Helsingin yliopisto / tietojenkäsittelytieteen laitos / © Arto Wikla 2013

581362 Ohjelmointikielten periaatteet keväällä 2013: harjoitusohje

(Muutettu viimeksi 18.1.2013. Sivu perustettu 10.1.2013)

Huom: Muutokset vielä melko todennäköisiä!

Harjoitustehtävät 21.1.-22.2.

Kurssin harjoitustöinä kukin opiskelijatyöryhmä kirjoittaa neljä artikkelia, joissa esitellään ja vertaillaan kahden ohjelmointikielen piirteitä, ominaisuuksia ja luonnetta. Kieliparit ovat ryhmäkohtaisia.

Ensimmäisellä harjoituskerralla järjestäydytään työryhmiksi ja valitaan kullekin ryhmälle kaksi ohjelmointikieltä. Muille harjoitusviikoille 2.–5. ryhmät kirjoittavat artikkeleita, joiden sisältövaatimukset kuvaillaan alempana. Molempien harjoitusryhmien viikoittainen deadline on keskiviikkoisin kello 23:59. Myöhästyneitä artikkeleita ei oteta huomioon. Perustelu tiukkuudelle on se, että työryhmien tuottamia artikkeleita käytetään harjoitusryhmien työskentelyn materiaalina. Harjoitusryhmä 1 kokoontuu jo torstaisin, ryhmä 2 perjantaisin.

Artikkelit s-postitetaan pdf-muotoisina kurssin vastuuhenkilölle (AW) (etunimi.sukunimi [at] cs.helsinki.fi). Viestin otsikkona on oltava
OKP: ryhmän nimi, tehtävän numero
(OKP = "Ohjelmointikielten periaatteet", ryhmän nimi: ks. alla, tehtävän numero on 1, 2, 3 tai 4). Artikkelit julkaistaan torstaiaamupäivisin kurssin intranet-sivulla Opiskelijatyöryhmien laatimat artikkelit.

Muoto-ohjeita: Työryhmien tuottamien artikkeleiden on (soveltuvin osin) noudatettava samoja tyyli-, viittaus- ja laatuvaatimuksia, joita asetetaan kandidaatintutkielmalle. Asiasisällön lisäksi siis myös esitystavan laatu vaikuttaa merkittävästi artikkelien arvosteluun! Kandidaatintutkielman tyyli- ja laatuohjeistusta löytyy kyseisen opintojakson sivuilta. Erityisesti on syytä tutustua esitystyylin mallin antavaan oppaaseen Opinnäytetyön ulkoasun malli ainetta ja tutkielmaa varten (pdf). Kandidaatintutkielmasta poiketen artikkeleihin ei sisällytetä tiivistelmälomaketta. Myös Wikipedia-sivut kelpaavat lähteiksi ja sisällysluettelo tarvitaan vain, jos artikkelin varsinainen asiasisältö on pidempi kuin neljä sivua. Harjoitusten ohjaajat ottavat tarvittaessa kantaa siihen, mitä "soveltuvin osin" tarkoittaa. Oikeakielisyyteen löytyy apua vaikkapa seuraavista paikoista: Kielitoimisto, Iso suomen kielioppi, J. Korpelan aineistoa suomen kielestä, J. Korpelan Nykyajan kielenopas, Yliopistolaisen kielijelppi, ...

Ohjeita ja ideoita viikoittaisiin artikkeleihin

Artikkeleiden asiasisältöjen järjestyksen määrää luennolla käsiteltyjen sisältöjen järjestys. Koska ohjelmointikielet poikkeavat merkittävästi toisistaan, jäsentelyehdotukset ovat vain suuntaa antavia – niitä saa ja itse asiassa pitää muuttaa ja soveltaa luovasti, mikäli esiteltävät asiat sitä vaativat.

Annetut "otsikot" ovat vain aihepiirien luonnehdintoja – todellisten otsikoiden on syytä olla osuvampia. Kielestä riippuen näitä luetteloita voi joutua soveltamaan enemmän tai vähemmän luovasti.


Takaisin kurssin pääsivulle.


Hit Counter by Digits by WebCounter starting 9.1.2013