Tietoliikenne II, syksy 2002

Harjoitus 5 (22.-24.10.2002)

  1. Helsingin yliopiston tutkija Eri Etevä on tutustumassa alansa tärkeisiin amerikkalaisiin yliopistoihin ja niissä tehtävään tutkimukseen. Hän viipyy yhdessä yliopistossa muutaman päivän ja siirtyy taas toiseen yliopistoon. Hänellä on mukanaan kannettava tietokoneensa, johon hän on tallettanut paljon tarpeellisia tietoja.

    1. Miten hän, ollessaan muutaman päivän ajan yliopiston B vierailevana tutkijana, pääsee lähettämään omalla tietokoneellaan sähköpostia?
    2. Hänen oman tutkimusryhmänsä jäsenet Helsingissä lähettävät hänelle tietoja uusista tutkimustuloksista. He haluavat myös vastauksen kohtaamaansa tutkimusongelmaan. Miten tämän viestinnän sanomien reititys voidaan hoitaa Internetissä?
    3. Miten kommunikointi ja reititys muuttuu, jos käytössä onkin Mobile IP -protokolla?
    4. Entä miten GSM-verkko reitittää sanomat Etevän kännykkään, joka on sellaista mallia, että toimii myös USA:n GSM-verkoissa?

  2. Vuoromerkkiämpäri
    1. Vuoromerkkiämpäriä käytetään liikenteen tasoittamiseen. Ämpäriin tulee uusi vuoromerkki aina 5 mikrosekunnin välein ja yhdellä vuoromerkillä saa lähettää yhden paketin. Mikä on suurin mahdollinen datan lähetysnopeus, kun paketin maksimikoko on 1000 bittiä?
    2. Toisessa ämpärissä vuoromerkkejä generoidaan nopeudella 1 Mbps. Aluksi ämpäri on täynnä ja siinä vuoromerkkejä 8 Mbitin lähettämistä varten. Kauanko tietokone pystyy lähettämään 6 Mbps nopeudella?

  3. Vuoromerkkiämpäri + vuotava ämpäri
    Vuoromerkkejä generoituu nopeudella 1000 merkkiä/s ja kullakin vuoromerkillä saa lähettää yhden korkeintaan 1000 tavun paketin. Ämpäriin mahtuu vuoromerkkejä 2000. Maksimilähetysnopeus on 10 MBps (B = tavua). Kuitenkin on sovittu, että verkkoon voi lähettää korkeintaan nopeudella 5 MBps (sovittu korkein nopeus, jolla verkkoa kuormitetaan). Millainen vuotava ämpäri olisi lisättävä vuoromerkkiämpärin perään, jotta sovittua maksimaalista lähetysnopeutta ei ylitettäisi ja kaikki data kuitenkin saataisiin lähetettyä?

  4. Vuororengas (Token ring)

    1. Vuoromerkki voi kadota, koska vuoromerkin omaava kone voi menettää yhteyden verkkoon. Miten vuororengas selviää tilanteesta?
    2. Oletetaan, että vuororenkaassa on kiinteä määrä asemia eli n kappaletta. Missä tilanteissa voidaan taata, että asema saa lähetysvuoron viimeistään jonkin rajallisen maksimiajan jälkeen? Missä tilanteissa mitään rajallista maksimiaikaa ei välttämättä ole? Poikkeaako vuororengas tässä suhteessa oikeastaan paljoakaan eetteriverkosta?
    3. Toimisiko vuororengas tehokkaammin, jos lähetettyä dataa ei kierrätettäisi takaisin lähettäjälle, vaan vastaanottaja poistaisi renkaasta datapaketin ja lähettäisi siitä lyhyen kuittauksen lähettäjälle?

  5. FDDI-rengas
    1. Miten FDDI-rengas eroaa vuororenkaasta?
    2. Suuressa FDDI-renkaassa on 100 asemaa ja vuoromerkin kiertoaika renkaan ympäri on 40 msec. Kukin asema saa pitää vuoromerkkiä korkeintaan 10 ms. Miten hyvä tehokkuus voidaan tällä renkaalla saavuttaa?

  6. Ota selvää Bluetoothista. Mikä on Bluetooth? Missä sitä käytetään? Miten se liittyy muihin langattomiin standardeihin? Minkä ISO-mallin tason protokollia se standardoi? Kuinka se periaatteessa toimii?