täydentyvää omaa dokumentaatiota siitä, millä tavoin JavaScript-kieltä olisi hyvä käyttää, millaiset rakenteet ja tyylit johtavat hyviin ohjelmiin. Erityisesti esitettyjen ratkaisujen ja mallien hyvää perustelua arvostelussa sitten arvostetaan. Ryhmien koko voi olla noin 3-5 henkeä. Myös yhden hengen "ryhmät" ovat sallittuja.
Lisätietoa harjoituksista sivulla Harjoitukset.
Kurssikokeen aika ja paikka on syytä tarkistaa laitoksen Kurssikokeet-sivulta.
Kurssin arvosana lasketaan seuraavasti:
läsnäolopisteitä: 4*2 = 8 harjoitustyöpisteitä: 3*3+1*5 = 14 koepisteitä: 38 ---- 60Kurssin kokonaispistemäärä lasketaan kaavalla maksimi(läsnäolopisteet+harjoituspisteet+koepisteet,(60/38)*koepisteet). Kurssisuorituksen hyväksymisen edellytyksenä on vähintään 30 pisteen saaminen. Kokeesta pitää lisäksi saada vähintään puolet pisteistä eli 19 pistettä.