581355 Tietojenkäsittelytieteen esittely - itseopiskeluversio
Kurssin koordinoija (vuonna 2005): Tiina Niklander
Kurssikuvaus kertoo kurssin tavoitteet ja kurssimateriaalin. Tällä sivulla kuvataan vain itseopiskeluversion vaatimukset ja suoritustapa.
Koska kurssin tavoitteena on toisaalta antaa kokonaiskäsitys tietojenkäsittelytieteen eri osa-alueista ja toisaalta auttaa hahmottamaan, mitä tietojenkäsittelytieteen laitoksella opetetaan ja tutkitaan, on kurssin aiemmin voinut suorittaa vain luentoläsnäoloilla ja niihin perustuvalla oppimispäiväkirjalla.
Kuitenkin päiväaikaan pidettävät luennot eivät aikatauluongelmien vuoksi sovellu kaikille ja suomenkieliset luennot tuottavat ylipääsemättömän ongelman vieraskielisille opiskelijoille, on kurssille tehty vaihtoehtoinen suoritustapa, itseopiskeluversio.
Itseopiskeluversion suoritus
Itseopiskeluun perustuvassa suoritusmuodossa on kaksi osiota: essee ja siihen liittyvä kirjallinen koe. Koska saatavilla oleva kirjallinen materiaali on toisaalta hajanaisia www-sivuja ja toisaalta hyvin yksityiskohtaisia oppikirjoja, on esseen kirjoittamisen ensisijaisena tarkoituksena ohjata lukemaan ja tutustumaan materiaaliin sopivalla tarkkuudella. Esseetä seuraavassa kirjallisessa kokeessa ei edellytetä pienten yksityiskohtien hallintaa. Toisaalta ihan pelkillä avainsanoilla ja niiden hallinnalla esseetä tai koetta ei voi suorittaa.
Aikataulusta
Kurssin suorittaminen vielä syksyllä 2005 on mahdollista.Itseopiskeluversioon liittyvä erilliskoe pyritään järjestämään kerran lukukaudessa. Kokeen ajankohdan voi aina tarkistaa laitoksen koeaikataulusta. Essee on palautettava viikkoa ennen koetta ja kokeeseen ilmoittauduttava laitoksen normaalien sääntöjen mukaan koetta edeltävän viikon maanantaina.
Syksyllä 2005 järjestetään kurssin yllättävän suosion vuoksi kaksi koetilaisuutta, jotta jompi kumpi ajankohta sopisi kaikille halukkaille. Tämän hetkinen suunnitelma on pitää kokeet ti 8.11 ja pe 25.11. Tarkista ajankohta laitoksen koeaikataulusta
Syksyllä 2004 koe on pe 26.11. klo 14 salissa CK112. Essee on siis palautettava viimeistään pe 19.11. ja kokeeseen ilmoittauduttava viimeistään ma 15.11.
Kurssiin liittyvä tiedostustilaisuus syksyllä 2004 on torstaina 28.10. klo 16.15 salissa C221.
Essee
Esseen tavoitteena on ennen kaikkea muodostaa kokonaiskäsitys tkt:n eri osa-alueiden problematiikasta, tutkimuskohteista ja käytetyistä menetelmistä. Yleisenä esseen otsikkona voidaan ajatella olevan: "Tietojenkäsittelytieteen osa-alueet ja niiden tutkimus tietojenkäsittelytieteen laitoksella". Esseen saa otsikoida vapaasti.Esseen täytyy vastata seuraaviin kysymyksiin, mutta sitä ei ole syytä jäsennellä niiden mukaan:
- 1) Mitkä ovat tietojenkäsittelytieteen osa-alueet ja miten ne eroavat toisistaan? Tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa jaottelua. Jos osa-alueita on kovin paljon, niin pyri ryhmittelemään niistä muutama isompi kokonaisuus (2-6), joita käsittelet jatkossa.
- 2) Kerro kustakin osa-alueesta hiukan tarkemmin, mutta vältä pelkää
asioiden luetteloa:
- - mitä tutkitaan,
- - mitä menetelmiä käytetään ja
- - mitä sovelluksia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia tämän osa-alueen tutkimuksella ja tuloksilla on tai voisi olla.
- 3) Tietojenkäsittelytieteen laitoksen tutkimus kullakin osa-alueella.
