Ohjelmistotuotanto, kevät 2003, harjoitus 4 (10.-14.2.)

  1. Harjoituksissa 2 tehtiin toimintopisteanalyysiä. Nyt lähdemme kehittelemään työkalua analyysin tueksi. Olkoon lähtökohtana joukko tekstitiedostoja, joissa on karkea määrittely ohjelmistosta. Toimintopisteanalyysi tehdään tähän määrittelyyn perustuen etsimällä tekstistä toimintopisteitä tuottavia elementtejä ja luokittelemalla niitä. Etsinnän ei tarvitse olla automaattista. Luokittelun tueksi on määritelty joukko kysymyksiä, joihin vastaamalla saadaan selville löydetyn elementin vaikeusaste. Eri tyyppisillä kohteilla on omat kysymyksensä, esimerkiksi tiedostoilla omansa. Kunkin elementin alustava luokittelu voidaan tehdä ilman kysymyksiä ja sitä voi tarkentaa tarvittaessa kysymysten avulla. Ohjelmiston käyttäjän pitäisi pystyä tekemään luokittelu kokonaan välineen avulla ja mahdollisimman vähällä kirjoittamisella. Ison järjestelmän (= pitkän tai moniosaisen tekstin) analyysi voi vaatia useita istuntoja. Kompleksisuustekijöiden arvojen selvitys tapahtuu myös kysymysten avulla. Välineen pitäisi olla muokattavissa siten, että käyttöönottaja voi määritellä omia lisäkysymyksiään. Määrittele järjestelmän käyttötapaukset (use cases).

    Esimerkiksi sivulta http://www.well.com/user/hirst/use_cases.html löytyy käyttötapauksiin liittyvää materiaalia.

  2. Laadi luokkakaavio, joka mallintaa tehtävän 1 analyysityökalun keskeisen tietosisällön.

  3. Tarkastellaan tieteellisen lehden julkaisuprosessia. Kirjoittajat lähettävät tiivistelmäluonteisia artikkeliehdotuksia lehden toimittajille. Toimittajat analysoivat ehdotuksen ja joko hylkäävät sen tai pyytävät kirjoittajalta koko artikkelin tarkempaa analyysiä varten. Artikkelipyyntöön liitetään määräaika, johon mennessä artikkeli pitää toimittaa analyysiin. Kun artikkeli saapuu, toimittaja voi suoraan hylätä sen tai ilmoittaa päätoimittajalle kelpuuttavansa artikkelin referoitavaksi. Päätoimittaja ja toimittaja valitsevat yhdessä referoijat (vähintään 2), joille lähetetään referointipyyntö. Jos referoija vastaa pyyntöön annettuun määräaikaan mennessä myönteisesti, hänelle lähetetään kopio artikkelista. Referoijan tulisi palauttaa lausunto määräaikaan mennessä. Ellei näin tapahdu, päätoimittaja pyytää uudelleen lausuntoa. Ellei lausuntoa tule uuteenkaan määräaikaan mennessä, päätoimittaja etsii uuden referoijan. Referoija voi myös ilmoittaa peruvansa lupauksensa antaa lausunto. Myös tällöin valitaan uusi referoija. Kun lausunto on saatu vähintään kahdelta referoijalta, päätoimittaja päättää artikkelin kohtalosta. Se voidaan hylätä, hyväksyä julkaistavaksi tai palauttaa korjattavaksi. Korjattavaksi palautetun version hyväksymisestä korjausten jälkeen päättää päätoimittaja. Kirjoittajalla on kuuden kuukauden kuluttua artikkelin jättämisestä oikeus vetää artikkeli pois, jos mitään päätöstä ei ole tullut. Tällöin myös arvointiprosessi keskeytetään ja asiasta ilmoitetaan referoijille. Kirjoittaja voi myös kieltäytyä tekemästä korjauksia, jolloin artikkelin julkaisuprosessi merkitään keskeytyneeksi.

    Hyväksytylle artikkelille annetaan viimeistelyaika, jonka kuluessa artikkelista on toimitettava viimeistelty versio. Vasta viimeistellyn version saapumisen jälkeen päätoimittaja tekee päätöksen siitä, missä lehden numerossa artikkeli julkaistaan.

    Laadi artikkelin elinkaarta kuvaava tilakaavio. Täydennä tarvittaessa prosessin kuvausta lisäoletuksin.

  4. Pullonpalautusjärjestelmä ottaa vastaan pulloja asiakkaalta, tunnistaa ja jakaa ne eri lokeroihin sekä laskee hyvityksen tunnistuksen perusteella. Kun asiakas on saanut pulloeränsä syötettyä automaattiin, hän pyytää hyvitystä pulloista painamalla nappia 'maksa hyvitys'. Hyvityksen maksun yhteydessä automaatti antaa kuitin ja kirjaa hyvityksen ja tietoja pulloerästä sisäiseen rekisteriinsä. Automaatti ilmoittaa erilaisista virhetilanteista äänimerkillä, joka kuuluu, kunnes automaatin hoitaja käy kytkemässä sen pois päältä. Asiakkaalle annetaan virhetoiminnoista lyhyt äänimerkki ja ilmoitus näytölle. Automaatin hoitaja voi syöttää automaattiin pullojen tunnistuskriteerejä ja pullotyyppejä. Hän voi myös määritellä pulloista saatavan hyvityksen suuruuden. Automaatin hoitaja täydentää ajoittain automaatin kassaa ja ottaa automaatista tilastoja.

    Automaatin osia ovat mm. hihna, tunnistinyksikkö, kuittikirjoitin, näyttö, kassa ja pullolokerot.

    Laadi tietovirtakaavio kuvaamaan pullonpalautusjärjestelmän ohjelmiston toimintaa. Tarkenna korkeintaan tasolle 2.


Jukka Paakki, 6.2.2003