; Tietoliikenne, kevät 2000

11. Harjoitustehtävät (4.-7.4.)(Tanenbaum ss. 502- 573)

1. Vastaa lyhyesti seuraaviin kysymyksiin:
a) Mitä tapahtuu, jos TCP-protokollassa kaksi käyttäjää yrittää samanaikaisesti yhteydenmuodostusta toisiinsa? Entä mitä tapahtuu, jos molemmat purkavat yhteyden samanaikaisesti?
b) Onko mielekästä käyttää kuljetuskerroksella samanlaista puskurointia kuin linkkikerroksella? Jos ei, niin millaista?
c) Miten TCP-kerros toipuu sellaisesta yhteyden katkeamisesta, jonka syynä on toisen osapuolen koneen hetkellinen kaatuminen?
d) Mitä tarkoittaa 'silly window syndrome'? Miten se voidaan estää?
e) Missä tarvitaan Naglen algoritmia ja miten algoritmi toimii?
f) Mitä tarkoittaa epäsuora (indirect) TCP ja mitä ongelmaa sillä yritetään ratkaista?
g) Mihin UDP:tä tarvitaan? Eikö riittäisi antaa käyttäjäprosessien lähettää pelkkiä IP-paketteja?

2. Kumpi vuonvalvontamekanismi on parempi: liukuva ikkuna vai credit-pohjainen valvonta (credit: vastaanottaja ilmoittaa lähettäjälle, montako tämä vielä saa lähettää)?

3) a) Miten TCP-protokollassa hoidetaan ruuhkan valvonta? Miten käsitteet hidas aloitus (slow start) ja ruuhkaikkuna (congestion window) liittyvät TCP:n ruuhkan valvontaan?
b) TCP-protokollaa käyttävä kone lähettää kerrallaan 65 435 tavun määrän (= yhden täyden ikkunan) dataa linjalla, jonka kapasiteetti on 1 Gbps ja viive yhteen suuntaan 10 ms. Mikä on maksiminopeus, jolla kone voi lähettää? Mikä on tällöin linjan käyttötehokkuus?

4. a) Käytetään hidasta aloitusta linjalla, jonka kiertoviive on 10 ms. Linjalla ei ole ruuhkaa. Vastaanottajan ikkuna on 24 KB ja segmentin maksimikoko 2 KB. Kauanko kestää, ennenkuin voidaan lähettää ensimmäinen täysi ikkunallinen?
b) Verkossa on maksimi TPDU:n koko 128 tavua, maksimi TPDU:n elinikä 30 sekuntia ja 8-bittinen järjestysnumero. Mikä on yhden yhteyden suurin mahdollinen datanopeus?

5. Simuloi sanoman kuljetusta sovellusprosessilta A sovellusprosessille B. Oletetaan, että prosessit ovat saman Internet-alueen (area) eri lähiverkoissa sijaitsevissa koneissa.
Käy läpi kaikki TCP/IP -protokollan kerrokset sovellusohjelmasta lähiverkkoon. Eli selvitä, miten ja mitä sovellusohjelma luovuttaa kuljetuskerrokselle, kuinka kuljetuskerros antaa sanoman verkkokerrokselle, miten verkkokerros osaa toimittaa sanoman toiseen lähiverkkoon vastaanottajan koneelle ja miten sanoma lopulta päätyy prosessille B.
Oleellisia asioita: kuka tekee mitä, mistä se saa tarvitsemansa tiedot (OSPF-protokollaa ei kuitenkaan tarvitse käydä läpi), millaista tietoyksikköä kussakin kerroksessa käsitellään.

6. a) Mikä osa kurssin materiaalista tuntui tarpeettomimmalta, mitä asioita olisi pitänyt käsitellä vielä perusteellisemmin?
b) Kurssia ollaan parhaillaan kehittämässä. Ensi keväänä osa kurssin aineistosta on pakollinen 2 ov:n kurssi kaikille cum lauden suorittaville ja toinen 2 ov:n osa valinnainen erikoiskurssi. Mitä asioita mielestäsi pitäisi sisällyttää kaikille pakolliseen osaan, mitkä asiat voisi jättää 'asiantuntijakurssille'?
c) Vastaa kurssikyselyyn.

Läsnäolokriteeri: vähintään 3 tehtävää, joihin sisältyy tehtävä 1.
===========================================================================

PS. Nämä ovat sitten tämän tietoliikennekurssin viimeiset harjoitustehtävät. Kurssin 2. välikoe on maanantaina 10.4. klo 10-14 yliopiston päärakennuksen salissa 1