Nämä kannattanee kirjoittaa kunkin osa-alueen yhteyteen:
- - mitkä suuntautumisvaihtoehdot tai erikoistumislinjat tarjoavat opetusta aiheesta (mainitse korkeintaan muutama kurssi, älä siis kopio opinto-oppaan kurssiluetteloa tähän)
- - mitä tutkimusprojekteja laitoksella on parhaillaan käynnissä tai oli käynnissä viimeisimmän julkaistun vuosikertomuksen mukaan.
- 4) Kytkökset omaan ajatteluun ja omiin kokemuksiin (muun tekstin
yhteyteen liitettynä pohdintana, kommentteina, argumentteina,
perusteluina). Oma näkökulma saa ja sen olisi syytäkin näkyä esseessä
omina perusteltuina mielipiteinä ja asioiden painotuksina. Esimerkkeinä
voisi ajatella vaikkapa:
- - mitä mieltä minä olen eri osa-alueista ja niiden tarpeellisuudesta, kiinnostavuudesta, merkittävyydestä, yms.
- - miten kurssin sisältö liittyy omaan historiaan ja omiin tavoitteisiin
- 5) Luettele käyttämäsi lähdemateriaali. Käytä myös lähdeviittauksia eli kerro viittauksilla mistä lähteistä asiat löytyivät. Lähdeviittausten puuttuminen ei aiheuta esseen hylkäämistä, mutta niiden käyttö kannattaa opetella jo nyt. Lähdeluettelossa ei tarvitse luetella kaikkia yksittäisi www-sivuja. Viittaukset sivustoihin riittävät.
HUOM: Älä kopioi sisältöä tai rakennetta suoraan tutkimusryhmien tai erikoistumislinjojen sivuilta. Kaikkea faktaa ei ole tarkoitus sijoittaa esseeseen. Tärkeämpää on oma pohdinta.
Tietolähteinä voi ja on syytä käyttää:
- 1) Vähintään yhtä kurssin kurssikuvauksen oheismateriaaliluettelossa mainittua oppikirjaa, esimerkiksi Brookshear, 2002 (Kirja tai ainakin sen vanhempia painoksia on saatavilla Kumpulan tiedekirjastosta). Jos haluat käyttää luettelosta puuttuvaa kirjaa, niin neuvottele siitä vastuuhenkilön kanssa etukäteen. Kommentoi myös kirjan käyttökelpoisuutta esseen laadinnassa.
- 2) Laitoksen viimeisintä vuosikertomusta. Se on luettavissa sekä kirjastossa että www-sivuilla.
- 3) Laitoksen www-sivustoa. Näistä tärkeitä ovat erityisesti opetussivusto ja tutkimusryhmien omat sivut.
- 4) Suomenkielisiä termejä voi etsiä ATK-sanakirjasta Tietotekniikan liiton sivun www.tt-tori.fi kautta, mutta niiden kanssa on syytä olla hiukan varovainen.
Esseen laajuus:
Suositeltava laajuus on noin 7-10 sivua (suhteellinen merkistö, pistekoko 12, riviväli 1,5). Sivumäärä on ohjeellinen. Arvioinnissa kiinnitetään enemmän huomiota sisältöön kuin esseen pituuteen. Hyvä tiivis esitys on ehdottomasti suositeltavampi kuin jaaritteleva lähestymistapa.Esseen palautus:
Essee pitää palauttaa kurssin koordinaattorille viimeistään viikkoa ennen tenttiä. Esseen kansilehdelle tai saatekirjeeseen tulee liittää tekijän nimi, opiskelijanumero tai henkilötunnus sekä yhteystiedoista ainakin sähköpostiosoite.Tentti:
Tenttivastauksissa edellytetään yleisten linjojen hallintaa. Mitään pieniä detaljeja ei kokeessa kysytä.Hyväksymiskriteerit:
Essee (ja tentti) hyväksytään, jos kaikki keskeiset osa-alueet on esitelty ja kustakin on muodostettu selkeä yhtenäinen kokonaisuus, joka antaa asiaa tuntemattomalle tiiviin yleiskuvan kunkin osa-alueen ongelmakentästä. Lisäksi edellytetään, että osa-alueeseen liittyvä laitoksen tutkimus on vähintään mainittu esseessä.Esseen pitää olla huoliteltua suomen (tai ruotsin) kieltä. Terminologian pitää mahdollisuuksien mukaan olla myös suomea, ei fingelskaa. Siis ei "replikointi" vaan "toisintaminen", ei "window manageri" vaan "ikkunointi" tai "ikkunoiden hallintajärjestelmä", jne.
Tiina.Niklander@cs.Helsinki.FI