Helsingin yliopisto / tietojenkäsittelytieteen osasto / © Arto Wikla 2019

Ohjelmointikielten periaatteet: kurssiesite syksy 2019

Muutettu viimeksi 28.10.2019. Sivu luotu 14.10.2019.

Kurssi on tietojenkäsittelytieteen syventävien opintojen valinnainen kurssi. Kurssilla perehdytään ohjelmointikielten periaatteisiin ja rakenteisiin, ohjelmointiparadigmoihin ja kielten kehitykseen. Ohjemointikielten toteuteutukseen puututaan vain sikäli kuin se on tarpeen mainittujen aihepiirien ymmärtämiseen – ohjelmointikielten toteuttamisesta on oma kurssinsa. Esitietoina oletetaan perus- ja aineopinojen pakolliset kurssit suoritetuiksi. Osallistujilta edellytetään myös ohjelmointikokemusta ja jonkin yleisen ohjelmointikielen hyvää tuntemusta. Kurssi perustuu teokseen Gabrielli, Martini: Programming Languages: Principles and Paradigms, Springer 2010. Kurssikirjasta löytyy e-versio Springeriltä. Kurssin kirjallisissa töissä edellytetään kandidaatin tutkielmassa vaadittua esitystyylin ja -tekniikan laatua!

Kurssilla on viikoittaisia luentoja 2x2 tuntia, viikoittaisia harjoituksia 1x2 tuntia sekä viisi ryhmätyönä kirjoitettavaa harjoitustyötä, joissa vertaillaan ohjelmointikielten ominaisuuksia. Jokaisella ryhmällä on Python sekä omat kaksi kieltä vertailtivanaan.

Viikoittaisissa harjoituksissa harjoitustehtäviä ns. "rastitaan" eli merkitään tehdyiksi, mikä tarkoittaa valmiutta esitellä ratkaisuja. Noin puolet tehtävistä tekemällä saa yhden pisteen, noin 5/6 tehtävämerkinnöistä antaa täydet 10 pistettä. Kurssin koetehtävät ovat valtaosaltaan joko samoja tai samankaltaisia kuin harjoitustehtävät. Harjoitustehtävistä ei jaeta malliratkaisuja.

Harjoitustyöt kirjoitetaan harjoitusviikoille 2–6, eli 14.11. - 11.12. Kirjoitusten viimeinen jättöaika, deadline, on kunkin viikon keskiviikko. Kirjoitukset postitetaan kurssin vastuhenkilölle (AW) pdf-tiedostona tai toimitetaan perille paperiversiona. Kukin harjoitustyö arvostellaan kurssipistein 0-4. "Kunniallisesta" työstä saa lähtökohtaisesti 3 pistettä. Myöhästyneistä töistä ei pisteitä heru.

Kirjalliset työt tehdään pääsääntöisesti kolmen hengen opiskelijatyöryhmissä, mutta myös ryhmäkoot 4, 2 ja 1 ovat mahdollisia. Ryhmäkoko ei vaikuta työn laajuuteen eikä arvostelun ankaruuteen tai lempeyteen.

Ensimmäiselle harjoituskerralle osallistuminen torstaina 7.11. on välttämätöntä, koska silloin muodostetaan opiskelijatyöryhmät ja valitaan analysoitavat ja vertailtavat ohjelmointikielet kullekin työryhmälle. Tarjolla oleviin ohjelmointikieliin kannattaa tutustua jo ennen ensimmäistä harjoituskertaa! Nopeuttaa valintaa.

Harjoitustehtävät ja ohjeet niihin löytyvät kurssin harjoitustehtäväsivulta.

Kurssin arvosana määräytyy harjoitustöistä ja kurssikokeesta seuraavasti:

   harjoitusaktiivisuusmaksimi  10
   harjoitustyömaksimi          20
   kurssikoemaksimi             30
                               ----
                                60

   pisteitä:    30  35  40  45  50
   arvosana:     1   2   3   4   5

Arvosanarajat ovat alustavat. Kurssin arvostelussa on lisäksi käytössä koeleikkuri, mikä tarkoittaa sitä,että suorituksen hyväksymisen edellytyksenä on 30 yhteispisteen lisäksi vähintään puolet koepisteistä, 15 pistettä.


Hit Counter by Digits
by WebCounter starting 14.10.2019