Tietoliikenne kevät 2000

1. Harjoitustehtävät (25. - 28.1.)

Tehtävä 1 on pakollinen. Se on "review"-tyyppinen: vastaukset löytyvät suoraan luennoilta tai kirjasta. Aktiivinen osallistuminen edellyttää kolmen tehtävän merkitsemistä tehdyksi. Näiden joukossa on oltava tehtävän 1.

1. Vastaa hyvin lyhyesti seuraaviin kysymyksiin.
a) Mitä tarkoittavat lyhenteet PSTN, ISDN, LAN, MAN, WAN, NMT, GSM, WAP?
b) Mitä ovat internet ja Internet ?
c) Mitä ovat monilähetys (multicast) ja yleislähetys (broadcast)?
d) Miten on mahdollista, että sanoma voi tietoliikenneverkossa
    - kadota jäljettömiin,
    - monistua,
    - ilmaantua vastaanottajalle vasta monien seuraajiensa jälkeen (periaatteessa jopa päiviä myöhemmin)?
e) Mitä tarkoittaa "store-and-forward" ?

2. Käytännössä on nykyään hyvin tavallista perustaa sovellus lähiverkossa toimivaan asiakas- palvelija -malliin. Vaihtoehtona olisi käyttää osituskäyttöjärjestelmää, jossa laskenta tapahtuu keskuskoneella ja peruskäyttäjälle annetaan halpa pääte. Mitä etuja asiakas-palvelija -mallissa on?

3. Tietoliikenneyhteyden hallintaan liittyy seuraavia käsitepareja:
    - connectionless - connection-oriented,
    - confirmed - unconfirmed.
Selitä kummankin parin merkitys. Mikä on pääasiallisin ero yhteydellisen ja yhteydettömän tietoliikenteen välillä? Miten eroaa vahvistettu ja vahvistamaton palvelu? Mitkä näiden yhdistelmistä ovat jossain käyttöyhteydessä mahdollisia? Anna esimerkkejä.

4. a) Tietoliikenneyhteyden virhetiheys (BER, Bit Error Rate) on 0.001 (keskimäärin joka tuhannes bitti vääristyy). Sanoman koko on 256 tavua. Mikä on "sanomatason virhetiheys" eli kuinka moni sanoma on virheellinen?
(Laske, jos osaat, kauanko kestää yhden sanoman ehjänä perille saaminen.)
b) Oletetaan, että BER=10**(-9) ja sanoman koko voi olla joko 256 tavua tai 2 Ktavua. Mikä on kummassakin tapauksessa sanomatason virhetiheys?

5. Polkupyöräilijä kuljettaa mukanaan viittä levykettä, joissa kussakin on tietoa 1.6 Mtavua. Millä matkoilla pyöräilijä tuo tiedon nopeammin perille kuin a) 9600 bps:n, b) 10 Mbps:n linja? (bps = bits per second)

6. Tiedoston siirrossa voidaan käyttää (ainakin) kahta kuittausmenetelmää. Ensimmäisessä tiedosto jaetaan paketeiksi, ja vastaanottaja kuittaa kunkin paketin erikseen; tiedostonsiirtoa kokonaisuutena sen sijaan ei kuitata. Toisessa ei yksittäisiä paketteja kuitata, mutta koko tiedoston siirron valmistuminen sen sijaan kuitataan. Kumpi kuittausmenetelmä kannattaa valita?