581355 Tietojenkäsittelytieteen esittely S2005
Kurssin koordinoija (vuonna 2005): Tiina Niklander
Kurssi on pakollinen vuosien 1999-2005 tutkintovaatimuksissa. Kurssikuvaus kertoo kattavasti kurssin tavoitteet ja kurssimateriaalin.
Kurssi järjestetään nyt viimeistä kertaa. Keväästä 2006 alkaen kurssin korvaa Johdatus tietojenkäsittelytieteeseen kurssi, joko luentokurssina tai itseopiskeluna suoritettuna.
Information in english from page.
Aikataulu
Varsinaista ohjausta kurssin puitteissa ei ole. Opiskelijoiden edellytetään itsenäisesti perehtyvän materiaaliin, kirjoittavan esseen ja osallistuvan kokeeseen.Kurssista ei järjestetä erillistä tiedotustilaisuutta, mutta ti 25.10 pidän pidennetyn vastaanoton 14.30-16.00 huoneessani D225. Tällöin on mahdollista käydä henkilökohtaisesti kyselemässä vielä epäselväksi jääneitä asioita.
Kurssille ilmoittaudutaan ilmoittautumalla valittuun erilliskokeeseen. Kokeet ovat
- 8.11. klo 16-20 EXA A111
- 25.11. klo 16-20 EXA A111
Essee pitää jättää tarkastettavaksi viikkoa ennen koetta.
Essee
Esseen tavoitteena on ennen kaikkea muodostaa kokonaiskäsitys tkt:n eri osa-alueiden problematiikasta, tutkimuskohteista ja käytetyistä menetelmistä. Yleisenä esseen otsikkona voidaan ajatella olevan: "Tietojenkäsittelytieteen osa-alueet ja niiden tutkimus tietojenkäsittelytieteen laitoksella". Esseen saa otsikoida vapaasti.Esseen täytyy vastata seuraaviin kysymyksiin, mutta sitä ei ole syytä jäsennellä niiden mukaan:
- 1) Mitkä ovat tietojenkäsittelytieteen osa-alueet ja miten ne eroavat toisistaan? Tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa jaottelua. Jos osa-alueita on kovin paljon, niin pyri ryhmittelemään niistä muutama isompi kokonaisuus (2-6), joita käsittelet jatkossa.
- 2) Kerro kustakin osa-alueesta hiukan tarkemmin, mutta vältä pelkää
asioiden luetteloa:
- - mitä tutkitaan,
- - mitä menetelmiä käytetään ja
- - mitä sovelluksia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia tämän osa-alueen tutkimuksella ja tuloksilla on tai voisi olla.
- - miten tätä asiaa tutkitaan laitoksella (esim. mitä tutkimusprojekteja)
- 3) Kytkökset omaan ajatteluun ja omiin kokemuksiin (muun tekstin
yhteyteen liitettynä pohdintana, kommentteina, argumentteina,
perusteluina). Oma näkökulma saa ja sen olisi syytäkin näkyä esseessä
omina perusteltuina mielipiteinä ja asioiden painotuksina. Esimerkkeinä
voisi ajatella vaikkapa:
- - mitä mieltä minä olen eri osa-alueista ja niiden tarpeellisuudesta, kiinnostavuudesta, merkittävyydestä, yms.
- - miten kurssin sisältö liittyy omaan historiaan ja omiin tavoitteisiin
- 5) Luettele käyttämäsi lähdemateriaali. Käytä myös lähdeviittauksia eli kerro viittauksilla mistä lähteistä asiat löytyivät. Lähdeviittausten puuttuminen ei yksinään aiheuta esseen hylkäämistä, mutta niiden käyttö kannattaa opetella jo nyt. Lähdeluettelossa ei tarvitse luetella kaikkia yksittäisi www-sivuja. Viittaukset sivustoihin riittävät.
HUOM: Älä kopioi sisältöä tai rakennetta suoraan tutkimusryhmien tai erikoistumislinjojen sivuilta. Kaikkea faktaa ei ole tarkoitus sijoittaa esseeseen. Tärkeämpää on oma pohdinta.
Tietolähteinä voi ja on syytä käyttää:
- 1) Vähintään yhtä kurssin kurssikuvauksen oheismateriaaliluettelossa mainittua oppikirjaa, esimerkiksi Brookshear (Kirja tai ainakin sen vanhempia painoksia on saatavilla Kumpulan tiedekirjastosta). Jos haluat käyttää luettelosta puuttuvaa kirjaa, niin neuvottele siitä vastuuhenkilön kanssa etukäteen. Kommentoi myös kirjan käyttökelpoisuutta esseen laadinnassa.
- 2) Laitoksen viimeisintä vuosikertomusta. Se on luettavissa sekä kirjastossa että www-sivuilla.
- 3) Laitoksen www-sivustoa. Näistä tärkeitä ovat erityisesti opetussivusto ja tutkimusryhmien omat sivut.
- 4) Suomenkielisiä termejä voi etsiä ATK-sanakirjasta Tietotekniikan liiton sivun www.tt-tori.fi kautta, mutta niiden kanssa on syytä olla hiukan varovainen.
Esseen laajuus:
Suositeltava laajuus on noin 7-10 sivua (suhteellinen merkistö, pistekoko 12, riviväli 1,5). Sivumäärä on ohjeellinen. Arvioinnissa kiinnitetään enemmän huomiota sisältöön kuin esseen pituuteen. Hyvä tiivis esitys on ehdottomasti suositeltavampi kuin jaaritteleva lähestymistapa.Esseen palautus:
Essee pitää palauttaa kurssin koordinaattorille viimeistään viikkoa ennen tenttiä. Esseen kansilehdelle tai saatekirjeeseen tulee liittää tekijän nimi, opiskelijanumero tai henkilötunnus sekä yhteystiedoista ainakin sähköpostiosoite.Esseen voi palauttaa paperilla joko postitse tai jättämällä sen vahtimestareille 1. kerrokseen. Palautus myös sähköpostilla pdf- tai ps-muotoisena on mahdollista. Suoria tekstinkäsittelyohjelmien omia tiedostomuotoja ei pidä käyttää.
Tentti:
Tenttivastauksissa edellytetään yleisten linjojen hallintaa. Mitään pieniä detaljeja ei kokeessa kysytä.Jos essee on itse laadittu ja materiaaliin on siinä vaiheessa perehdytty, ei tentiin normaalisti tarvitse enää erikseen lukea.
Hyväksymiskriteerit:
Essee (ja tentti) hyväksytään, jos kaikki keskeiset osa-alueet on esitelty ja kustakin on muodostettu selkeä yhtenäinen kokonaisuus, joka antaa asiaa tuntemattomalle tiiviin yleiskuvan kunkin osa-alueen ongelmakentästä. Lisäksi edellytetään, että osa-alueesiin liittyvä laitoksen tutkimus on mainittu esseessä.Esseen pitää olla huoliteltua suomen (tai ruotsin) kieltä. Terminologian pitää mahdollisuuksien mukaan olla myös suomea, ei fingelskaa. Siis ei "replikointi" vaan "toisintaminen", ei "window manageri" vaan "ikkunointi" tai "ikkunoiden hallintajärjestelmä", jne.
Tiina.Niklander@cs.Helsinki.FI