ESITE JA KURSSIN JÄRJESTELYT VOIVAT VIELÄKIN MUUTTUA, "KEHITTYÄ"!
Kurssi on tietojenkäsittelytieteen syventävien opintojen valinnainen kurssi. Kiinnostuksen kohteina ovat ohjelmointikielten käsitteet ja rakenteet, kielten kehitys ja ohjelmointiparadigmat. Kielten toteuttamiseen - kääntäjiin, tulkkeihin yms. puututaan vain sikäli kuin se on tarpeen mainittujen aihepiirien ymmärtämiseen - ohjelmointikielten toteuttamisesta on oma kurssinsa. Esitietoina oletetaan perus- ja aineopinojen pakolliset kurssit suoritetuiksi. Erityisesti LuK-tutkielman suoritus antaa eväitä kurssin kirjallisen osuuden tekemiseen. Osallistujilta edellytetään myös ohjelmointikokemusta ja jonkin yleisen ohjelmointikielen hyvää tuntemusta. Kurssi perustuu teokseen Scott M.: Programming Language Pragmatics (2nd ed.), Morgan Kaufmann, 2006.
Opiskelijatyöryhmät laativat myös valitsemansa ohjelmointikielen ideoiden ymmärtämistä auttavan www-sivun, kielen pikaoppaan. Kyseessä on siis kurssin aihepiirin asioiden pänttäämisen lisäksi ohjelmoitikieliin liittyvän tieteellisen ja teknisen kirjoittamisen harjoittelu.
Luennot ovat viikoittain 3. periodilla 17.1.-23.2. keskiviikkoisin 14-16 ja perjantaisin 12-14 salissa D122. Myös kurssin lopussa perjantaina 27.4. on vielä yksi luento.
Harjoitukset perustuvat luentoihin ja kurssikirjaan. Harjoitusryhmä
kokoontuu viikoittain 23.1.- 20.2. tiistaisin kello 16-18 salissa C222
(5 kertaa).
Harjoituspisteiden määräytyminen:
merkittyjä tehtäviä: 1 4 7 10 13 16 19 22 25 28
pisteitä: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Kurssikoe on torstaina 1.3. kello 9-12. Sali ilmoitetaan aikanaan.
Artikkeli: Kukin opiskelijatyöryhmä, "opintopiiri", kirjoittaa noin 5-9 sivun mittaisen artikkelin johonkin erityiseen ohjelmointikieleen liittyvästä kiinnostavasta aiheesta. Kirjoituksen tyylin ja esitystavan on noudatettava LuK-tutkielmalle asetettuja laatu- ja muotovaatimuksia, ks. Tieteellisen kirjoittamisen kurssin kurssikuvaus sekä erityisesti opinnäytetyön ulkoasun malli. Artikkeli esitellään julkisesti muille ryhmille ja kurssin opettajille seminaarin kaltaisissa tilaisuuksissa, jotka järjestetään 14.3.-27.4. "luentoaikoina" keskiviikkoisin 14-16 ja perjantaisin 12-14 salissa D122. Jokainen ryhmä lisäksi opponoi, arvioi kriittisesti, jonkin toisen ryhmän artikkelin ja esitelmän. Opponointi tapahtuu julkisesti heti artikkelin esittelyn jälkeen. Sekä esitelmä- että opponointiajat sovitaan jo kurssin alkupuolella (aikataulu). Artikkelin kirjoittamista ohjataan ja etenemisestä raportoidaan ryhmän ja opettajien sopimina palaveriaikoina, jotka pääsääntoisesti sijoitetaan tiistai-iltapäiviin kello 16-18 välille ajalla 13.3.-24.4. salissa CK107. Artikkelille annetaan muitakin lähteitä kuin kurssikirja. Artikkelista saatavan pistemäärän (0-12) määrää artikkelin, esitelmän ja opponoinnin laatu.
Ohjelmointikielen pikaopas: Kukin opiskelijatyöryhmä toteuttaa valitsemalleen ohjelmointikielelle www-muotoisen pikaoppaan, jonka avulla ohjelmointitaitoinen henkilö pääsee nopeasti sisälle uuteen ohjelmointikieleen. Pikaoppaat julkistetaan kurssin sivuilla. Jos joku ryhmä erityisesti vaatii, julkistus tehdään vain intranet-tasolla, mutta toivottavasti mahdollisimman moni sallii internet-julkisuuden. Pikaoppaan kirjoittamista ohjataan ja etenemisestä raportoidaan ryhmän ja opettajien sopimina palaveriaikoina, jotka pääsääntoisesti sijoitetaan tiistai-iltapäiviin kello 16-18 välille ajalla 13.3.-24.4. salissa CK107. Pikaoppaasta saatavan pistemäärän (0-10) määrää oppaan laatu.